IMG_7635
17 oktober 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.
Fantastisch uitzicht op Innsbruck, het Inntal, het Wippdal en de bergketens in het zuiden - als de mist optrekt.

Maar op de Hafelekar wordt op 29 september 2022 het pas gerenoveerde"Victor Franz Hess Meetstation" geopend. En ik wil erbij zijn. Samen met het Historisch Observatorium is het een van de architectonische juweeltjes van Innsbruck die hopelijk veel aandacht zullen trekken - en die wetenschappelijke geschiedenis hebben geschreven.

Dus omhoog met de Hungerburgbahn en verder met de kabelbaan naar de Seegrube, naar de Hafelekar. In de sneeuw ziet de onspectaculaire hut een paar minuten lopen boven het bergstation er nog onopvallender uit. Rechts de Hafelekarspitze, normaal ook een wandeling, maar in dit weer op gladde grond niet bepaald wat mijn hartje begeert. Als de mist een beetje optrekt, even optrekt, is het uitzicht al zo'n hamerstuk.

Het gebouwtje, dat oorspronkelijk als bouwkeet werd gebruikt, diende en dient nog steeds als meetpost voor de universiteit.

Oorspronkelijk was het universiteitsmeetstation een bouwkeet voor de Nordkettenbahnen, die in 1928 werd geopend. In de jaren dertig zette Victor Franz Hess hier de metingen voort voor de ontdekking die onze kijk op het heelal fundamenteel zou veranderen. In 1911/12 vloog Hess in een ballon naar een hoogte van ongeveer 5.000 meter om bewijs te leveren voor kosmische straling. Een baanbrekende ontdekking die verschillende nieuwe onderzoeksgebieden opende en vandaag de dag nog steeds essentiële onderzoeken in de natuurkunde aanstuurt.

De levensfasen van Hess worden getoond op panelen, geïllustreerd met reproducties van historische foto's en documenten.

De kleine kamers met houten panelen waren niet gemaakt voor veel mensen, maar ze waren uitstekend geschikt als meetpost. De gevoelige apparatuur kon per trein worden aangevoerd en het station kon in korte tijd worden bereikt, zelfs in de winter. Dit waren ideale omstandigheden en een van de redenen waarom Victor Franz Hess in 1931 de aanstelling aan de universiteit van Innsbruck aanvaardde.

in 1936 ontving Hess de Nobelprijs voor de ontdekking van buitenaardse straling, en het jaar daarop aanvaardde hij een hoogleraarschap in Graz. Het feit dat de Oostenrijkse kwantumfysicus en onlangs tot Nobelprijswinnaar voor natuurkunde 2022 gekroonde Anton Zeilinger ook onderzoek heeft gedaan en van 1990 tot 1999 in Innsbruck heeft gedoceerd, toont aan welke goede reputatie de universiteit van Innsbruck op dit gebied nog steeds geniet.

Tijdens het Nazi-tijdperk emigreerde Hess naar de VS en nam de Amerikaanse nationaliteit aan. Na de oorlog bezocht de wereldberoemde wetenschapper Innsbruck nog drie keer. in 1958 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Innsbruck. Op de dag voor zijn 75e verjaardag stond hij voor het laatst op de Hafelekar, in "zijn" meetstation.

Een van de weinige objecten, het eenvoudige bureau van de Nobelprijswinnaar in het meetstation

Holografische projecties brengen het leven en werk van de natuurkundige tot leven.

Wetenschapshistorisch juweeltje

Voorlopig is de toegang tot de lokalen voorbehouden aan universitaire vakgroepen. Een beetje jammer, maar misschien komt daar verandering in. In ieder geval konden de deelnemers bij de opening een kijkje nemen in de hut. De kamers stralen een bijzondere sfeer uit. Ze zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven en geven inzicht in de vroege onderzoeksactiviteiten op het gebied van kosmische straling.

Aan de wanden hangen borden waarop het leven, het werk en de activiteiten van Victor Franz Hess worden beschreven en in een wetenschappelijk-historische context worden geplaatst. Er zijn ook talrijke foto-reproducties en het bureau van de wetenschapper.

Uitgebreid onderzoek

Naast Hess diende de onderzoekslocatie op de Hafelekar ook andere onderzoekers voor hun onderzoek. Zo konden Marietta Blau en Hertha Wambacher in 1937 op hier belichte fotografische platen waarnemen hoe een deeltje van de kosmische straling een atoomkern verbrijzelde. In de jaren zestig en zeventig waren in het meetstation een neutronenmonitor en muondetectoren in bedrijf. Hiermee zijn de twee onderzoekers erin geslaagd twee soorten deeltjes in de kosmische straling afzonderlijk te meten en verdere belangrijke waarnemingen te doen.

Het Victor Franz Hess meetstation is nog steeds in gebruik. Ondertussen worden de gegevens digitaal naar de respectieve onderzoeksgroepen gestuurd.

De meetpost Victor Franz Hess kreeg de EPS-prijs voor "Historische plaats".

Ter gelegenheid van de opening eind september heeft de Europese Natuurkundige Vereniging (EPS) de meetpost de titel EPS Historic Site toegekend. De internationaal actieve organisatie heeft ongeveer 80 aangesloten verenigingen en onderzoeksinstellingen, plus individuen. In totaal vertegenwoordigt EPS ongeveer 130.000 wetenschappers uit de hele wereld, zoals de aanwezige EPS-vertegenwoordiger Rüdiger Voss opmerkte.

Met de plaquette is het Victor Franz Hess-meetstation nu een van de opmerkelijke historische plaatsen van de natuurkunde op internationaal niveau. Tot nu toe hebben in totaal 56 instellingen deze prijs gekregen. De Hafelekar is de derde in Oostenrijk en de eerste buiten Wenen (Instituut voor Radiumonderzoek Wenen, Atoominstituut van de Technische Universiteit Wenen).

Pas gerenoveerd en bekroond, het Victor Franz Hess meetstation aan de Hafelekar.

Victor Franz Hess meetstation

Een paar minuten lopen ten noorden van het bergstation Hafelekar/Nordkettenbahnen

Vanuit Innsbruck neemt u lijn J of de Hungerburgbahn naar het dalstation Nordkettenbahnen en gaat u verder via de Seegrube naar de Hafelekar.

Kan alleen van buitenaf bezocht worden!

Meer info op www.uibk.ac.at

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Informatie over andere bezienswaardigheden in Innsbruck vindt u op www.innsbruck. info.

Pas gerenoveerd en onderscheiden met de titel "Historische plaats" - het meetstation Victor Franz Hess schreef wetenschappelijke geschiedenis.

Soortgelijke artikelen