CMA_Köchin SandraScheidl_Künstler_Luis Morales_1©MatthiasPristach
20 maart 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Wie sterrenkok Sandra Scheidl kent, is zeker geen vriend van de slechte keuken. Maar wie de popartiest Luis Morales de la Cruz kent, is ook een kenner van de schone kunsten. Dat de twee uitzonderlijke talenten elkaar vervolgens in Wenen leerden kennen, moet een speling van het lot zijn geweest. Want de komende weken toert de fijnproeversvrouw door het land met haar extravagante Culinary meets Art Tour - en samen met de la Cruz schotelt ze ons op 24 en 25 maart in Innsbruck een gelaagd spektakel voor alle zintuigen voor.

De kok kookt. De schilder schildert.

Andy Warhol sloeg een blik tomaten op het doek en veegde een witte streng van zijn voorhoofd, tot groot applaus van de kunstcritici(Campbell's Soup Cans, 1962). Ruim 60 jaar later is het fenomeen Pop Art al een passend opgezette hoed: het consumptieobject wordt uit zijn context gerukt, en het triviale motief rukt zo op tot icoonstatus. Met haar intermediale pop-up sessies van de Culinary meets Art Tour op geselecteerde locaties in Oostenrijk bereidt sterrenchef Scheidl nu een volledig nieuw podium voor deze bijna kafkaëske transformatie voor: hier stapt de kunst zelf voor het gordijn - de keuken wordt een atelier en de kijker een voyeur. Tabula rasa: wat voor de een een blanco doek is, is voor de ander een wit bord. Het begin van een verhaal waarvan de vormen, kleuren en gevoelens aan het eind een totaalkunstwerk vormen dat je niet alleen kunt zien en proeven, maar direct zelf kunt ervaren.

De kok: Sandra Scheidl

In 2020 was de"Junge Wilde" de allereerste vrouw die de gerenommeerde kookwedstrijd Rolling Pin won en vervolgens werkte ze zich een weg door de beste restaurants van Europa - de drievoudige Michelin Maaemo in Oslo of het Tiroler restaurant Taxacher met vijf Gault Millau toques. Natuurlijk begon het allemaal in mama's keuken; de gekke vrouw kookt al sinds haar 13e het viergangenkerstmenu voor de familie Scheidl. Ze houdt echter vooral van de verfijnde keuken van fijnproevers en connaisseurs, en de keukenkunstenares laat haar creativiteit de vrije loop, vooral bij het opdienen. Voor het overige concentreren haar creaties zich op de essentie: twee tot drie componenten, die echter op een geheel nieuwe manier op het bord samenkomen met behulp van avontuurlijke technieken en texturen.

Hoe kwam ze eigenlijk op het idee van haar culinaire rondreis door Oostenrijk? "Kunstenaars en koks kunnen hun persoonlijkheid en emoties uitdrukken door middel van creativiteit. De een staat aan het bord, de ander aan het doek - uiteindelijk is er sprake van een gezamenlijk proces, maar van twee kunstwerken." Nu zou je ook kunnen zeggen "Fusion Kitchen" - maar het complete werk is dan veel meer dan de som van de afzonderlijke delen. En waar woorden niet volstaan, moet je het gewoon aan je zintuigen overlaten, zegt Sandra.

De schilder: Luis Morales de la Cruz

De jonge Luis Morales de la Cruz werd geboren in Lima, een smeltkroes van culturen. In zijn kunst, ruim 30 jaar later, ontmoeten de Peruaanse inheemse invloeden van zijn vaderland de Japanse, Chinese en Amerikaanse motieven van het geglobaliseerde heden. De kunstenaar verwerkt zijn liefde voor muziek, extravagante platenhoezen en de opzichtige popart uit zijn jeugd in zijn werken. Het zijn kleurrijke grote formaten die geheel nieuwe interpretaties zoeken ergens tussen popart en graffitikunst. Het leven imiteert kunst of kunst imiteert het leven? "Ik heb de wereld leren kennen via de kunst," zegt de la Cruz - dus vandaag kunt u de wereld ook een beetje leren kennen via zijn kunst. Misschien vergelijkbaar met sterrenkok Sandra Scheidl? Precies, grijnst de kosmopoliet uit Wenen bewust. Twee kunstwerelden zonder blikvoer - in plaats daarvan is alles gewoon echt.

Het gezamenlijke Innsbruck wapenfeit

Het pop-up fenomeen is al een oud gegeven: voor een korte tijd komen plaatsen en concepten samen die in het dagelijks leven nauwelijks verenigbaar zijn. De keuze van de locatie voor de première van Culinary meets Art in Innsbruck is al verbazingwekkend: mg interieur? Precies: hier wordt zonder meer een hele binnenhuisarchitect in dienst van de kunst gesteld. Alleen is de kunst hier volledig naakt en zonder holle frasen. Voor de ogen van de gasten laat het artistieke duo hun kleren zakken, toont zich intiem, laat je over hun schouders meekijken, alles aanraken en uitproberen. Met je zintuigen in het midden in plaats van er alleen maar te zijn - als je niet uit je stoel komt, is het je eigen schuld. Zeven gangen van Sandra, een kunstwerk van Luis en twee avonden zonder weerga: Resterende plaatsen zijn hier beschikbaar.

Foto's: De indrukwekkende foto's in dit artikel werden ons ter beschikking gesteld door Matthias Pristach.

Soortgelijke artikelen