A06_Land_Sorten_Vielfalt_c_Maria_Kirchner
04 mei 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Tiroolse genenbank bewaakt een schat die ondergronds gaat: zaden van oude regionale graan-, fruit- en groenterassen. De tentoonstelling "Land - Verscheidenheid - Diversiteit" in het Tiroolse Museum voor Volkskunst gaat op zoek naar aanknopingspunten.

Fisser keizergerst, Chrysanth-Hanser rogge, Steiner's rode Tiroolse spelt, Obernberger zwarte haver, Kemater witte maïs, Rotholzer gedroogde bonen - nooit van gehoord? Dan is het tijd. Omdat het oude Tiroler variëteiten van granen en peulvruchten zijn.

Land - Rassen - Verscheidenheid

Het begon allemaal niet in Innsbruck, maar in Salzburg. Erwin Mayr, die landbouwwetenschappen studeerde, deed onderzoek naar oude landrassen en concentreerde zich daarbij op gecultiveerde planten die in het Alpengebied werden aangetroffen. Zijn doel was om ze te bewaren voor toekomstige fok. in 1922 verzamelde hij voor het eerst in Tirol en legde daarmee de basis voor de Tiroolse genenbank. Naast de genenbank in St. Petersburg is het de oudste ter wereld en uniek als regionale genenbank dankzij zijn lange geschiedenis.

De tentoonstelling laat niet onvermeld dat Mayr en zijn onderzoek ideologisch allesbehalve onbelemmerd waren. in 1938 werd de landbouwkundige lid van de NSDAP. Als hoofd van de plantenkwekerijen van de regio Tirol en Vorarlberg was hij vrijgesteld van militaire dienst.

Over de geschiedenis

in 1939 stichtte Mayr het Onderzoeks- en Veredelingsinstituut in Rinn, dat na de Tweede Wereldoorlog door Tirol werd overgenomen en omgedoopt werd tot het Rijksinstituut voor Plantenveredeling en Zaadcontrole. Mayr bleef hoofd van de genenbank en doceerde aan de Universiteit van Innsbruck. Hij overleed in 1969. In 1999 werd het instituut in Rinn gesloten en geïntegreerd in het departement voor landbouwonderwijs en landbouwrecht van de provincie Tirol als de Tiroolse Genenbank.

Een echte schat

Momenteel bevat de Tiroolse genenbank meer dan 1000 zaadmonsters van 35 plantensoorten: verschillende variëteiten van tarwe, rogge en andere granen, van peulvruchten, lijnzaad en groentezaden. Daaronder bevinden zich echte sterren: Steiner's rogge Tiroler Kolbendinkel, bijvoorbeeld, werd aan het begin van de 20e eeuw op de Weense graanbeurs verhandeld. Zijn buitengewone kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat het enkele jaren geleden is opgenomen in de rangen van de hoogst veredelde rassen. De zaden worden in gedroogde vorm gekoeld bewaard bij min 16 graden.

De genenbank telt 70 aardappelvariëteiten. De voedzame knollen zijn het best houdbaar in donkere, droge ruimten. Om het bestand op peil te houden, worden ze jaarlijks gekweekt. Ook op het gebied van appelen biedt de Tiroolse genenbank veel meer variatie dan in de schappen van de supermarkt te vinden is. De genenbank telt in totaal 400 appelvariëteiten, waarvan er 68 in de eigen variëteitentuinen groeien.

Oude methoden

Naast voorbeelden van oude variëteiten, bijzonder interessant in de tentoonstelling "Land - Variëteiten - Diversiteit": oude werktuigen en containers die laten zien hoe het "materiaal" vroeger werd verzameld, opgeslagen en geanalyseerd. Mayr vervoerde zijn monsters bijvoorbeeld in een houten kist. Dit was van zijn broer geweest, die in de oorlog was gesneuveld. Hij verzamelde de essentiële gegevens en feiten over de planten in een zaadbestand inclusief flesjes.

Zeven voor graananalyse, graantellers en een microscoop vertellen ook van het wetenschappelijk werk in de afgelopen decennia. Vandaag beschikken Christian Partl, hoofd van de genenbank, en zijn team natuurlijk over heel andere technische mogelijkheden. Maar één ding is niet veranderd. Naast het controleren van de zaden op kiemkracht, worden er altijd monsters gekweekt om de voorraad te verversen. "Onze voornaamste taak is het veiligstellen van de genetische diversiteit van alpiene landrassen," zegt Partl.

Nieuwe producten

Natuurlijk is hij bijzonder verheugd dat sommige oude rassen een renaissance beleven. Zo wordt de Fisser keizerlijke gerst door sommige landbouwers opnieuw verbouwd. Plaatselijke bedrijven hebben er nieuwe producten op ontwikkeld, zoals een lekker biertje of whisky. Biologische lijnen, zoals het bekende "Bio vom Berg", doen ook steeds meer een beroep op oude, smakelijke en voedzame appel- of perenvariëteiten, granen of aardappelen. Sommige daarvan zouden in de toekomst nog aan belang kunnen winnen. Sterk gekruiste industriële variëteiten veroorzaken bij steeds meer mensen voedselintoleranties - appels, bijvoorbeeld, of tarwe. Oude rassen lijken deze effecten niet te veroorzaken. En natuurlijk zijn ze goed voor de biodiversiteit.

"Land - Variëteiten - Diversiteit" in het Tiroler Volkskunstmuseum maakt deze spannende aspecten onder de aandacht en laat zien wat een schat de Tiroolse genenbank al 100 jaar bezit.

De kleine show wordt afgerond met plantenbakken op de binnenplaats van het Museum voor Volkskunst (dat in feite een prachtige oase is die de moeite waard is om midden in de stad te beleven). Daar kunnen bezoekers oude rassen in levende lijve zien, ze als het ware zien groeien.

Tirools Museum voor Volkskunst

Land - Rassen - Verscheidenheid

Tot 30 oktober 2022

Universiteitsstraat 2

6020 Innsbruck

Tel. +43 512 59489 510

Openingstijden: dagelijks 9.00 - 17.00 uur

Op de website van de Tiroolse provinciale musea zijn de huidige beschermingsmaatregelen van Covid 19 te vinden.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Een overzicht van het tentoonstellingsprogramma in de musea van Innsbruck en omgeving vindt u op Innsbruck.info

Soortgelijke artikelen