BAd ©Agentur WIR
26 april 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

"Wellness" - lichaam, geest en ziel in harmonie brengen - hoe mooi! Een trend van onze tijd? Niet helemaal: al in de 16e eeuw (en lang daarvoor) wist men hoe men lichaamsverzorging en welzijn op elkaar kon afstemmen. De hogere klassen waren in ieder geval al behoorlijk vooruitstrevend op dit gebied. De thematour"Wellness à la Philippine Welser", die plaatsvindt van 09.04. tot 15.06.2022 bij Kasteel Ambras Innsbruck neemt je mee op een reis naar het verleden. U leert over de wellness-rituelen van vroeger en ook over de geneeskunde van die tijd. Geloof me, na deze rondleiding zult u ons gezondheidssysteem nog meer waarderen en zal een bezoek aan de tandarts niet meer zo erg lijken. Natuurlijk is er ook iets voor het hart, want wat zou een rondleiding door kasteel Ambras in Innsbruck zijn als u niet ook iets te weten kwam over Ferdinand II en zijn Filippijn.

Een Assepoester Liefdesverhaal

Het was een liefdesverhaal als iets uit een sprookje: Een aartshertog volgde zijn gevoelens, tartte alle normen en de wil van zijn familie en trouwde met een gewone vrouw. Een verboden liefde, dat klinkt bijna als Romeo en Julia, maar in het geval van aartshertog Ferdinand II en zijn Philippine Welser liep het godzijdank beter af. De twee trouwden. Zelfs Ferdinands vader aanvaardde uiteindelijk de verbintenis - onder strikte voorwaarden, zoals absolute geheimhouding, maar zelfs dit werd later opgeheven en de twee leefden gelukkig samen.

Een koninklijk liefdesnestje

Om ervoor te zorgen dat Philippine goed verzorgd was, legateerde Ferdinand het paleis van Ambras aan zijn vrouw, samen met uitgebreide landgoederen, voor haar leven. Hij liet het paleis magnifiek uitbreiden en daarbij werden badruimten gecreëerd die te vergelijken zijn met een modern kuurlandschap: een zweetbad, een badruimte met een groot bad, kleed- en rustruimten - alles was voorhanden wat goed was voor lichaam en ziel. Vandaag de dag staat het Filippijnse Welser bad bekend als het oudste bewaard gebleven renaissance bad.

Het eerste museum in de wereld

Dus op Kasteel Ambras was Philippine de "meesteres", Ferdinand de welkome gast. Na haar dood kocht Ferdinand het kasteel terug van zijn zonen en maakte het tot het centrum van zijn verzamelwoede. Allerlei wonderlijke en mooie dingen vonden er een plaats, zodat Schloss Ambras Innsbruck als het ware 's werelds eerste museum werd. Slechts een van de vele goede redenen voor een bezoek! De Spaanse Zaal, de wapenkamers, het prachtige paleispark en de pauwen die er leven zijn absolute hoogtepunten.

De helende kunst van Philippine Welser

Philippine Welser was een bijzondere vrouw, niet alleen omdat zij een aartshertog wist te bemachtigen, maar ook omdat zij zeer populair was bij de bevolking. "Zij was zeer betrokken bij de geneeskunst, liet een kruidentuin aanleggen, mengde geneesmiddelen samen met haar persoonlijke arts en haar apotheker, en was een zeer behulpzame vrouw. Misschien omdat ze zelf een gewone burger was, maar ze was er altijd voor haar volk," legt onze gids Jutta Birnegger uit. Philippine Welser was waarschijnlijk een zeer vooruitstrevende vrouw die voor zichzelf en haar welzijn zorgde. Zelfs in de door haar moeder Anna Welser geschreven farmacopee werd een grote verscheidenheid van behandelingen aanbevolen om lichaam en geest in harmonie te brengen. Hiertoe behoorden cosmetische behandelingen, zoals instructies voor gezichtsverzorging met rozenwater en kamfer, die uitdrukkelijk na het stoombad moesten worden uitgevoerd.

Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd tijdens deze rondleiding en was echt verbaasd over wat de mensen toen al wisten over het lichaam. Aan de andere kant was er nog veel bijgeloof. Sommige medische behandelingen zouden naar de huidige maatstaven meer dan twijfelachtig zijn, eerder nalatig. Andere tijden! Als u hier meer over wilt weten - en geloof me, het is echt interessant - kan ik u de themarondleiding"Wellness à la Philippine Welser" van harte aanbevelen. Het is het waard!

Dieper ingaan op de materie - dankzij samenwerkingspartners

In het kader van de themarondreis"Wellness à la Philippine Welser" heeft Schloss Ambras Innsbruck de handen ineengeslagen met uitstekende regionale partners. Slapen zoals Philippine Welser - dat kan met de speciaal ontwikkelde collectie van de firma Tyrler 1825. Naast prachtige kussens met Philippine's portret en originele motieven uit het kasteel, omvat de collectie ook badhanddoeken en biologische badzeep gemaakt van olijf- en laurierolie.

Boekenwurmen opgelet! Voor het eerst zijn in de museumwinkel talrijke boeken en spellen uit Wagner's Buchhandlung verkrijgbaar, die passen bij het thema wellness. "Wij onderhouden al jaren goede contacten met het kasteel. Wij zijn bijzonder verheugd dat wij deze contacten kunnen intensiveren", aldus Markus Renk, eigenaar van Wagner'schen Buchhandlung.

Een andere partner is de gespecialiseerde groep van gezondheidsondernemingen van de Kamer van Koophandel van Tirol.

Wellness in het hier en nu

Ook al kunnen wij vandaag helaas niet meer baden in het bad van Philippine Welser en kunnen wij evenmin ontspannen in haar ontspanningsruimte, toch hoeven wij het niet zonder wellness te stellen. Een goede tip in het midden van Innsbruck is de Overdekt zwembad in Amraser Straße. Het werd geopend in de jaren 1920 en kan ook terugblikken op een lange traditie van wellness. Vandaag kunt u trainen in het sportbad of op verschillende sportcursussen en daarna ontspannen in de panoramasauna met uitzicht op de Nordkette. Over panorama sauna's gesproken - u vindt er ook een in de Telfer Bathwat ook een goede plek is om tot rust te komen. Voor wie niet alleen het leven van alledag een paar uur achter zich wil laten, maar ook echt wil ontspannen, is een vakantie op het prachtige Mieminger Plateau precies het juiste. Een ware oase van welzijn is de Alpenresort Zwart in Mieming.

Overigens: bij goed eten hoort ook lekker eten en dat kunt u bijvoorbeeld krijgen in het Greenvieh restaurant, dat pal naast het Alpenresort Schwarz ligt. Meer informatie en verdere tips voor fijnproevers vindt u hier.

Vergeet niet Monica's lijst met de beste wellness tips in en rond Innsbruck te bekijken.

Informatie:

Schloss Ambras Innsbruck
Adres: Schlossstraße 20, A-6020 Innsbruck
Telefoon: +43 1 525 24 - 4802
E-mail: info@schlossambras-innsbruck.at
Homepage
Facebook
Instagram

Themawandeling "Wellness à la Philippine Welser"
Wanneer: Vrijdag, zondag en feestdagen tot 15.06.2022 om 14.30 uur.
Extra data op aanvraag.

Kinderrondleiding: "Splash!" op zaterdag 28.05. en zaterdag 11.06., beide om 14.30 uur.
rondleiding van 1 uur, vanaf 7 jaar

TYRLER sinds 1825
Adres: Marktgraben 1, A-6020 Innsbruck
Homepage

Wagner'sche Universitätsbuchhandlung
Adres: Museumstraße 4, A-6020 Innsbruck
Homepage

Foto omslag: ©Bureau WIR

Soortgelijke artikelen