Innsbruck-Riesengasse
14 december 2020
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Onze oude stad is één groot schouwspel. Weinigen weten dat waar nu toeristen flaneren, koffie drinken en gebak eten, ooit massa's ambachtslieden in hun werkplaatsen werkten. Twee straatnamen, de Seilergasse en de Schlossergasse, herinneren ons nog aan de vroegere bloei van het ambacht in de arcades en steegjes van onze binnenstad. Gastronomie, handel en diensten hebben nu de plaats ingenomen van de ambachten. Een jonge ondernemer heeft echter de moed om de ambachtelijke traditie van de oude stad nieuw leven in te blazen. Zijn naam is Alexander Gartner.

HIGH-TECH IN DE RIESENGASSE

Velen van ons kennen de oude optiekzaak Renate Hopffer' in de Riesengasse. Het is moeilijk te missen. De sgraffito-schilderingen op de voorgevel kondigen het bestaan aan van een brillenmaker in een formidabel "vintage schrift". Bijna niemand vermoedt echter dat achter de façade van het middeleeuwse huis met zijn jaren vijftig doopvont een ambachtelijk bedrijf schuilgaat waarvan het machinepark ook bestaat uit computergestuurde hightech machines.

Jaren geleden, kocht ik daar mijn eerste rode leesbril. Toen ik een echte bril nodig had, was goed advies duur. Ik vond maar één frame dat ik 100 procent goed vond. Het was het montuur van mijn leesbril. Rond en rood. Zonder verder oponthoud, heb ik mijn varifocale lenzen in de leesbril laten zetten. Geen probleem, dacht de jonge opticien. Een verklaring die mij zeer verheugde

Alexander Gartner had me verteld dat hij zijn eigen brillenfabriek wilde beginnen. Ik was verbaasd: Hier in de oude stad? De vierde-generatie eigenaar van de optiekzaak "Renate Hopffer" was duidelijk serieus en vol vertrouwen dat hij een gat in de markt kon opvullen. Destijds vond ik dat moeilijk te geloven, gezien het aantal discounters die elkaar voortdurend onderboden op prijs.

"GLAZEN - ASSEMBLAGE" ALS TREFWOORD

Vandaag, drie jaar later, staan achter de gotische muren aan de Riesengasse 5 verschillende hoogtechnologische machines klaar om brilmonturen in alle vormen en kleuren te produceren. De winkel zoemt en bruist, zoals ze zeggen. Alexander Gartner had daar rekening mee gehouden. "Het is de trend van deze tijd om individueel aangepaste glazen aan te bieden," verklaart hij nuchter en koel. "Assembleren is het sleutelwoord," zegt hij en drukt mij een bril in de hand die ik nog nooit gezien heb. Groene monturen met blauwe slapen in een zeer extravagante vorm. Is het misschien een deel van een grotere collectie glazen?

DE LIJDENSWEG VAN DE KEUZE: 612. 000 POTENTIEEL VERSCHILLENDE GLAZEN

Het verschil tussen de goedkope discounters en de brillenmakerij wordt in één zin uitgelegd: een bril die precies op maat van de klant is gemaakt, heeft een idealere pasvorm dan een "kant-en-klare" bril, hoe exclusief en duur die ook is. Gartner kan zijn ongeveer 120 brillenmodellen aanbieden in 150 maten en 34 kleuren en patronen elk. Wat een utopisch klinkende, gigantische 612.000 mogelijke combinaties oplevert. Je moet dat laten smelten op het puntje van je tong.

Het grootste concurrentievoordeel van de brillenmakers in de oude binnenstad van Innsbruck: elke bril kan individueel aan elke klant worden aangepast, tot op de tiende millimeter nauwkeurig. Net zo belangrijk: de keuze van de vorm en de kleuren van is ongelooflijk veelzijdig. Dit maakt de bril van de brillenmakers uniek

COMPUTERGESTUURDE FREESMACHINE

De echte innovatie zijn de computergestuurde fabricagemachines die Gartner zelf na verscheidene jaren werk heeft ontwikkeld. Daarom is hij de enige Oostenrijkse opticien die de tempels zelf kan vervaardigen. Klinkt logisch voor leken zoals ik, maar dat is het niet: een brillentempel is slechts 3 mm dik. En uitgerekend een naald van 1,2 mm dik moet worden "ingeschoten" tot een lengte van 14 cm. Je moet een meester zijn in precisiemechanica.

ACETAAT BRILMONTUREN

Het basismateriaal voor de mooiste brillencollectie van Innsbruck is acetaat. "Het hoofdbestanddeel is cellulose, een stof die uit hout wordt gewonnen," legt Gartner me uit. "Onze glazen zijn niet gemaakt van petroleumplastic en veroorzaken dus geen allergische huidreacties." Wat deze bril zeker wel veroorzaakt: Attentie.

JEZELF OPNIEUW UITVINDEN DOOR EEN BRIL

Ik heb mijn eigen bril twee jaar geleden laten 'ontwerpen' op Alexander's suggestie. Het was gewoon te vervelend voor me geworden om de goedkope leesbril om de paar maanden weg te gooien en de optische glazen telkens in een nieuwe bril te zetten. Alexander maakte destijds voor mij dezelfde bril van acetaat. Individueel gepast en mooi.

Toegegeven: De rode leesbril is zowat mijn 'handelsmerk' geworden. Hoe weet ik dat? Mensen herkennen me zelfs als ik mijn mond-en-neus bescherming draag. Met andere woorden: Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden..

MIJN GIFT TIP:

Een waardebon voor een designbril van Brillenmacher. Een eerste overzicht van het enorme aantal mogelijkheden wordt gegeven door de website van Brillenmacher.

Soortgelijke artikelen