Marius-Schwager
13 januari 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Ik benader adviesliteratuur in welke vorm dan ook gewoonlijk met een zeker voorbehoud, al was het maar omdat ik er niet van hou dat men mij zegt wat ik moet doen. Een jonge wilde moet zijn eigen geluk smeden, of zoiets. Onlangs presenteerde de bergliefhebber en -fotograaf, Innsbruck-blogger en bestsellerauteur Marius Schwager echter zijn eigen lijst met de 60 mooiste bergavonturen rond de kleine stad in de Alpen in de Innsbruck Outdoor Guide. Wat zijn nieuwste "berggids" zo bijzonder maakt, onthulde Marius mij tijdens een korte winterwandeling door zijn favoriete stad.

ODE AAN DE ALPEN

We ontmoeten elkaar op een afstand in het Waltherpark op de Inn, direct onder het standbeeld van de minnezanger. Marius overhandigt mij zijn zeer persoonlijke ode aan de Alpen in 60 strofen, vers van de pers - de allereerste uitgave ooit. Als ik de auteur feliciteer met zijn 300 pagina's tellende werk, wuift hij het bescheiden weg, want de Innsbruck Outdoor Guide bevat veel meer hart en ziel. Namelijk, lang niet alleen de zijne, lacht de uitgever met een luide avonturierslach. En inderdaad: als je de overtreffende trap op de cover zet, moet je wel het allerbeste leveren! In dit geval was het natuurlijk teamwerk, als de juiste Alpine Specialisten hun zegje doen over elk van de 60 met de hand uitgekozen individuele avonturen. Marius ziet zichzelf meer als een jager en verzamelaar van deze bijzondere plaatsen en momenten (ecce beroepsfotograaf). En omdat de mooiste dingen het best gedeeld kunnen worden, is er dit boek, grijnst de bergkenner.

PRENTENBOEK OM MEE TE DOEN

Toch is dit visueel verbluffende bergwerk geen technische literatuur. Het is eerder een subtiel geordende reeks instructies voor allerlei soorten alpiene avonturen. Daarom is er op dit moment geen aanbeveling voor zetelaardappelen, maar voor alle anderen absoluut wel. Voor de eenvoudige ervaringen moet je een zekere conditie hebben, maar je hoeft geen topatleet te zijn. Je moet gewoon zelfverzekerd zijn op de fiets, in de klimrots, met toerski's, in de kajak en - natuurlijk - zadelbestendig in berg- en trailschoenen. Afhankelijk van welke van de aanbevolen avonturen u onderneemt, vormen de verschillende alpine sporten samen indrukwekkende kunstwerken. Je kunt het bijna niet anders omschrijven, want Marius levert niet alleen alle tour- en GPX-gegevens digitaal, maar onthult ook zijn mooiste fotoplekjes en professionele tips voor de perfecte souvenirfoto.

BOEK MET GEWETEN

Het spreekt vanzelf dat de verzamelde alpenvrienden in deze glanzende aanbevelingsbrief vooral de nadruk leggen op duurzaamheid. Ook het Tiroler Verkehrsverbund Tirol (VVT) is als samenwerkingspartner binnengehaald en biedt zo voor bijna alle tochten (behalve kajakken en raften) comfortabel reizen met het regionale openbaar vervoer aan. Het Bureau van de Ombudsman voor het Milieu in Tirol heeft ook een stem in het natuurbehoud en dringt aan op een respectvolle behandeling van alle natuurlijke rijkdommen. Zo is dit boek niet alleen een kleurrijke liefdesverklaring aan de uitgestrekte Tiroolse bergwerelden, maar bovenal een voorbeeldige gids voor avonturen met een goed geweten.

UITZICHT ZONDER LANDSCHAP

Tijdens zo'n besneeuwde stadswandeling achter de schermen van het boek, voel je dat Marius zich daar echt thuis voelt. En dat is waar hij een aantal van mijn bedenkingen over de gebruikelijke betweterige bestsellers wegneemt: hij belooft me geen beter leven, hij wil me gewoon meenemen - naar de meest indrukwekkende plaatsen die hij kent.

Met de Innsbruck Outdoor Guide hebben Marius & Co al hun ervaring in alle disciplines en in alle seizoenen in mijn handen gelegd. Zelfs onderweg, want alle gidsen, geodata, reisinformatie en fototips worden als digitale downloads met het boek meegeleverd. Zo blijft er meer ruimte in de rugzak over voor het hoognodige, Marius knipoogt naar me als hij afscheid neemt. Dan moet hij weer vertrekken, want we weten allemaal dat er hier in Innsbruck altijd wel een bergavontuur op ons wacht.

De Innsbruck Outdoor Guide werd met veel liefde uitgegeven door Mountain Moments Verlag en is te vinden in goed gesorteerde speciaalzaken. Wie zich het zoeken wil besparen, kan het beste rechtstreeks en online bestellen bij Marius/Mountain Moments.

Foto's: Marius Schwager, Mountain Moments

Soortgelijke artikelen