DSC00118tvb-1
04 september 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Sellrainer Hüttenrunde is waarschijnlijk de mooiste langeafstandswandeling die ik tot nu toe heb mogen maken. De Sellrainer Hüttenrunde begint in het mooie Sellrain en voert over acht etappes en hutten in de Stubaier Alpen terug naar Sellrain. De stille, hoogalpiene zijdalen van het Sellrain-dal maken deze tocht onbeschrijflijk mooi. Je ontsnapt aan het leven van alledag en kunt je even terugtrekken, ver weg van steden, lawaai en stress. Ik vond het ook prettig dat je de huttentocht individueel kunt organiseren en op elk moment kunt beëindigen, afhankelijk van je krachten en als je dat wilt. Bovendien kunt u sommige etappes op verschillende routes afleggen. Ik was onder de indruk van de kwaliteit, de vriendelijkheid en de keuken van alle hutten die ik bezocht. De locatie van elk spreekt ook voor zich. Meer hierover in de etappebeschrijvingen.

Het is zeer belangrijk dat u de beschikbaarheid van slaapplaatsen in de hutten controleert voordat u aan uw tocht begint en dat u meteen een reservering maakt.

UITRUSTING VOOR LANGEAFSTANDSWANDELINGEN

Als u een lange afstandswandeling gaat maken, is het van essentieel belang van tevoren na te denken over uw uitrusting en bagage. Marsen die in sommige etappes tot negen uur kunnen duren, vereisen natuurlijk dat er wordt nagedacht over de nodige bagage en overbodige zaken. Elke kilo telt, dus denk goed na over wat je inpakt!

Ik heb hier een checklist voor u samengesteld:

 • Bergschoenen die over de enkel gaan, goed vastzitten en waterdicht zijn
 • Ademend T-shirt
 • Ademend jack en trui
 • Regenjas
 • Wandelsokken met versterkte zones (om blaren te voorkomen)
 • Hoed (het kan snel koud worden in het hooggebergte, zelfs in hoogzomer!)
 • Een verandering van ondergoed
 • EHBO-kit (er zijn kleine en lichte voor bergtochten)
 • Zonnebrandcrème
 • voldoende voedsel voor de dagwandeling
 • Mobiele telefoon met opgeslagen noodnummers (meer hierover aan het eind)
 • Wandelstokken
 • Koplamp
 • Huttenslaapzak en huttenschoenen (zonder kunt u niet overnachten)
 • Het wassen van keukengerei
 • Camera of mobiele telefoon voor het maken van foto's

Dit alles zou zonder problemen in een rugzak van 40 liter moeten passen - u bent dus goed uitgerust voor de Sellrainer Hüttenrunde.

AANKOMST

Het startpunt van de Sellrainer Hüttenrunde is het dorp Sellrain aan het begin van het Sellraintal. Het avontuur begint op ongeveer 20 minuten rijden van Innsbruck. Ik raad aan om met het openbaar vervoer te komen. Het Sellrain dal is zeer gemakkelijk te bereiken vanaf het centraal station van Innsbruck met de bus die om het uur rijdt. Er zijn parkeerplaatsen in het centrum van het dorp, waarvoor u zelfs voor tien dagen kunt betalen, maar ze zijn beperkt. Met de bus reizen is minder stresserend en natuurlijk milieubewuster.

De dienstregeling van de VVT-lijn 4166 naar het Sellraintal vindt u hier.

Als u naar Sellrain komt, vindt u overal het bordje"Bergsteigerdörfer"(bergbeklimmersdorpen). Dit is een speciaal kwaliteitslabel dat slechts enkele plaatsen in Oostenrijk dragen. De dorpen staan allemaal voor duurzaam alpentoerisme met een bijbehorende traditie Jij garantie a hoge kwaliteit Toeristisch aanbod voor Bergbeklimmers en Wandelaars, hebben een uitstekende landschappelijke en milieukwaliteit en zetten zich in voor het behoud van de plaatselijke culturele en natuurlijke waarden lokale culturele en natuurlijke waarden. Drie plaatsen in het Sellrain-dal kunnen aanspraak maken op deze titel: Sellrain, Gries en Sankt Sigmund.

ETAPPE 1: SELLRAIN - POTSDAMER HUT

Wandeltijd: ong. 3,5h
Hoogteverschil: ↑ 1.101 ↓ 0

Het huttencircuit begint in het centrum van Sellrain. Een groot groen bord wijst de weg naar het Fotschertal. De bestemming is de Potsdamer Hütte, de eerste overnachtingsplaats. De asfaltweg loopt steil bergopwaarts langs de Fotscherbach, die u tot vlak voor de brug begeleidt. Na ongeveer 20 minuten bereikt u de wegwijzer naar de Potsdamer Hütte met een groot informatiebord over de hut en informatie over het hele wandelgebied. Hier gaat de asfaltweg over in een bospad en is het veel aangenamer lopen.

Na ongeveer 1,5 uur lopen, passeert u Bergheim Fotsch en volgt u de borden richting Potsdamer Hütte. Het landschap verandert langzaam in hoogalpien terrein en u komt al snel boven de boomgrens uit. De kristalheldere beek Fotscherbach vergezelt ons altijd met allerlei mooie fotomomenten. Het pad naar de Potsdamer Hütte is gemakkelijk en de perfecte introductie tot de lange afstandswandeling. Na 3,5 uur bereik je je bestemming. De hut ligt hoog boven het Fotschertal met een fantastisch uitzicht op de Lüsener Villerspitze aan het einde van het dal.

POTSDAMER HUT

Ligging: 2.009 meter boven de zeespiegel

Pensionhouders: Miriam en Markus Wiechert
Telefoonnummer van de hut: 0043 720 316585
Slaapzaal matrassen: 22 plaatsen
Slaapzaal/bedden: 16 plaatsen

Reservering online

ETAPPE 2: POTSDAMER HUT - ALPENGASTHOF PRAXMAR OF WESTFALENHAUS

Wandeltijd: ca. 6u (Praxmar) / 8u (Westfalenhaus)
Hoogteverschil: ↑ 845 ↓ 1.200 / ↑ 1.600 ↓ 1.200

De tweede etappe van de Sellrainer Hüttenrunde leidt van de Potsdamer Hütte naar het Alpengasthof Praxmar of, voor de sportievelingen, rechtstreeks naar het Westfalenhaus. Deze etappe vormt de overgang van het Fotschertal naar het Lüsener Gletschertal.

Volg het goed gemarkeerde pad nummer 119 naar de Schafalm en ga verder over de Roter Kogel (2873m) naar beneden naar Lüsens en het Praxmar Alpine Inn. Als u wilt, kunt u ook de hoogalpiene variant nemen en van de Potsdamer Hütte naar het bovenste Fotschertal en over de Hochgrafeljoch (2.690 m) via het Schönlüsenstal naar Lüsens en Praxmar klimmen. De wandeltijd voor beide varianten is ongeveer zes uur. Als u niet in Praxmar wilt overnachten, kunt u nog twee uur rustig bergopwaarts gaan en overnachten in het Westfalenhaus. De paden zijn allemaal goed bewegwijzerd en gemarkeerd. Ik koos de variant met het Westfalenhaus.

Bagagetransport per materiaalkabelbaan

Na de inspannende klim kunt u zich opfrissen in de zeer schone wasruimten van het Westfalenhaus. Mijn bagage staat boven al op me te wachten. Ik heb het laten vervoeren met de materiaalkabelbaan vanaf Lüsener Fernerboden. Daarvoor belt u de veldtelefoon daar bij de hut en zet u uw bagage in de materiaalkabelbaan. Als de kabelbaan er niet is, wacht dan ongeveer 20 minuten tot hij bij de hut aankomt. Er wordt een vergoeding gevraagd voor bagagetransport, maar dat loont de moeite, naar mijn mening! De goede Kasspatzln in de salon en de mooie kamers voor de nachtrust ronden de mooie huttenbelevenis af. Goedenacht, met de hoop op niet zo bewolkt weer de volgende dag!

ALPINE HERBERG PRAXMAR

1.700m boven zeeniveau

Familie Melmer
+43 5236 212
info@praxmar.at

WESTFALENHAUS

2.273m boven zeeniveau

Gastheer: Rinaldo de Biasio
+43 664 78 80 875
50 bedden (matrassen slaapzalen en kamers)
Bagagetransport mogelijk met materiaalkabelbaan (tegen betaling)

ETAPPE 3: WESTFALENHAUS - PFORZHEIMER HUT

Wandeltijd: ca. 5h
Hoogteverschil: ↑ 780 ↓ 745

De derde etappe van de Sellrainer Hüttenrunde is de oversteek van het Lüsener Gletschertal of Längental in het Gleirschtal en naar de Pforzheimer Hütte. Het weer is nu veel mooier dan in de namiddag van de vorige dag en dus begint mijn ervaring vandaag met een stevig ontbijt en een paar foto's rond het Westfalenhaus.

De overgang naar het Gleirschtal gaat via de Zischgenscharte (2.936m). Op het zeer steile pad omhoog naar de Scharte passeert u een voorpiek, de zogenaamde Münsterhöhe (2.508m). Een korte omweg wordt aanbevolen, omdat de hoogte buiten het pad ligt. Een observatiebank en een bergtopkruis met een adembenemend uitzicht op de kop van het Längental belonen de omleidingen.

Er leven ook veel marmotten in dit gebied. Omdat ik dol ben op het fotograferen van wilde dieren, heb ik me natuurlijk geduldig en rustig verstopt om er een te fotograferen. Ik had succes! Het is altijd een belevenis om naar de "marmotten" te kijken. U kunt hier ook padden, kikkers, salamanders en andere dieren observeren. Hou gewoon je ogen open.

Helaas wordt het nu weer steeds bewolkter, althans de bergtoppen zijn in mist gehuld. Bij de beklimming van de Zischgenscharte is het nu de vraag of het mogelijk zal zijn de Schöntalspitze mee te nemen als top. De Schöntalspitze ligt op slechts 15 minuten lopen van de Scharte, beveiligd met touwen over stenen blokken. Als het mogelijk is, moet je daar zeker eens langsgaan tijdens een traverse. Het uitzicht vanaf de drieduizend meter hoge top is gewoonweg adembenemend! Helaas heb ik hier geen geluk en sla ik de top over, want dichte mist maakt de korte klim van de Scharte naar de Schöntalspitze (3.002m) te gevaarlijk. Ik neem de rechtstreekse weg naar beneden, het Gleirschtal in, en naar de Pforzheimer Hütte. De weg naar beneden loopt over de gletsjerrand, maar het is weer schitterend weer. Jammer, maar zo gaat dat in de bergen.

Eenmaal op de dalbodem moet je nog 200 meter klimmen naar de Pforzheimer Hütte. Daar wachten u, na een stevige wandeling van vijf uur, culinaire lekkernijen en een welverdiend fietsdrankje. Niets staat een ontspannen en rustgevende avond bij de hut in de weg.

PFORZHEIMER HUT

2.308 meter boven zeeniveau

Gastheren: Florian Mader & Sonja Prepstl
Hut: +43 5236 521
Valley: +43 699 13 29 45 81
pforzheimerhuette@a1.net

ETAPPE 4: PFORZHEIMER HUT - SCHWEINFURTER HUT

Wandeltijd: ca. 4h
Hoogteverschil: ↑ 440 ↓ 715

De vierde etappe van de Sellrainer Hüttenrunde is ook de doorsteek in het Ötztal naar de Schweinfurter Hütte via de Gleirschjoch op 2.751 meter. Het is een kortere etappe en dus iets om te ontspannen. De Schweinfurter Hütte ligt in het Horlachtal, een zijdal van het Ötztal. Het pad is vrij gemakkelijk en u bereikt het doel op 2.028 meter vrij snel. De Schweinfurter Hütte ligt op 2.028 meter.

SCHWEINFURT HUT

2.028 meter boven de zeespiegel

Gastheren: Carmen en Andreas Jeitner
Hut: +43 5255 - 500 29
Valley: +43 5413 - 862 51
huette@dav-schweinfurt.de
Slaapzaal/bedden: 16
Slaapzaal matras: 36

ETAPPE 5: SCHWEINFURTER HUT - DORTMUNDER HUT

Wandeltijd: ca. 5,5h
Hoogteverschil: ↑ 743 ↓ 828

ETAPPE 5A: SCHWEINFURTER HUT - BIELEFELDER HUT

Wandeltijd: ca. 9h
Hoogteverschil: ↑ 880 ↓ 800

Vanaf de Schweinfurter Hütte, heb je nu twee opties. Of u loopt naar de Dortmunder Hütte in de Kühtai via de Finstertalscharte. Of u kunt de lange weg nemen via de Niederscharte naar de Bielefelder Hütte. Als u het pad via de Bielefelder Hütte neemt, verlengt u uw Sellrainer Hütte-wandeling met een nacht en gaat u de volgende dag vanaf de Bielefelder Hütte verder naar de Dortmunder Hütte.

De rechtstreekse weg naar de Dortmunder Hütte loopt via de Finstertalscharte, de doorgang naar Kühtai. De Finstertalscharte ligt op 2.777m. Eenmaal op het zadel heeft u een prachtig uitzicht op het Finstertal stuwmeer, dat natuurlijk uitnodigt om even te pauzeren. De omringende 3.000 meter hoge bergtoppen worden meestal weerspiegeld in het kalme water. Volg het pad langs het stuwmeer in de richting van de damwand. Een kleine tip: Als u een kleine piek mee wilt nemen, ga dan over de damwand en volg de borden "Mute". Aan het einde van de damwand is het een korte klim van 15-20 minuten naar het houten topkruis met een gigantisch uitzicht over het stuwmeer.

Vanaf de stuwdam gaat het dan bergafwaarts Kühtai in naar de Dortmunder Hütte aan de rand van het dorp.

DORTMUNDER HUT

1.950 meter boven zeeniveau

Huisbazin: Monika Tabernig
Hut +4352395202
info@dortmunderhuette.at

Wie de verdere route via de Bielefelder Hütte kiest, loopt van de Schweinfurter Hütte via de Niederscharte (2.028m) en de Lauser (2.616m) naar de Bielefelder Hütte. Let wel, deze route is erg lang en duurt negen uur. U overnacht op een zeer mooie locatie bij de Bielefelder Hütte (1.949m) onder de Acherkogel.

ETAPPE 5B: BIELEFELDER HUT - DORTMUNDER HUT

Wandeltijd: ca. 4,5h
Hoogteverschil: ↑ 698 ↓ 858

Vanaf de Bielefelder Hütte kunt u via de Balbachalm (1.957m) direct afdalen naar het Längental stuwmeer en verder naar de Dortmunder Hütte. Dit pad (nr. 148) heeft een wandeltijd van ongeveer drie uur. Ik raad echter aan de veel mooiere, iets langere route via de Wetterkreuzkogel en het Wörgetal te nemen. Met een wandeltijd van 4,5 uur is het iets langer, maar het landschap is veel mooier.

Vanaf de Bielefelder Hütte is het pad goed bewegwijzerd naar het topkruis van de Wetterkreuzkogel, dat al vanuit de hut zichtbaar is. Het pad loopt steil omhoog in serpentines, zodat u snel de top op 2.591 meter bereikt. Vanaf de top volgt u de bergkam naar de Wörgegratspitze en daalt van daar af in het schilderachtige Wörgetal. In juni vindt u er een zee van alpenrozen en de zeer fotogenieke Pochersee. Aan de Pochersee (2.002 m) is een mijnwerkershut ingericht, inclusief het Pocherwerk, met veel informatie en een klein mijnbouwmuseum dat herinnert aan de mijnbouwactiviteiten in het Wörgetal. Verder in de richting van de Längentaler Stausee en van daar kort omhoog naar de bestemming, de Dortmunder Hütte.

ETAPPE 6: DORTMUNDER HUT - SELLRAIN

Wandeltijd: ca. 9h
Hoogteverschil: ↑ 560 ↓ 1.600

De laatste etappe is opnieuw vrij lang, maar ook mooi. Vanaf de Dortmunder Hütte loopt u over de Sellrainer Höhenweg eerst via de Zirmbachalm (1.792m) en verder naar de Sonnbergalm (1.950m). Hier gaat u ofwel verder langs het hoge pad naar Sellrain. Of u daalt af via de Wunderwanderweg naar Sankt Sigmund tot het einde van het huttencircuit en neemt de bus naar Sellrain. U kunt zich ook de laatste etappe besparen en de bus rechtstreeks van Kühtai naar Sellrain nemen. Maar voor al diegenen die nog sterk zijn, raad ik aan: wandel het hooggelegen pad tot het einde, het is zo mooi!

MIJN CONCLUSIE VAN HET SELLRAINER HUT CIRCUIT

Mijn conclusie na zeven geweldige dagen in hoog alpine terrein: Ver weg van stress en lawaai kon ik heerlijke momenten in de natuur beleven en tot rust komen. Alle hutten op de tocht bieden het beste eten en zeer schone, goed verzorgde slaapgelegenheden. Het leuke van de huttentocht is dat je altijd alternatieve routes naar de volgende bestemming hebt of het hele huttentochtcircuit kunt inkorten. Een uitgang, bijvoorbeeld in geval van uitputting, is te allen tijde mogelijk door af te dalen via de zijdalen van het Sellrain-dal.

Tips voor onderweg:

 • Vraag de huttengastheer voor elke etappe naar het weer en volg zijn advies op. Het weer kan in het hooggebergte heel snel omslaan. Vooral in de hoogzomer moet men zich bewust zijn van het gevaar van onweer en eventueel afzien van risico's, zoals ik heb gedaan op de Schöntalspitze, waar ik me erg op verheugde. Het is gewoon te gevaarlijk. Respecteer de natuur en de wilde dieren. Gelieve alleen op de paden te lopen en niet door het landschap.
 • Kijk ook uit voor adders, ik zag er twee vlak langs het pad. Dus blijf opletten bij elke stap.
 • Extra fooi bij Corona tijden: In de hutten gelden de 3G-regel en de gebruikelijke hygiënische maatregelen.

Ik kan alleen maar aanraden de tijd te nemen om de Sellrainer Hüttenrunde te doen. Het is een heel bijzondere ervaring, slechts 20 minuten van de stad, maar ver genoeg om echt diep adem te halen.

Samenvatting over innsbruck.info

Alle foto's © Danijel Jovanovic Fotografie - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Soortgelijke artikelen