20160914_MIR_Features_117_cSwarovski_Kristallwelten
30 april 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Prachtige muziek in een prachtige ambiance. in 2022 vindt de evenementenreeks"Music in the Giant" opnieuw plaats in de Swarovski Kristalwerelden! Het kamermuziekfestival in Wattens brengt van 19 tot 21 mei 2022 drie dagen lang artiesten van heinde en verre op de planken. De nadruk ligt deze keer op het strijkkwartet en zijn verschillende vormen.

Kamermuziek? Dit is instrumentale muziek die, in tegenstelling tot orkest- en koormuziek, altijd met een klein ensemble wordt uitgevoerd. Elk van de drie gastkwartetten in Wattens, het Belcea Kwartet, het Attacca Kwartet en Quartissimo, heeft een andere focus. Voor de opening van het festival kan men zich echter verheugen op de Franse pianist Pierre-Laurent Aimard, die al eerder "Artist in Residence" was bij Musik im Riesen.

Meergelaagde geluiden op vrijdag

Op vrijdagavond zal de New Yorkse componiste Caroline Shaw de toon zetten. De vier strijkers van het Attacca Kwartet zullen de stukken van hun muzikale metgezel Caroline Shaw spelen en ze ook samen met haar uitvoeren. Shaw vergelijkt haar werken met een tuin waarin ze planten kweekt - een mooie metafoor voor de complexiteit van muziek waarin de meest uiteenlopende invloeden hun uitwerking hebben en nieuwe dingen kunnen groeien. En hoe mooi passend bij de binnenkort bloeiende tuin van de Kristallen Werelden!

Hoogtepunten op zaterdag

Op zaterdag wordt het hoogtepunt van het festival gevierd met drie concerten. Het Belcea Kwartet, een van de meest gerenommeerde kamermuziekensembles ter wereld, zal het festival 's ochtends om 11.00 uur beginnen. In de bijna 20-jarige geschiedenis van "Muziek in de Reus" is het Belcea Kwartet al verschillende keren te gast geweest. Ditmaal zal het strijkkwartetdeel in C-klein en het strijkkwartet in D-klein "De dood en het meisje" van Franz Schubert in relatie worden gebracht met het voorlaatste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj uit 1973.

In de vroege avond treden de vier jonge Tirolers - twee broers en zussen - samen op onder de naam Quartissimo. Zij bereiden zich daar ook op voor in het masterclassprogramma "Impuls" met violist Krzysztof Chorzelski van het Belcea Kwartet. Hij zal met hen werken aan het "American String Quartet" van Antonín Dvořák en het Strijkkwartet in F klein op. 80 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Men kan nieuwsgierig zijn!

Het laatste programmapunt is een liedrecital met Andrè Schuen vanaf 20.00 uur. De jonge bariton, afkomstig uit het Ladinische Badia-dal in Zuid-Tirol, heeft in een paar jaar tijd naam gemaakt als opera- en liederenzanger. Hij zal worden begeleid door Daniel Heide op de piano. Samen zijn ze een veelgevraagd duo! Ook Andrè Schuen en Daniel Heide leggen hun expressiviteit en hun gevoel voor fijne nuances in hun vertolking van de "Liederen van Nacht en Afscheid". Rond de cyclus "Kindertotenlieder" van Gustav Mahler kozen zij werken van Franz Schubert en Erich Wolfgang Korngold.

Programma-overzicht 2022

  • Donderdag, 19 mei 2022, 20:00: Pierre-Laurent Aimard (piano)
  • Vr, 20 mei 2022, 20:00: Attacca Kwartet, Caroline Shaw (zang)
  • Za. 21 mei 2022, 11:00 a.m.: Belcea Kwartet
  • Za. 21 mei 2022, 17:30: Quartissimo
  • Za., 21 mei 2022, 20:00: Andrè Schuen (bariton), Daniel Heide (piano)

Verdere informatie

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar bij alle oeticketbureaus en op www.oeticket.com. Een uur voor elk concert is er een inleidend praatje, de concerten zijn vrij toegankelijk.

Route van Innsbruck

Een pendelbus rijdt vier keer per dag van Innsbruck naar de Crystal Worlds op de website van Kristallwelten. Voor de avondevenementen reist u het best met de auto of met het openbaar vervoer (laatste bus 21:58).

Soortgelijke artikelen