4.2.1
27 mei 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Waar anders dan in Innsbruck kun je met de tram de bergen in? Omzoomd door bergen links en rechts, over stoere bruggen? Een ritje met de Stubaitalbahn is ongetwijfeld een van de mooiste excursies die je vanuit Innsbruck kunt maken. De stressvrije rit over deze unieke spoorlijn is een 'must' bij een bezoek aan Innsbruck.

Dit jaar is het precies 120 jaar geleden dat deze mooiste tramlijn ter wereld werd geopend. De geschiedenis van de Stubaitalbahn is altijd nauw verweven geweest met de 'wereldgeschiedenis'. Het begon in het levendige fin de siècle, toen de eerste toeristen excursies naar de Stubaier konden maken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de spoorweg vervolgens gebruikt om gewonden te vervoeren.

Na een diepe winterslaap in de jaren 1960 en 1970 bloeit dit juweeltje van lokaal openbaar vervoer nu opnieuw op - wat wordt weerspiegeld in het gestaag groeiende aantal passagiers. Geen wonder, eigenlijk: voor forenzen van de Stubaier naar Innsbruck is de trein praktisch een 'geschenk uit de hemel'. Omgekeerd waarderen zowel gasten als plaatselijke bewoners het dat ze veel startpunten voor wandelingen en verkenningen per trein kunnen bereiken, die ook vanuit het centrum van Innsbruck snel en gemakkelijk te bereiken zijn. De laatste tijd is de 'bergtram' steeds belangrijker geworden met het oog op de dreigende klimaatcrisis.

Foto's uit de collecties van het stadsarchief van Innsbruck documenteren de geschiedenis van de spoorweg. Veel van deze foto's zijn te bewonderen op de zeer interessante website van het stadsarchief en geven een prachtig beeld van de situatie in die tijd. Misschien wel de eerste foto van het station Sonnenburghof toont een "treinstel", zoals het in die tijd werd genoemd. De bestuurder draait zich net om naar de passagiers, aan het einde van de wagon staat een man met een soort cowboyhoed te roken, leunend tegen de slagboom. Je moest gewoon stalen zenuwen hebben.

Het station Sonnenburgerhof lag direct boven de Ferrari-weiden en was ooit de uitgesproken favoriete bestemming van de inwoners van Innsbruck als startpunt voor wandelingen op de Iselberg. Net zoals de stations op weg naar Fulpmes vandaag de dag nog steeds een echt vakantiegevoel oproepen. Het voortbestaan van de spoorweg hing aan een zijden draadje, en niet slechts één keer.

De dalgemeenten 'redden' de Stubaitalbahn

in 1962 was het zwaard van Damocles dat boven de spoorweg hing misschien wel het meest bedreigend. De gemeenschappen in het dal besloten echter wijselijk om de spoorweg niet te sluiten maar te moderniseren. De 'houten klasse' behoorde tot het verleden en er werden nieuwe rijtuigbakken en een nieuw remsysteem aangeschaft. De comfortabele lagevloerrijtuigen die nu in gebruik zijn, rijden sinds 2008 en de frequentie is verhoogd naar een half uur. De laatste grote infrastructuurmaatregel was de nieuwbouw van het Mühlgrabenviaduct, een 'icoon' van de Stubaitalbahn.

Vervoer per fiets mogelijk

Voor mij is de Stubaitalbahn het belangrijkste vervoermiddel als ik naar het westelijke middelgebergte reis. De mogelijkheid om mijn fiets op de tram te vervoeren vergroot immers mijn actieradius, aangezien de fiets een e-bike is. Dit betekent dat de stations langs de route van de Stubaitalbahn voor mij regelmatig startpunten worden voor verkenningen en wandelingen. (Details over fietstransport vind je aan het einde van dit artikel)

Logischerwijs zijn de afzonderlijke haltes perfect voor natuurminnende wandelaars, want de spoorlijn loopt van het hoofdstation Innsbruck via de dorpen Natters, Mutters, Kreith en Telfes naar Fulpmes. Hier zijn enkele excursie- en wandeltips.

Natterer See

Mijn aanrader in Natters: een wandeling naar de Natterer See. Dit natuurjuweel is in elk jaargetijde een bezoek waard. https://www.innsbruck.info/destination/unterkuenfte/unterkunftsliste/detail/unterkunft/ferienparadies-natterer-see-natters.html

Mutterer Alm

Zowel in de zomer als in de winter een echte aanrader in Mutters: de Mutterer Alm. Je bereikt hem gemakkelijk en luchtig met de kabelbaan of als onderdeel van een wandelexcursie. https://www.innsbruck.info/sehen-und-erleben/essen-und-trinken/restaurantsuche/detail/infrastruktur/mutterer-alm-bergrestaurant-mutters.html

Met de Stubaitalbahn naar de weiden van Telfer Lärchenwiesen

Een 'nevenstation' van de Stubaitalbahn is bijzonder aantrekkelijk: de halte Telfer Lärchenwiesen. Een rondwandeling door dit natuurjuweel met vrij uitzicht op de lokale berg van Innsbruck, de Serlesspitze en de Patscherkofel, staat vrijwel garant voor ontspanning. https://www.innsbruck.info/wandern/wandern/familienwanderungen/touren/kreith-telfer-wiesen.html

Eindpunt Fulpmes

Voor veel fietsers is Telfes meestal het startpunt voor een fietstocht naar Fulpmes. Van hieruit loopt een prachtig fietspad naar de hoofdplaats in het dal. En vanaf hier fiets je zonder moeite terug naar Innsbruck.

Van de stad naar de bergen

Je kunt de Stubaitalbahn nemen vanaf deze tramhaltes in Innsbruck: Hauptbahnhof, Triumphpforte, Rathausgalerien, Maximilianstraße, Franz-Fischer-Straße, Westbahnhof, Cineplexx, Stubaitalbahnhof

Details over fietsvervoer

  • Er zijn maximaal twee fietsen toegestaan per speciale ruimte in het voertuig. (Er zijn twee speciale plaatsen in de hele set)
  • Rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens hebben altijd voorrang.
  • Op weekdagen zijn fietsen alleen toegestaan buiten de spitsuren, d.w.z. tussen 9.00 en 15.00 uur en tussen 18.30 en 18.00 uur.
  • In het weekend en op feestdagen mogen fietsen de hele dag worden vervoerd als er plaats is.
  • Fietsen moeten worden vastgezet op het speciale gebruiksterrein.
  • Kinderen jonger dan 14 jaar mogen alleen fietsen vervoeren onder begeleiding van een volwassene.
  • De fiets moet schoon zijn en de doorgangen moeten altijd vrij zijn.
  • Opgevouwen vouwfietsen mogen ook als handbagage worden meegenomen en worden niet als fiets aangemerkt.

Voor meer informatie zie hier.

Soortgelijke artikelen