PATRICK AND THE WHALE_(c) Terra Mater Studios GmbH – Romain Barats
24 oktober 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het Innsbruck Nature Film Festival vond dit jaar plaats tussen 15 en 18 oktober en onze provinciehoofdstad had zich niet beter kunnen presenteren. De felgekleurde bomen pasten bij de Nordkette en de blauwe lucht. Het was bijna kitscherig. Bijna alsof Innsbruck wilde zeggen: "Je wilt natuur, hier heb je natuur!" De filmmakers, filmliefhebbers en juryleden die vanuit de hele wereld waren afgereisd, waren zeer enthousiast en onze Alpenmetropool bleek opnieuw de perfecte locatie.

In een notendop

Voor iedereen die nog niet gehoord heeft van de INFF hier is een kort overzicht: Het Innsbruck Nature Film Festival (kortweg INFF) vond dit jaar voor de 21e keer plaats en is daarmee een integraal onderdeel van het Innsbruckse festivallandschap. Het begon allemaal in het begin van de jaren 2000 met de Innsbruck Nature Film Days, in het leven geroepen door Johannes Kostenzer, de provinciale milieuadvocaat. Ook dit jaar lag de nadruk op de films. Het INFF had echter ook buiten het scherm veel te bieden. Een geweldig voorprogramma met workshops, boeiende lezingen, de tentoonstelling "100 jaar Genenbank Tirol" en nog veel meer lieten gasten en inwoners de natuur van dichtbij beleven. Natuur - zoals de naam van het festival al doet vermoeden - is het sleutelwoord voor de 50 films die in de gerenommeerde internationale competitie worden vertoond.

Boven de daken van Innsbruck

Voor mij was het Innsbruck Natuur Film Festival één groot plezier. Het ene hoogtepunt volgde op het andere. Ik had de kans om veel geweldige nieuwe mensen te ontmoeten, zelfs een Oscar-genomineerde filmmaker. Helaas kon ik de openingsceremonie niet persoonlijk bijwonen. Het festival begon voor mij dus op zondag met de natuurwandeling "Hoog boven Innsbruck in het rijk van steenbokken, ptarmannen en co". Ik wil je niet vervelen en ik probeer mijn overdrijvingen over de Nordkette binnen de grenzen. Ik zeg alleen dit: als je in Innsbruck bent, moet je naar de Seegrube. Als je me niet gelooft, kijk dan naar mijn collega Danijel. Hij is een begenadigd fotograaf en in dit bericht vindt u prachtige foto's die de schoonheid van de Nordkette perfect vastleggen.

Goed schoeisel vereist

Oh ja, en nog een kleine tip: vergeet niet dat je in hoog alpien terrein bent. Hoewel u gemakkelijk de trein naar de Hafelekar kunt nemen, zijn goede schoenen aan te bevelen. Ik vermeld dit alleen omdat ik bij het schrijven van dit artikel terugdenk aan onze wandelgroep en velen er goed aan zouden hebben gedaan deze tip op te volgen. Maar hoe dan ook, dankzij onze wandel- en natuurgids Manuel Stabentheiner was de excursie niet alleen leuk, maar ook uiterst leerzaam. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd. Wist u bijvoorbeeld dat de alpensalamander een van de weinige salamandersoorten is die levend bevalt, of dat marmotten uiterst schone dieren zijn en in hun hol hun eigen toilet hebben?

Na de geweldige natuurtocht - die overigens gratis was voor alle deelnemers, een grote dank aan de Nordkettenbahnen en de INFF - ging ik meteen door naar de Metropol-bioscoop. Van de berg direct naar het scherm, dat is waar het INFF om draait: Het ervaren en begrijpen van de natuur, zowel in het echte leven als in de film. Bij de Kids Animal Session - die ik samen met mijn gezin bijwoonde - mochten we de vrouwelijke marter Freya begeleiden en gingen we op pad met de vrijlevende papegaaien in Keulen. De Kids Session werd afgesloten met een spannende Q&A met de hoofdpersoon van de film"Freche Viecher: Sittiche. Invasie van de rare vogels".

De duivel en het geld

Ik ben een beetje verdrietig dat ik niet alle films heb kunnen bekijken. Iedereen die ik heb gezien was goed op zijn eigen manier. Of ze nu grappig, spannend of gewoon schokkend zijn, ze hebben me allemaal geraakt en/of aan het denken gezet. Ik wil u twee van mijn persoonlijke hoogtepunten niet onthouden. Beide films behandelen het onderwerp van de kolenindustrie, beide tonen de verschrikkelijke effecten ervan op de lokale bevolking.

De korte film "300 meter - Open mijn Garzweiler II"geeft inzicht in het leven van Waltraud Kieferndorf, die met haar gezin in Noordrijn-Westfalen aan de rand van de dagbouwmijn Garzweiler II woont en waarschijnlijk uit haar huis zal worden gezet omdat haar hele dorp zal worden platgegooid - voor de kolenindustrie. De tweede film die me ongelooflijk betrokken heeft gemaakt is "Devil Put the Coal in the Ground". Het is een deprimerende getuigenis over de kolenindustrie en haar achteruitgang in West Virginia.

Een moeilijke beslissing

Ik ben blij dat ik niet in de jury hoefde te zitten. Omdat ik zeker niet had kunnen beslissen. Vooral toen ik maandag de unieke kans kreeg om tijdens de Directors Lunch in Gasthof Weisses Rössl een aantal van de filmmakers persoonlijk te ontmoeten en met hen te praten, besefte ik wat een ongelooflijke liefde, passie en enthousiasme er achter hun werk schuilgaat. Ik zou nooit in staat zijn geweest hun werken te beoordelen. Gelukkig hoefde ik dat niet te doen, want er zijn mensen die weten hoe dat moet, en die hebben het heel goed gedaan.

Natuurspektakel en Ecothriller

De hoofdprijzen van € 3.000,00 elk gingen naar de natuurfilm "Patrick and the Whale" en de milieudocumentaire "Wood - The Stolen Forest"won de hoofdprijzen. Beide films zijn Oostenrijkse producties waarvan de hoofdrolspelers uit de hele wereld komen en zo kreeg het publiek in Innsbruck's Metropol Kino prachtige emotionele beelden uit de diepten van de oceaan en aangrijpende scènes in de eco-thriller voorgeschoteld.

Groeten uit Hollywood

Zoals aan het begin vermeld, konden we zelfs een beetje Hollywood-lucht inademen tijdens het INFF. Christian Berger, de voor een Oscar genomineerde filmmaker die samen met zijn vrouw vier dagen op het festival aanwezig was, kende de speciale prijs voor de beste camera toe aan het Franse duo Marie Amiguet en Vincent Munier voor hun film "Panthère des Neiges". "Je ziet het licht, de landschappen, de dieren en de mensen. Je bent ook auteurs met je camera en je regie. Het is voor mij een eer om u deze prijs voor uw prachtige 'Snow Leopard' toe te kennen", aldus Christian Berger.

Nog meer winnaars

Zoals reeds vermeld ging de prijs voor de beste korte film naar"300 Meter - Garzweiler Tagebau II". De prijs voor Beste Korte Animatiefilm ging naar"L`Air de Rien - Slipping Away". De Wild Women Award ging naar Salomé Jashi met haar film"Taming the Garden", de speciale prijs voor de beste film over het thema bodem ging naar de film"Pleistocene Park", de Young Talents Short Film Award van de Tiroler Tageszeitung ging naar"Little Things" en de prijs voor de beste film over het thema biodiversiteit in de landbouw werd gewonnen door Camilla Becker en James Becket met"The Seeds of Vandana Shiva".

Dat is alles

De prijsuitreiking was zeer geslaagd, niet in de laatste plaats door de charmante presentatrice Chiara Spagnoli Gabardi. Maar mijn persoonlijke favoriet was de Youtuber, filmmaker, TikToker en dichter Tomfoolery. Ik kan hem niet onvermeld laten in dit bericht, omdat hij enerzijds mijn mening over TikToker en social media creators in het algemeen volledig heeft veranderd, en anderzijds een begenadigd dichter is die de prijsuitreiking absoluut heeft verrijkt met zijn gedicht over Innsbruck. Ik kan je alleen maar van harte aanbevelen hem te volgen op de sociale media - het is de moeite waard.

Bedankt en tot de volgende keer

Ik zou willen besluiten met de woorden van Chiara Spagnoli Gabardi, althans naar de geest. Omdat ze het publiek er nogmaals aan herinnerde hoe belangrijk het is om voor ons milieu te zorgen. Ook al kunnen we niet veel doen, elk klein gebaar telt: als we bijvoorbeeld de trein nemen in plaats van de auto, tweedehands kopen of kiezen voor biologische producten. Dit alles is misschien maar een druppel in de oceaan, maar vele druppels maken een rivier! Bedankt dat ik deel mocht uitmaken van en mocht schrijven over dit prachtige festival. Het was een eer en ik kijk uit naar volgend jaar!

Foto omslag: © Terra Mater Studios GmbH - Romain Barats

Soortgelijke artikelen