IMG_20210618_093203-01
12 juli 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De temperaturen stijgen, de schoolvakanties zijn aangebroken en de zwembaden raken weer voller. Op bijzonder warme dagen word ik vaak aangetrokken door de hoogte, het bos of het meer. Jij en je kinderen ook? Dan heb ik een geweldige tip voor u - een combinatie van alle drie: het ijstijdpad in Mösern. U begint bij een meer, wandelt door het bos en eindigt op een hoogte van 1.489 meter.

IJZIGE TIJDEN IN MIDZOMER

Onderzoekers hebben zich altijd bezig gehouden met de ijstijd en de gletsjers. Vooral in de Alpen hebben de ijstijden de basis gelegd voor de manier waarop de landschappen er vandaag uitzien. Dat is hier duidelijk te zien in Mösern, een bijzonder dramatische plaats wat de geologische geschiedenis betreft. Hier heeft de machtige stroom van de Inntal-gletsjer het Inntal doen ontstaan, dat tot 600 meter lager ligt. Gletsjers in de bergen reageren gevoelig op veranderingen in het klimaatsysteem en behoren tot de meest zichtbare indicatoren van klimaatverandering. Klimaatverandering is een onderwerp dat vandaag actueler is dan ooit tevoren. Het ijstijdpad is misschien een goed beginpunt om er met uw kinderen over te praten. Maar wat het in elk geval is: een prachtige wandeling met een werkelijk prachtige bestemming - en je krijgt onderweg nog wat bijgeleerd ook.

VAN HET MEER NAAR DE BERG

Het ongeveer 4 kilometer lange ijstijdpad bestaat uit 11 stations met spannende informatie, kijkplekken, puzzels en interactieve stations die aan jonge en oude wandelaars uitleg geven over zaken als ijstijd, gletsjerkracht, ijshoogte, gletsjerstroom, gletsjerpoets, grillige blokken en nog veel meer.

Het pad is goed begaanbaar - een deel gaat over een bosweg, een deel is een wandelpad - maar het is niet geschikt voor kinderwagens. Als u kleine kinderen bij u hebt, kunt u het beste een brancard of tuigje gebruiken.

Het vertrekpunt is in Mösern. Wij parkeren altijd op de (betaalde) parkeerplaats aan de toegangsweg naar de Mösernsee, waar zich het eerste station bevindt. Op warme dagen is het beter wat meer tijd in te plannen en voor (of beter) na de wandeling af te koelen in het Mösernmeer (een prachtig blogbericht over het meer vindt u hier).

Het is een beetje contraproductief dat een van de hoogtepunten helemaal aan het begin staat. Want niet alleen het meer zelf, maar ook de bosspeeltuin in de buurt van het meer zijn gewoon super interessant voor de kleintjes (je vindt er hier een blogpost over). Iedereen die ons kent of een of twee van mijn blogberichten heeft gelezen, weet dat mijn kinderen soms behoorlijk lui kunnen zijn. Voor degenen die er ook zo over denken, raad ik aan de eerste stations over te slaan en ze pas aan het eind te doen als je teruggaat. Want als de kinderen eenmaal in het water of in de speeltuin zijn geweest, is het heel moeilijk om ze er weer uit te krijgen (althans de mijne). En geloof me, het is het waard om tot het einde te gaan. Verdwalen kan bijna niet, volg gewoon de "bevroren" wegwijzers naar de Brunschkopf.

MET ZICHT

De Brunschkopf is mijn hoogtepunt. Ik geef toe, ik heb het IJstijdenpad alleen gelopen, zonder mijn kinderen, en ik genoot er enorm van om in alle rust van dit prachtige uitzicht te genieten, om mijn gedachten te laten dwalen en de zon op mijn gezicht te laten schijnen. Ik denk dat ik daar zo'n 20 minuten zat en niets anders deed dan kijken. Maar zelfs de kleintjes kunnen het uitzicht waarderen en het is een geweldige plek voor een gezellige picknick.

Ik kan het IJstijdenpad alleen maar van harte aanbevelen. Er is werkelijk voor elk wat wils: een wandeling door een prachtig landschap, mooie uitzichtpunten, interessante informatie en niet te vergeten een speeltuin en een welverdiende duik in het koele water.

INFOS:

Wandeltijd: ca. 2 - 2,5 uur
Route: Möserer See Hintereben, afslag pad 60 (links, pad 61) naar Möserer Höhe, panoramapad naar Brunschkopf (het pad is zeer goed bewegwijzerd)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk (maar niet geschikt voor kinderwagens)
Parkeren: betaald parkeren
Aankomst met het openbaar vervoer: vanuit Innsbruck neemt u het beste de trein naar Seefeld en van daar bus 8354 naar Mösern (uitgang Hinterfeldlift)
Familie wandelingen: als u meer familie wandelingen zoekt, vindt u wat u zoekt hier of in deze blog post

Soortgelijke artikelen