Yoga-Nordkette2-1
25 september 2020
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Adem in, adem uit, adem in. Als je tijdens yoga omhoog kijkt naar de machtige rotspieken van de Nordkette, zul je je ogen nauwelijks willen sluiten. Het is een ander soort natuurlijke rust die je hier op bijna 2.000 meter boven zeeniveau aardt en verbindt. Hier en daar vliegt een nieuwsgierige bergkuif voorbij, af en toe komt er een wandelaar over het pad - verder heerst er stilte.

Het is geen geheim dat de Nordkette een gigantische speeltuin is voor jong en oud. Van wandelaars, trekkers en bergbeklimmers, klimmers, via ferrata klimmers en mountainbikers tot paragliders en deltavliegers, zo'n beetje elke sport van betekenis is op dagen met mooi weer op de Nordkette te vinden. Zelfs randsporten zoals XRaycer hebben hier hun plek (en een klein parcours achter de Seegrube). Sinds enige tijd is de Mountain Base op de Seegrube ook bergyoga op zondag - en dat is precies wat ik afgelopen zondag van dichtbij heb bekeken.

ZONDAGEN OP DE NORDKETTE

De reis begint voor mij bij het Löwenhaus in Innsbruck aan de Hungerburgbahn. Ik ben dol op het uitzicht vanaf het open station op de berg waar ik straks op sta. Nog één keer overstappen op de Nordkettenbahn en nog geen half uur later sta ik op 1.905 meter.

KOFFIE MET UITZICHT

Eerst aankomen. Bij de Mountain Base kun je materiaal huren voor klettersteigen, XRaycer en verschillende cursussen, maar ook heel lekkere koffie. De koffie komt van koffiebrander Coffee Kult uit Innsbruck en smaakt met uitzicht op de stad en de omringende bergen nog beter dan in de stad.

Ideaal voor een gezellig begin van de zondag. Veel van de cursisten kennen elkaar al en we kletsen wat bij voordat we op pad gaan. Tegelijkertijd is er op deze zondag ook een buitentraining op de basis.

NAMASTE MET UITZICHT OP DE VROUW HITT

Terwijl de "normale" trainingsgroep een plekje zoekt aan de voet van de stoeltjeslift in het park, gaan wij op weg langs de Perspective Trail in de richting van Langer Sattel. Een paar minuten later bereiken we het houten platform. Net als bij de trappen zijn hier genoeg plaatsen voor alle deelnemers. De matten die we hebben meegenomen bedekken de brede houten balken, ook al zullen de kieren tussen de balken later een beetje een uitdaging voor me zijn tijdens sommige oefeningen. Maar misschien geven ze voor anderen net die speciale kick. Er zijn tenslotte zelfs mensen die yoga doen op wiebelende SUP boards..

Eén ding is meteen duidelijk: het uitzicht kon vandaag niet mooier zijn. Een paar resterende wolken verdwijnen, de zon komt tevoorschijn en ondanks dat het september is, wordt het al snel aangenaam warm. Mijn thermische legging blijkt op deze zondag volledig overkill te zijn - misschien trek ik hem in oktober nog eens aan. Maar op bijna 2.000 meter boven zeeniveau kan zelfs een licht briesje het lichaam snel afkoelen. Dus mijn motto is nog steeds "beter te warm dan te koud".

Er is een motto voor het uur, en deze zondag is dat dankbaarheid. Je hoeft alleen maar recht naar mevrouw Hitt te kijken om de dankbaarheid diep van binnen te voelen. Wat een unieke plek, in wat een unieke stad!

Maar je kunt het het beste zelf zien:

De perfect begeleide les gaat in een flits voorbij en aan het eind voel ik me heerlijk ontspannen en klaar voor een gezellige rest van de zondag.

Franziska Herzog is yogadocente sinds 2016 en is ook Tiroolse bergwandelgids. Aanvankelijk parttime en sinds begin dit jaar fulltime. Dit geeft haar de perfecte kwalificaties om groepen de bergen in te leiden en ze kennis te laten maken met de wereld van yoga.

IN TREK: FRANZIS INSIDER TIPS VOOR INNSBRUCK

Franzi kwam via de Karwendel naar Innsbruck en zo gebeurde het: Na het afronden van haar bachelor wilde ze een droom in vervulling laten gaan en solliciteerde bij verschillende hutten en almen. Uiteindelijk belandde ze bij de Pfeishütte in de Karwendel. "De zomer daar was zo ongelooflijk mooi dat ik daarna meteen naar Innsbruck ben verhuisd en daar het jaar daarop weer heb gewerkt ", zegt Franzi, die nu 5 jaar in Tirol woont en 3,5 jaar in Götzens. Ze komt oorspronkelijk uit de buurt van Neurenberg.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om Franzi nog een paar vragen te stellen.

HEB JE EEN FAVORIETE PLEK IN DE BUURT VAN GÖTZENS?

Ik loop graag van mijn voordeur naar de Götzner Alm vanaf mijn voordeur. Als ik op zoek ben naar rust, ga ik verder in de richting van Mutterer Alm naar de zogenaamde Hirschlacke. De kleine biotoop onder de alm is voor mij een plek van rust en nabijheid tot de natuur.

WAAR DRINK JE HET LIEFST EEN KOPJE KOFFIE IN INNSBRUCK?

Mijn favoriete plek om mijn koffie te drinken is de Meierei - het kleine café op de eerste verdieping van de Wagner's boekhandel.

WELKE DRIE PLAATSEN ZOU JE IEMAND LATEN ZIEN DIE NOG NOOIT IN INNSBRUCK IS GEWEEST?

1) de Hungerburgbahn 2) de Wiltener Platzl (het liefst als er markt is!) 3) de vele kleine winkeltjes in het oude centrum van Innsbruck

HEB JIJ EEN FAVORIETE WANDELING ROND INNSBRUCK IN DE HERFST?

In de herfst ben ik het liefst op pad in het Senderstal. Vanaf de Kemater Alm kun je omhoog klimmen naar de Schaflegerkogel en van daaruit over de bergkam naar de Salfeinssee wandelen. Daarvandaan loopt de route rustig bergafwaarts terug naar het startpunt. De ronde over in totaal 4 bergtoppen duurt ongeveer 6 tot 7 uur en je wordt beloond met een prachtig uitzicht op de Kalkkögel.

HEEL ERG BEDANKT VOOR JE TIPS EN DE YOGALES!

Als je yoga op de Nordkette wilt uitproberen, kan dat tot half oktober 2020 - of vanaf het voorjaar van 2021! Inschrijven (verplicht, want het aantal plaatsen is beperkt) kan online op www.mountain-base.at. Franziska(www.bergsinn.at) geeft ook online les via Zoom, in de ruimte in het museum (Museumsstraße) en in Base Five.

Je vindt ookandere yoga-aanbiedingen rondom Innsbruck op de berg, bijvoorbeeld op donderdagavond bij Moni's Sundown Yoga op de Patscherkofel, een keer per maand (juni t/m september) door Marie Wolfram bij het stuwmeer op de Muttereralm en ook bij het stuwmeer op de Rangger Köpfl (juni-september) door Sara Centurioni.

Soortgelijke artikelen