rodeln_header
19 februari 2015
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Ten minste één rodeluitstap hoort bij elke perfecte wintervakantie. Rond Innsbruck zijn er een hele reeks natuurlijke rodelbanen en verlichte routes voor kleine nachtelijke avonturen. Bij onze Duitse buren zijn deze beter bekend als rodelbanen. Aanwijzing of niet – het gaat allemaal om het plezier. Afhankelijk van de sneeuwcondities en de conditie, zijn ze geschikt voor jong en oud. Het principe is eenvoudig: pak je slee in, pak jezelf ook warm in (reserve T-shirt om je om te kleden!) en ga op pad.

De excursie is bijzonder aangenaam met een rustpauze in een van de rustieke alpenhutten en een stevige snack. Voor de afdaling is het allemaal plezier vooruit en, zoals altijd in de wintersport: veiligheid eerst! Helm, stevige schoenen en skibril zijn standaard.

Rodelen rond Innsbruck:

Birgitzer Alm – de klassieker
Beklimming: ca. 1:00h, 438hm
Versnaperingen: Birgitzer Alm (1808m)

De Birgitzer Alm is de absolute rodelklassieker voor de inwoners van Innsbruck. De rodelbaan wordt ook gebruikt voor de beklimming, evenals toerskiërs en ook de Innsbruck Vertriders (freeride mountainbiken op sneeuw). Op woensdag en vrijdag is de alp open tot 22.00 uur en is het een populaire nachtelijke rodelbestemming. Het kan vrij gezellig worden in de hut, maar grote porties tegen betaalbare prijzen wachten op hongerige bezoekers. Van worst met friet tot Knödel Tris (drie soorten knoedels: spinazie, spek en kaas) met kool, alles is verkrijgbaar. Tip: Skitoerers kunnen nog ongeveer een half uur bergop naar Birgitzköpfel.

Routebeschrijving:
Met het openbaar vervoer: Postbus L1 tot de halte “Axams/Abzweigung Birgitzer Alm”
Met de auto: ca. 30 minuten van Innsbruck via de A1, afslag Kematen, richting skigebied Axamer Lizum, rodelparkeerplaats aan de weg na de bocht met de herberg Adelshof
Meer informatie en actuele sneeuwcondities: Birgitzer Alm: 0664/5970026

Juifenau Alm – voor de hardwerkende
Beklimming: ca. 2:00, 592hm, 4.9km
Versnaperingen: Juifenau Alm (2020m)

Rodeln_Juifenalm-10 Rodeln_Juifenalm-27

De lange klim loont twee keer. Ten eerste met een heerlijke maaltijd die op de alm wordt bereid en ten tweede omdat u daarna de hele beklimming met de slee terug naar beneden kunt skiën. De kleine alp is liefdevol ingericht en biedt een eenvoudige kaart met typische gerechten. Specialiteiten zoals de zelfgekozen kruidenthee of de overheerlijke apfelstrudel moet u zeker proberen. Bij de bereiding wordt de nadruk gelegd op regionale producten en de eieren zijn, volgens de informatie op de menukaart, afkomstig “van kippen die wij kennen”. Tip: de hut zit snel vol en u moet vaak even wachten. U moet hier rekening mee houden, vooral als u met kinderen op bezoek bent, en misschien een paar mueslirepen en wat thee meenemen.

Hoe er te komen:
Met de auto: ca. 30 minuten vanaf Innsbruck via A1, afslag Kematen, richting Kühtai, bij Grieß im Sellrain linksaf richting Juifenau/Lüsens, Juifenau Alm parkeren: 3€ dagparkeerkaart.
Meer informatie en actuele sneeuwcondities: Juifenau Alm: 0664/5305064

Rangger Köpfl – ook voor de luie
Beklimming: bergtrein en 45 minuten extra beklimming, als u wilt
Versnaperingen: Restaurant Mittelstation-Sulzstich, Panorama Restaurant Stiglreith, Rosskogelhütte

Rodeln_Juifenalm-21

Twee keer per week, wordt het hier druk ’s avonds. Het laatste stuk naar de Rosskogelhütte is echter ook dan onverlicht, dus het is het beste om je eigen hoofdlampen mee te nemen. Als de sneeuwcondities goed zijn, kunt u vervolgens vanaf de top naar beneden rodelen naar het dal (ca. 45 minuten).

Nachtrodelen: elke dinsdag en vrijdag tot 21:15
Rodelticket (één rit): €9 volwassenen, €5,00 kinderen
Nachtrodelen (18:30-21:30): 17,00€ volwassenen, 10,00€ kinderen
Meer info en actuele sneeuwcondities: https://www.rangger-koepfl.at/winter/infos-downloads/

Routebeschrijving:
Openbaar: vanuit Innsbruck in wintersportuitrusting gratis, regionale bus 4165 richting Oberperfuss, liftstation Rangger Köpfl. 30 minuten van het belastingkantoor in Innsbruck
Met de auto: ca. 20 min. van Innsbruck via A1, afslag Kematen

Mutterer Alm – rodelen 2.0 met Pistenbock
Beklimming: Gondel, 363hm (berg tot middenstation),
Afdaling naar de vallei alleen mogelijk via de sportrodelbaan

Rodeln_Juifenalm-18

Twee verschillende rodelbanen wachten op de bezoekers van de Mutterer Alm: de sportrodelbaan en de gezinsrodelbaan.

Toegang:

Met het openbaar vervoer: gratis skibus vanuit Innsbruck
Met de auto: naar Mutters/skiliften ca. 10-15 minuten van Innsbruck
Meer informatie en actuele sneeuwcondities: https://www.muttereralm.at/

Rinner Alm – nieuwe overname 2014
Stijging: ongeveer 1:30, 434hm
Versnaperingen: Rinner Alm (op maandag gesloten!)

Rodeln_Juifenalm-30

in 2014 werd de alp, die in 1927 werd gebouwd, overgenomen door de nieuwe huurders, het echtpaar Gruber, dat in de zomer ook de rodelbaan verbeterde. Hier is er een aparte klim naar de rodelbaan, aan het einde waarvan een warme salon met heerlijke Kasspressknödel wacht. Trouwens, de Zirben schnaps smaakt hier ook bijzonder goed. De rodelbaan is breed en voorzien van slagbomen in het onderste deel van de bochten. Toch moet u bijzonder voorzichtig zijn bij ijs of een beetje sneeuw. Tip: Als de zon schijnt, staan er voor de hut bankjes om te zonnen en van het uitzicht te genieten!

Routebeschrijving:
Met de auto: A12 tot afrit Innsbruck Mitte, linksaf naar Aldrans, verder naar Rinn. Bij Gasthof Arche rechtsaf bergop en dan bij de volgende splitsing linksaf naar de parkeerplaats in het bos, waarvoor betaald moet worden.
Nachtrodelen: Verlichting dinsdag, vrijdag, zaterdag van 19:00-23:00
Meer informatie en actuele sneeuwcondities: TVB Rinn: 05223/78173 en Rinner Alm website of op Facebook
Openbaar: Neem de bus vanaf het hoofdstation naar Rinn Kirchplatz, dan bent u in een paar meter praktisch bij het wandelpad. Attentie! De laatste bus terug naar Innsbruck vertrekt kort na 22:00 uur. Bus: 4,40€ per richting.

Geen tobogan? Geen probleem.
Sommige hotels hebben rodelsleeën beschikbaar voor hun gasten, dus het is de moeite waard om ernaar te vragen. Anders kunt u rodels huren bij de meeste skiverhuurzaken, bijv. bij de Börse voor 10 euro per dag (of overnachting).

Ben je de tobogan tegengekomen? Hier kunt u Tiroolse kwaliteitsproducten kopen:

In Tirol produceert de firma Gasser (1909) in een oude familietraditie vlak voor de Brennerpas allerlei soorten rodelsleeën. Meer info: www.gasserrodel.at

Ook uit Tirol komt het merk Kathrein (in Prutz) en Gallzeiner uit Sankt Magarethen (bij Jenbach).

Linktip: op www.innsbruck.info staat een lijst met alle rodelbanen!

Alle foto’s: Lea Hajner

Soortgelijke artikelen