IMG_3953
23 januari 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Heeft u al een paar meter hoogteverschil op de piste overbrugd? Ben je een stevige skiër en heb je al off-piste ervaring opgedaan in de buurt van skigebieden? Bent u voorbereid op de gevaren van de bergen en op lawinebewustzijn? En heb je al een tourpartner die net zo gemotiveerd is? Dan ben je (bijna) klaar om te gaan - op een skitocht in de prachtige sneeuwwitte bergen van de Alpen!

KEN UW UITRUSTING: HOE OM TE GAAN MET VEILIGHEIDSUITRUSTING IN EEN ERNSTIGE SITUATIE

Je hebt het misschien al gemerkt: Skitoeren is een behoorlijk materiaal-intensieve sport die niet alleen de opslagruimte in uw huis, maar ook uw bankrekening tot het uiterste kan oprekken. Als piste toerist heeft u waarschijnlijk de meeste uitrusting al in huis, zoals toerski's + bindingen + vellen, toerskischoenen, stokken, helm + skibril en outfit.

Voor tochten in open terrein maakt de veiligheidsuitrusting standaard deel uit van elke rugzak voor elke tocht: lawinetransceiver (LVS), sonde, schep en eventueel een airbagrugzak. Belangrijk: Kopen alleen is niet voldoende - u moet vertrouwd zijn met het gebruik van uw uitrusting en ermee kunnen omgaan, zelfs in uiterst stressvolle situaties. Maar één ding helpt: oefenen! Vooral in Tirol zijn er instellingen die zelfs gratis lawinekampen aanbieden, bijvoorbeeld SAAC of Snow-How en de Oostenrijkse Alpenclub. Als u met een groep vrienden bent, kunt u ook een opgeleide skitourgids boeken die samen met u een lawinetraining doet en al uw vragen over dit onderwerp beantwoordt.

Als je eenmaal weet wat er gebeurt bij een lawine ongeluk: Het is het beste om regelmatig een van uw reisgenoten te pakken en het zoeken naar lawinepieper alleen te herhalen, bijvoorbeeld in een veilige weide. Je partner begraaft een rugzak met een lawinetransceiver erin (in zendmodus) in de sneeuw en jij moet die zo snel mogelijk zien te vinden. Bij een begrafenis telt elke seconde en kan het verschil zijn tussen leven en dood.

ZICH BEWUST ZIJN VAN HET RISICO - LEZEN EN BEGRIJPEN VAN HET RAPPORT OVER DE LAWINESITUATIE

Zodra u gaat toerskiën buiten het beveiligde skigebied, moet u zich bewust zijn van de heersende alpiene gevaren. Er is bijna geen winter in de Alpen wanneer er niet af en toe een extreem hoog lawinegevaar bestaat. En zelfs in zogenaamd goede omstandigheden, is er nooit 100% transparantie op de berg. Het sneeuwpakket en de structuur ervan zijn zeer complex en de stabiliteit - en dus de veiligheid voor wintersporters - hangt af van vele factoren.

Natuurlijk kan niet iedereen een sneeuw- en lawine-expert zijn - maar elke skitoerist zou zich een zekere know-how samen met de uitrusting moeten verwerven om zijn eigen veiligheid en die van zijn toersportpartner te verzekeren. Gelukkig beschikken we in Tirol over een grote dichtheid van deskundigen en instellingen die een leidende rol spelen in alle aspecten van kennis en onderzoek op het gebied van lawinekunde. Voor het grote publiek zijn er altijd evenementen, cursussen en momenteel ook veel online seminars in heel Tirol om kennis uit te breiden of op te frissen. Een constante en vlotte doorstroming van informatie over de huidige omstandigheden inzake lawinegevaar is niet vanzelfsprekend en Tirol is beslist een pionier op dit gebied. Profiteer van deze schitterende aanbieding!

Zodra u op de hoogte bent van de gevarenpatronen en -signalen, vraag dan vóór elke tocht informatie over het lawinesituatie-rapport en plan uw tocht op basis daarvan. Idealiter blijft u ook tijdens uw niet-toeristische (werk)tijd op de hoogte, zodat u in de loop der jaren een beter gevoel krijgt voor de onderlinge verbanden tussen de structuur van het sneeuwpakket en de beïnvloedende factoren zoals wind, temperatuur of verse sneeuw.

KEN UW GRENZEN - STEM DE TOUR AF OP UW MOGELIJKHEDEN EN ERVARING

Het plannen van een reis kan zenuwslopend zijn en vele uren van uw vrije tijd in beslag nemen. Vooral als uw toerrepertoire nog klein is en u nog niet veel geschikte routes voor de overeenkomstige omstandigheden kent, heeft het geen zin om meer of minder tijd aan de planning te besteden. Volg nooit zomaar bestaande sporen zonder te weten waar ze heen leiden! Bekijk de door u gewenste tocht goed op een kaart (bijvoorbeeld hier: alpenvereinaktiv.com of ook in 3D hier: fatmap.com) en verkrijg de belangrijkste informatie: Hoogte/kilometers, blootstelling, helling, enz. Begin klein en licht en afhankelijk van je kunnen en je toerervaring.

Skitourvaardigheden omvatten: uw uithoudingsvermogen en kracht bergop, uw skivaardigheden bergaf en uw kennis van de gevaren in het terrein. Zelfs als u al een goed uithoudingsvermogen hebt door piste- of wandeltochten, vraag u dan eerlijk af of u ook in slechte sneeuwomstandigheden en op steiler terrein veilig, zonder te vallen en relatief snel kunt skiën! Op de meeste toerskidagen zal de sneeuw niet van boven naar beneden licht en donzig zijn. Sneeuw is dikwijls wisselvallig van consistentie en krijgt niet zelden een (altijd populaire) slushlaag door wind of zon. Als u valt, betekent dit een enorme extra belasting van het sneeuwdek en is de kans op verstoring van een zwakke laag nog groter. In het algemeen moeten de meters bergop u niet zozeer tot het uiterste drijven dat u geen kracht meer hebt voor de afdaling. U moet langere stukken kunnen skiën zonder te stoppen en dan op uw reisgenoten wachten op vooraf geplande, veilige verzamelpunten.

NEEM JE EIGEN BESLISSINGEN - WEES EEN BESLISSER, GEEN VOLGER

Uw skitourpartners zijn al semi-professionals - zij weten in ieder geval al meer dan u? In de groep is er een regelmatige onderlinge uitwisseling en worden de risico's openlijk besproken en afgewogen? Geweldig Van zulke discussies kun je veel leren. Uw doel moet zijn om niet alleen te luisteren, te volgen en goed te keuren, maar ook om zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het besluitvormingsproces. Dit vereist kennis en ervaring. Dit betekent niet dat je altijd gelijk moet hebben - vooral op de berg liggen goede of foute beslissingen vaak heel dicht bij elkaar. Belangrijk is dat u zelf de voors en tegens kunt afwegen en uw bedenkingen of instemming met een actie kenbaar kunt maken.

Als u liever uw beslissingsbevoegdheid uit handen geeft, vooral tijdens uw eerste skitochten, en u zich wilt ontspannen en de sporen van een expert wilt volgen, kunt u het beste een skitourgids boeken. Niet alleen zal de kans op poedersneeuw toenemen, maar u kunt hem/haar ook alle vragen stellen die in u opkomen en een ontspannen en avontuurlijke dag op de berg doorbrengen.

JE BUIKGEVOEL TELT: LUISTER NAAR JE GEVOEL - EN BLIJF FLEXIBEL

De top is binnen bereik. U vermoedt echter dat er op de laatste helling een pak stuifsneeuw ligt dat uw ondergang kan betekenen. Dit scenario is eerder regel dan uitzondering en omkeren tijdens de tocht behoort tot de routine van ervaren skitoeristen. De bergbeklimmer vindt deze aanpak niet altijd gemakkelijk, want hij/zij is bedraad om "door te bijten": Ondanks de vroege ochtendmotivatie, vermoeide benen of de ijskoude wind, zet je (meestal) door tot je de top bereikt. Bij skitochten in het bijzonder en bij bergsporten in het algemeen geldt echter het devies: beter nog een keer omkeren en gezond in het dal aankomen, dan het doel met vallen en opstaan bereiken.

En: Gelukkig, de berg is er nog! Als je gewoon een misselijk gevoel hebt, of het nu op een helling is of omdat het sneeuwdek je vandaag een beetje vreemd lijkt - aarzel dan niet om je gevoel in de groep te uiten! Dan kunt u samen afwegen of er enige waarheid in de twijfel zit of niet. Laat je niet verleiden tot groepsdynamiek als je je niet op je gemak voelt.

BEL OP: RAPPORTEER LAWINE-UITBARSTINGEN

Het ergste scenario heeft zich voorgedaan: Je ziet een lawine ontploffen of bent er zelf bij betrokken. Maar gelukkig is er niets gebeurd en is er niemand begraven/gewond geraakt. Belangrijk: Elke lawine moet worden gemeld aan een controlecentrum! In Tirol verkeren wij in de gelukkige omstandigheid dat wij over een uitstekend functionerend bergreddingssysteem beschikken en daarom wordt bij iedere lawine waarbij de betrokkenheid van een persoon niet definitief kan worden uitgesloten, de noodketen in werking gesteld. Deze noodtroepen zijn dringend nodig op dagen met veel ongevallen en kunnen beslissend zijn voor leven of dood op een andere plaats. Wie een negatieve lawine meldt, hoeft geen gevolgen te vrezen, maar bespaart de hulpdiensten veel tijd, zenuwen en geld.

140 is het nummer voor alpiene noodoproepen van de Mountain Rescue Tyrol.

112 is de Europese noodoproep en werkt ook zonder netwerk.

Na zoveel ernst, weer zeer goed samengevat door Harry G:

Foto's ©Lena Koller, Valentin Possert

Soortgelijke artikelen