B DorisUhlich_SUN site specific_Foto Gerd Schneider copy
02 mei 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Even tussen ons: het leven alleen is al een kunst. De internationale kunstbiënnale van Innsbruck staat dit jaar ook in het teken van deze overlevingskunst. Bijna de hele maand mei toont het Alpenstadje hedendaagse kunst in verschillende openbare ruimtes. De curator van de kunstbiënnale, Franziska Heubacher, onthulde ons precies wat ons daar te wachten staat tijdens de laatste voorbereidingen voor Innsbruck International.

Mevrouw Heubacher, de Internationale Kunstbiënnale van Innsbruck vindt plaats van 3 tot 26 mei. Waarom de titel "HEAVEN CAN WAIT"?

Franziska Heubacher: "Omdat we momenteel worden omringd door crises en milieurampen, oorlogen en terrorisme. Daarom wilden we voor Innsbruck International kunstenaars uitnodigen die ons strategieën kunnen tonen om deze tijden niet alleen te overleven, maar er misschien zelfs beter mee te leven. De centrale vraag is: Hoe kunnen we actief omgaan met deze tijd? En wat kan ons helpen om deze tijd collectief een andere richting te geven (in plaats van alleen maar in crisismodus te blijven)?"

Hoe zijn de kunstenaars geselecteerd voor de Biënnale en welke rol spelen de thema's overlevingsstrategieën, grensgebieden en natuurlijke ruimten?

"Zoals gezegd zijn de kunstenaars geselecteerd op basis van deze specifieke aspecten. We wilden bijvoorbeeld opnieuw met Doris Uhlich werken, die in 2022 al een geweldige performance in het Tiroler Landesmuseum had opgevoerd die al in deze richting ging: hoe kunnen we mechanismen doorbreken en een nieuwe weg vinden? Op zoek naar antwoorden gaat ze dit keer een dialoog aan met de zon - een natuurkracht die we momenteel meer als agressor zien omdat hij alles op aarde verandert en we aan hem zijn overgeleverd. Of met de kunstenaar Christian Kosmas Mayer, die zich bezighoudt met uitstervende diersoorten of met een nieuwe vlindersoort (specifiek de Moederschipvlinder)."

Welke soorten kunst zullen op de Biënnale te zien zijn en waarom passen ze goed bij het thema van de tentoonstelling(en)?

"Van performance, geluidsinstallaties, film en video tot collages, tekeningen en objecten tot dans, muziek en concerten, we hebben echt bijna elk genre bestreken! Dit laat ook zien hoe een divers collectief tegelijkertijd en interdisciplinair kan werken aan vergelijkbare overlevingsstrategieën."

Welke bijzondere plekken in Innsbruck zijn opgenomen in de Biënnale en waarom is dat zo interessant voor bezoekers?

"We hebben de Innsbruck Hofgarten en de klassieke galerieën. Maar ook ongewone plekken zoals de skischans bij Bergisel, glazen huizen in de botanische tuin of het bisschopshuis op het Domplein. Met de Biënnale wordt de stad vanuit verschillende, nieuwe perspectieven bekeken en dat biedt de mogelijkheid om zelfs in het vertrouwde het onbekende te herontdekken (zie foto's)."

Hoe profiteert de lokale culturele scène van dit wereldwijde artistieke platform?

"We netwerken en geven nationale kunstenaars een internationaal platform met een bijbehorende context. We reiken ook elk jaar een Special Recognition Award uit om een kunstenaar uit Tirol te ondersteunen met een nieuwe productie en tentoonstelling."

Wat hoopt het organisatiecomité van de Biënnale te bereiken in termen van uitwisseling en discussie over de gepresenteerde kunstwerken en thema's?

"Nog meer zichtbaarheid en status in de stad - juist door kunst zijn we geïnteresseerd in het voortbestaan van de samenleving en haar vraagstukken, we geven ze een zichtbare ruimte en zoeken samen naar antwoorden. Het zou daarom wenselijk zijn om de Biënnale meer belang te geven en nog meer te netwerken."

Hartelijk dank voor alle antwoorden en de kritische blik achter de schermen!

Voor nog meer inzichten raden we ook het Innsbruck International Instagram-account aan. Het bomvolle programma voor de Innsbruck International - Biennale of the Arts vind je hier - en dat kan iedereen die leeft aanraden. Want de hemel kan voorlopig nog wel even wachten.

Foto's: De foto's in het artikel zijn gemaakt door Innsbruck International - Biennale of the Arts.

Soortgelijke artikelen