22_SnowFestIBK_Freeski_crowd_simonrainer_com
20 november 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Die SnowFest 2023 staat in de startblokken. Van 24 tot 26 november wordt het plein voor het Tiroler Landestheater in Innsbruck weer omgetoverd tot Winter Sports Village. Tiroolse clubs nodigen je uit om meer te weten te komen, elkaar te leren kennen en dingen uit te proberen. Op de speciaal aangelegde sneeuwschans laten freestyle-profs zien wat er allemaal mogelijk is op één en twee boards. Op vrijdag gaan snowboarders de strijd aan op het gerenommeerde Rock a Rail Contest, en de dag erna laten freeskiërs hun luchttrucs zien tot grote verbazing van de toeschouwers. Zondag staat in het teken van de toekomstige sportsterren, want de snowramp wordt verbouwd en is voor iedereen toegankelijk onder het toeziend oog van coaches.

Dit alles met gratis toegang!

We spraken vooraf met Anna Gasser het Oostenrijkse boegbeeld in Snowboard Big Air en Slopestyle. Zij won vorig jaar de Rock a Rail Contest en doet in 2023 weer mee.

Beste Anna, je hebt de titel Rock a Rail Contest gewonnen op SnowFest 2022 in Innsbruck. Welke verwachtingen had je voor de wedstrijd van vorig jaar en wat is je doel voor de wedstrijd van 2023?
Anna Gasser: "Vorig jaar was de eerste keer dat Rock a Rail in Innsbruck plaatsvond, maar we kenden Rock a Rail natuurlijk allemaal uit Den Haag. In Innsbruck wilde ik gewoon plezier hebben met de andere meiden, de opstelling, de achtergrond en de sfeer waren geweldig. Dus het was nog cooler dat ik won."
Wat is er zo speciaal aan railrijden, wat vind je er leuk aan, wat misschien minder?
"Ik zie jibben niet per se als mijn specialiteit. Maar rails maken deel uit van elke Slopestyle, en de afgelopen jaren heb ik me ook ergens op straat aan rails gewaagd voor filmwerk. Het is heel leuk, maar kan ook heel zwaar zijn."
Je hebt wedstrijden over de hele wereld bezocht, wat vind je van Innsbruck als locatie?
"Ik vind het heel cool dat we in het centrum van de stad zitten. Het is een heel speciale sfeer tussen de Hofburg en het staatstheater. En Innsbruck zelf is nog steeds een snowboardbolwerk."
Wat mogen bezoekers aan SnowFest volgens jou niet missen - behalve Rock a Rail Contest?
"Je moet absoluut even langsgaan bij de Burton Riglet, de kleintjes op het snowboard zijn erg leuk."

Facts SnowFest 2023

Welke clubs doen er dit jaar mee en waar kunnen bezoekers van Winter Sports Village zich op verheugen?
De lokale clubs en verenigingen zijn weer in groten getale vertegenwoordigd, waaronder de ÖSV met schansspringen en alpineskiën en Rodel Austria. Ook de Bob & Skeleton Association, de TLEV (curling), HC Innsbruck, SAAC Avalanche Camps en vele andere exposanten zijn te vinden op Winter Sports Village. Het Riglet-programma van Burton zorgt ervoor dat de kleintjes hun eerste pogingen kunnen wagen om op een snowboard te staan, terwijl actiekunstenaar Stephan Pirker de bezoekers ook zal verbazen.
Welke programmaonderdelen zijn bijzonder spannend voor kinderen en jongeren?
Sportieve hoogtepunten zijn de snowboardwedstrijd Rock a Rail op vrijdagmiddag en de DownTown StreetSki Contest op zaterdagmiddag. Hier zie je coole freestyle actie van enkele van de beste snowboarders en freeskiërs, die de spectaculaire set-up recht voor het Tiroler Landestheater te lijf gaan.
Voor alle generaties, maar vooral voor gezinnen, biedt Winter Sports Village van vrijdag tot en met zondag een grote verscheidenheid aan sporten om kennis mee te maken en uit te proberen - allemaal gratis.
Op zondag wordt de schans overigens voor iedereen opengesteld met een opstelling die 's nachts is omgebouwd. Onder begeleiding van coaches kan iedereen het zelf uitproberen.
Welke sterren van de scene worden verwacht op de wedstrijden Rock a Rail en DownTown StreetSki?
Alle premièrewinnaars van 2022 zullen er zijn, vooral Anna Gasser, maar ook de seriewinnaar van Rock a Rail, Benny Milam (USA), en Ryan Stevenson (USA). Er is ook een bont deelnemersveld van rijders van over de hele wereld, gesteund door locals als Ferdinand Dahl (SWE), Noah Strack (AUT) en Laura Wallner (AUT) - allemaal freeskiërs - en Annika Morgan (GER), Fridtjof "Fridge" Tischendorf (NOR), Leon Gütl (GER) en Max de Vries (NED) - allemaal snowboarders.
Vorig jaar werden de schansen gebruikt van de sneeuw van wegwerkzaamheden in de Axamer Lizum. Is dat dit jaar weer gepland?
Vorig jaar hadden we echt geluk met sneeuwval tijdens de evenementweek. De sneeuwpartner van dit jaar is opnieuw de Axamer Lizum, die in het beste geval - als de temperaturen meespelen - de sneeuw uit de buurt van Innsbruck zal leveren.

Afbeelding koptekst: © Simon Rainer

Soortgelijke artikelen