DSC05047tvb
06 februari 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een van mijn absolute favoriete winteractiviteiten is sneeuwschoenwandelen. Het is altijd een unieke ervaring om door ongerepte sneeuwlandschappen te wandelen en de natuur in haar oorspronkelijkheid waar te nemen.

Deze keer was ik voor u in een zijdal van het Valsertal, dat op zijn beurt een zijdal is van het Wipptal. Van daaruit gaan we naar een hoog plateau, naar Padaun, waar ons startpunt is voor de sneeuwschoenwandeling: Die gaat naar de Padaunerkogel!

AANKOMST

Het Valsertal of het vertrekpunt in Sankt Jodok zijn zeer gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De S3 trein vanaf het centraal station van Innsbruck brengt u direct hierheen. Vanuit Sankt Jodok is er een wintertransfer per taxi naar Padaun of u kunt de bus 4144 nemen vanuit Steinach am Brenner naar het knooppunt Vals-Padaunerstraße. Vanaf daar moet je de beklimming naar Padaun toevoegen. Met de Welcome Card kunt u trouwens gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in het verenigingsgebied - in dit geval tot aan de halte Stefansbrücke, zodat u een deel van de ritprijs naar Steinach uitspaart. Met de auto kunt u rechtstreeks naar Padaun, hoewel u in de winter bij sneeuw en ijs alleen met kettingen over de weg kunt rijden. Eenmaal in Padaun aangekomen, parkeert u uw auto op de parkeerplaats bij het Steckholzer bergrestaurant.

VAN PADAUN NAAR DE PADAUNERKOGEL

Padaun is een kleine hoogvlakte tussen het Valsertal en het Wipptal. Een paar mooie boerderijen zijn hier te vinden en in de winter ook de klassieke motieven voor mooie foto's. Voor onze sneeuwschoentocht naar de Padauner Kogel gaan we vanaf de huizen verder over de weg naar het westen, die ook hier weer een beetje bergaf loopt. Bij de laatste boerderij, de Larcherhof, vinden we een wegwijzer die de weg naar de Padaunerkogel aangeeft. Hier is het tijd om de sneeuwschoenen aan te trekken, want we gaan nu het terrein in.

De sneeuwschoenwandeling begint bij de Larcherhof

Het pad leidt tussen twee hekken door naar het bos. In het bos ga je nu westwaarts, vrij steil omhoog. Als er geen sporen zijn, volg dan altijd de goede en overvloedige markeringen. U zult snel veel hoogte winnen, want het pad blijft erg steil en gaat dan in een paar serpentines omhoog naar een open plek. Een houten bord met de inscriptie Padaun laat u zien dat u op de goede weg bent. Een paar meter verder vindt u een materiaalkabelbaan. Volg de touwen van de touwbaan door het dunner wordende bos tot u bij een kleine houten hut komt. Het pad leidt nu naar het noorden en u bent al op de bergkam die naar de top leidt.

Vanaf de hut gaat u verder langs de houten omheining over de brede bergkam naar het kruis op de top. Het terrein is zeer vlak en daarom zeer veilig. Het uitzicht naar het oosten en zuiden opent zich meer en meer, vooral naar de majestueuze Olperer in de Tuxer Alpen. Aan de andere kant van het dal kunt u de Vennspitze zien, die erg populair is bij toerrijders.

Als we de boomgrens hebben bereikt, verdwijnt ook het hek dat als wegwijzer diende. Nu kunnen we het kruis van de top al in de verte zien. Het pad naar het mooie bergtopkruis is bijna vlak, maar het is wel wat lang, wat in dit landschap geen drama is.

Kort voordat u uw bestemming bereikt, komt u op een plek vanwaar u een goed uitzicht heeft op de huizen van Padaun en de kop van het Valsertal.

Bij het topkruis van de Padaunerkogel op 2.066 meter heeft u een sensationeel uitzicht. Ondanks de geringe hoogte biedt de top op deze plaats verre uitzichten die niet mooier kunnen zijn. In het noorden kunt u tot aan de Innsbruck Nordkette kijken. Naar het zuiden, naar de Tuxer Alpen en Olperer. In het westen de Stubaier Alpen met Obernberger en Gschnitzer Tribulaun.

AFDALING TERUG NAAR PADAUN

Voor de afdaling raad ik aan dezelfde route terug te nemen. Er is ook een kortere weg rechtstreeks naar beneden naar Padaun, maar deze is niet lawine-veilig en vereist uitgebreide kennis in dit gebied.

In de ondergaande zon dalen we nu weer rustig af. De sneeuw glinstert prachtig in het avondlicht. Reden genoeg om de camera vaker uit de rugzak te halen.

Beneden in de vallei gaat de zon net onder en hult het landschap weer in een prachtig licht. De mooie boerderijen zijn goede motieven.

CONCLUSIE

Een mooie en zeer eenzame sneeuwschoentocht. Skitoerers zult u hier nauwelijks aantreffen, want die geven de voorkeur aan de Vennspitze aan de andere kant van het dal. Het eerste gedeelte is zeer steil door het bos en inspannend, het tweede gedeelte van de tocht is gemakkelijk over de brede bergkam naar het kruis op de top. De tocht is zo goed als ongevaarlijk voor lawines, maar ik zou u toch willen vragen de berichten van de lawinewaarschuwingsdienst ter harte te nemen en de juiste uitrusting mee te nemen en op de brede bergkam te blijven zoals beschreven. Ondanks zijn lagere hoogte is de Padaunerkogel door zijn eenzame ligging een prachtige panoramische top.

Een tour die mij als fotograaf volledig heeft geïnspireerd. Ik hoop dat ik u de vreugde heb kunnen overbrengen die ik had.

INFORMATIE

Vertrekpunt: Padaun - Berggasthof Steckholzer 1.570 meter of Valsertal 1.265 meter
Bestemming: Padaunerkogel 2.066 meter
Hoogtemeters: ca. 700 meter
Lengte: 7,8 kilometer (totaal)
Wandeltijd: met pauzes en foto's: ca. 4 uur (totaal)
Gevaren: nauwelijks lawinegevaar, maar altijd de informatie van de lawinewaarschuwingsdienst in acht nemen! Neem je uitrusting mee!

Meer van mijn artikelen over dit onderwerp

Alle foto's © Danijel Jovanovic Fotografie - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Soortgelijke artikelen