david_ferk_Freeride_Acedemy_Innsbruck_Obergurgl_highres_31
16 februari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Er is een zeer levendige freeride scene in Innsbruck. De Freeride Academy Innsbruck, die ik vandaag aan jullie voorstel, levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Wat is de Freeride Academy Innsbruck?

De Freeride Academy Innsbruck is de eerste non-profit freeride-vereniging voor skiën en snowboarden in Oostenrijk. Het doel van de vereniging is het enthousiasmeren voor freeridesporten en het aanleren van de vaardigheden die nodig zijn om deze zo veilig mogelijk te beoefenen. De focus ligt op jeugdwerk, voornamelijk in de volkssport, maar voor een klein deel ook in de topsport. Jongvolwassenen en ouders zijn ook van harte welkom.

De vereniging werd in 2022 opgericht door Flo Orley. Nadat de voormalige freeride pro een paar keer met zijn neefje en een paar van zijn vrienden op de berg was geweest, ontstond het idee om een vereniging op te richten en meerdere kinderen deze kans te bieden. Omdat een club veel werk is, haalde Flo zijn goede vriend Christoph Schöfegger erbij. Na het eerste seizoen waren er al 45 kinderen lid van de club. Sinds de tragische dood van Christoph op 29 januari 2023 is het aantal bijna verdubbeld tot 75 kinderen in het tweede seizoen. In totaal heeft de club nu meer dan 200 leden.

Geen club zonder team

Het hart van de Freeride Academy wordt gevormd door een team dat momenteel bestaat uit 13 coaches en is samengesteld uit actieve en voormalige wedstrijdsporters, gediplomeerde skigidsen, door de staat gediplomeerde skileraren, ervaren regionale instructeurs en ervaren freeride instructeurs. Ondanks de verschillende achtergronden en opleidingen van de coaches, delen ze allemaal een groot enthousiasme voor deze sport.

Leren buiten de pistes

Tijdens de groepscoaching nemen de coaches groepen van maximaal acht kinderen tussen de tien en achttien jaar mee het open terrein op en trainen ze hen in alles van de basis van freeriden tot atletische topprestaties.
Naast het werken met kinderen biedt de Academy ook freeride gidssessies waarbij jongvolwassenen en ouders zichzelf kunnen trakteren op een dag in de verse poedersneeuw.

Veiligheid voor alles

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit bij de Freeride Academy Innsbruck. Daarom hecht het team veel waarde aan het aanleren van lawinebewustzijn, risicobeheer en eerstehulpmaatregelen. Deelnemers aan de coachingsessies leren hoe ze zich veilig kunnen bewegen in alpine terrein en, indien nodig, hoe ze moeten reageren op onvoorziene situaties of hoe ze deze het beste kunnen vermijden.

Innsbrucks eerste freeride stadskampioenschap

De eerste editie van de Innsbruck Freeride Open is een evenement dat je meteen in je agenda moet zetten. Dit evenement staat open voor alle leeftijdsgroepen en boardsporten en is de ideale kennismaking met wedstrijdrijden. Je kunt je vaardigheden laten zien en voor het eerst de titel Innsbruck Freeride City Champion winnen.
De Freeride Open wordt gehouden op 24/25 februari 2024 (afhankelijk van het weer) in Kühtai. De prijsuitreiking en aansluitende afterparty vinden plaats op het Bogenlokal Plateau in Innsbruck.
Inschrijven en meer informatie vind je hier.

Poederpret op het grote scherm

Een ander evenementhoogtepunt in de freeridescene van Innsbruck zijn de Freeride Nights. Op deze gezellige bijeenkomsten in Café Moustache wachten verschillende filmproducties uit de community op je. Riders, filmmakers en de community hebben een plek weg van de bergen om te netwerken en hun werk te laten zien.

De films worden vertoond op vier Freeride Nights, waarvan er dit jaar al drie hebben plaatsgevonden en de laatste op 5 maart 2024 nog moet komen. Elke avond kan de community de drie winnende films kiezen, die zullen strijden om een plaats in de Freeride Filmbase tijdens de grote finale op 13 april 2024 in de Bäckerei, waar de films worden vertoond in het Metropol Kino Innsbruck. Ook dit jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen voor de community, nog een reden om deel te nemen aan dit evenement.

Meer informatie vind je hier of op de officiële Facebookpagina.

Plannen voor de toekomst

De Freeride Academy ziet zichzelf als onderdeel van de missie om verantwoordelijke freeriders op te leiden en zo het aantal lawinedoden in Tirol en daarbuiten tot een minimum te beperken. De aanpak om met kinderen te beginnen heeft ook gevolgen voor de ouders. Het doel van het bijbrengen van waarden is om kinderen in beweging te krijgen en ze dichter bij de natuur als sportarena te brengen. De Academy wil topsportprestaties bevorderen om topsporters zoveel mogelijk te ondersteunen en freeriden in Innsbruck te promoten als een opkomende sport die in 2030 een Olympische sport zal worden.

Al met al biedt de Freeride Academy Innsbruck de perfecte combinatie van professionele training, tijd in de frisse lucht en een levendige community. Of je nu beginner of gevorderd bent, iedereen die zijn freeride-vaardigheden wil verbeteren is bij de Freeride Academy Innsbruck in goede handen.

Soortgelijke artikelen