IMG_3054-1-1
02 mei 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Laten we eerlijk zijn: wanneer was de laatste keer dat je je motor echt hebt schoongemaakt en gecontroleerd? En dan bedoel ik niet de hogedrukspuit bij het benzinestation! De lagers en afdichtingen vinden dat helemaal niet leuk. Stof en vuil van het parcours komen gemakkelijk in de kleinste spleetjes van uw fiets - de spons, daarentegen, helaas niet zo gemakkelijk. Zo nu en dan heb je gewoon wat meer tijd en aandacht nodig voor je geliefde sportuitrusting. Zodat u en uw motor na de lange winterslaap weer vol gas aan de lente kunnen beginnen, volgen hier een paar tips over onderhoud en service.

FIETSVERZORGING

Je hebt het nodig:

 • Emmer warm water
 • Fietsreiniger (alternatief afwasmiddel) - biologisch afbreekbaar!
 • Microvezeldoeken, oude T-shirts
 • Grote borstel zacht, kleine borstel hard (tandenborstel)
 • Kettingolie

Luxe uitrusting:

 • Fietsenrek
 • Tuinslang
 • Kettingborstel
 • Schone aandrijving
 • Frame bescherming spray

Ruwe was: Gelukkig zijn tuinbezitters (tuinslang), anders is een emmer warm water voldoende. Afwasmiddel of allesreiniger zijn prima, maar een bikereiniger is een goede investering. Zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is! Hier worden grote sponzen en zachte borstels gebruikt.

Fijnafstelling: op de tandenborstels, klaar, af! Vooral uw aandrijflijn heeft liefde nodig, want hoe slordiger het tandwiel, de ketting enz. zijn, hoe meer uw versnellingen in een staat van verval zullen verkeren. Je hebt apart schoonmaakgerei nodig om de aandrijflijn schoon te maken. Gebruik een oude tandenborstel of een speciale kettingborstel om vuil van de kleine tandwielen en tandwielen te verwijderen, die de neiging hebben aan de olie te kleven.

Smeren: Eerst schoonmaken - dan olie! De juiste hoeveelheid is het doel - noch te veel, noch te weinig olie is goed voor de delicate onderdelen. Let op: Zorg ervoor dat er geen olie op uw remschijven komt - de remblokken raken snel doordrenkt met olie en zijn dan hoogstwaarschijnlijk onbruikbaar.

Afwerking: Tot slot kunt u uw fiets pico-bello oppoetsen met een microvezeldoek en de laatste hand leggen met een beschermende spray. De beschermende spray stoot water en vuil af.

FIETS CHECK

Je hebt het nodig:

 • Inbussleutelset (momentsleutel)
 • Demperpomp
 • Luchtpomp

De voorjaarsschoonmaak is een goede gelegenheid voor een uitgebreide fietscontrole. Het zou ideaal zijn als u er een gewoonte van maakt om voor elke rit de belangrijkste zaken aan uw motor te controleren.

 • Controleerframe en velgen: controleer je frame en velgen altijd op deuken of barsten - vooral carbonframes en -wielen zijn niet erg vergevingsgezind en moeten worden vervangen.
 • Remmen: Hoe voelt het drukpunt van uw rem aan? Hoe ver gaat de remhendel naar het stuur? Als de rem nogal sponzig aanvoelt, is het misschien tijd om te ontluchten. Als u niet bang bent om moeite te doen, kunt u een speciale ontluchtingskit krijgen - of naar uw dichtstbijzijnde motorzaak gaan. Zorg er ook voor dat u uw remblokken nooit helemaal droog laat lopen - anders loopt u het risico uw remschijf te ruïneren.
 • Banden: Controleer het profiel van uw banden - als de noppen versleten zijn, is het tijd voor een nieuwe investering. Voorlopig kunt u ook gewoon een nieuwe band halen en de voorband als achterband blijven gebruiken. Als algemene regel geldt dat het loopvlak van de band aan de voorkant grover moet zijn dan aan de achterkant - voor maximale grip bergaf en goede efficiëntie bergop!
 • Vering: net als banden verliezen ook schokken en verende vorken na verloop van tijd lucht. Hiervoor heb je een speciale schokpomp nodig. Voor de verende voorvork zijn er verschillende psi-specificaties, afhankelijk van de fabrikant en het gewicht van de berijder; meestal is de tabel direct op de vork te vinden - anders op de website van de fabrikant. Voor de achterschokdemper is er geen psi-specificatie, hier moet u rekening houden met componenten zoals uw gewicht en ook uw rijstijl/voorkeur. De kleine rubberen ring is een indicatie of u uw verende elementen goed kunt gebruiken of dat ze te hard zijn.
 • Draai debouten vast: Verschillende bouten houden uw motorfiets bijeen en kunnen snel loskomen door trillingen tijdens het rijden. Vooral op nieuwe fietsen moeten de bouten na de eerste paar ritten worden aangedraaid. Controleer alle bouten, bij voorkeur met een momentsleutel, en besteed bijzondere aandacht aan de belangrijkste punten van de achterschokdemper, het achterframe, het stuur en de stuurpen.

In Innsbruck zijn er ook verschillende werkplaatsen waar uw fiets in goede handen is:

Tourtips voor een bezoek aan Innsbruck en nog veel meer over fietsen kunt u ook op deze website vinden.

Veel rijplezier!

Soortgelijke artikelen