3508_3508_72_2016_595_1482836341
15 mei 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een gids voor mindful gedrag tijdens bergtochten

De Tiroolse bergen bieden ons ontspanning, rust, frisse lucht, adembenemende uitzichten en prachtige landschappen. Iedereen die een tocht maakt in deze unieke habitat laat een voetafdruk achter die een negatieve invloed kan hebben op het milieu. In dit bericht bekijken we hoe we deze voetafdruk kunnen minimaliseren en zelfs een positieve bijdrage kunnen leveren.

Aandacht reeds tijdens de tourplanning

Zelfs voordat u de bergschoenen aantrekt om het pad naar de top te betreden, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Naar de start van de tocht
Vaak ligt het startpunt van veel tochten in rustige valleien, ver weg van de steden, die nog steeds dienen als toevluchtsoord voor wilde dieren. Door met het openbaar vervoer te reizen, kunt u de verstoring van de wilde dieren door verkeerslawaai verminderen en uw bestemming op een meer ontspannen en klimaatvriendelijke manier bereiken.

Een andere goede mogelijkheid bieden de vijf Tiroler natuurparken met de WÖFFIS. In deze vijf wandelgidsen vindt u een selectie van de mooiste en meest gevarieerde openbaar toegankelijke tochten.

Bos- en wildbeschermingsgebieden
Vooral in de winter is het belangrijk om op de kaart te kijken naar beschermingszones. Beschermde zones bieden wilde dieren een plek om zich terug te trekken zonder gestoord te worden, dus zorg ervoor dat u deze gebieden vermijdt tijdens uw tochten.

Interactieve kaarten zoals die van de Alpenclub hebben deze beschermingszones al geïntegreerd. Meer gedetailleerde informatie over de beschermingszones en hun gedragsregels vindt u in het programma Bergwelt Tirol – Miteinander erlebendat tot doel heeft manieren te tonen om de natuur te gebruiken op een manier die dicht bij de natuur staat en vrij is van conflicten.

Schimmelvrij op de volgende tocht
Amfibieën hebben het niet gemakkelijk in Tirol. Naast habitatverlies en het afsnijden van hun trekroutes door wegen, heeft deze diergroep ook te kampen met een schimmel. In de bergen treft deze vooral salamanders en salamanders, die zijn gedood door Bsal (Batrachochytrium salamandrivorans). De infectie is vooral erg voor salamanders, waarbij de schimmel aanvankelijk gaten in de huid vreet en na twaalf tot achttien dagen tot een pijnlijke dood leidt.

Het belangrijkste wat u moet doen om de verspreiding van deze schimmel te voorkomen, is uw wandelspullen grondig schoonmaken, vooral uw schoenen. Een gedetailleerde gids over hoe u deze prachtige dieren kunt helpen vindt u hier.

Mindfulness voor planten

Alpenplanten hebben zich aangepast aan de bijzondere levensomstandigheden in de bergen, sommige zijn zelfs endemischwat betekent dat ze alleen in een bepaald gebied voorkomen. De alpenflora draagt niet alleen bij tot een mooi landschap, maar vormt ook een belangrijke bouwsteen van het alpiene ecosysteem. Ze helpt de bodem te stabiliseren door erosie te voorkomen en water vast te houden. Ze dient ook als habitat en voedselbron voor vele dieren.

De alpenhommel bijvoorbeeld komt voor op hoogtes tussen 2.500 en 3.100 meter en is dus afhankelijk van deze zeer gespecialiseerde planten.

Blijf op de paden
Om de planten niet te beschadigen is het absoluut noodzakelijk om op de gemarkeerde paden te blijven. Vermijd "sluiproutes door het groen": omdat reeds platgetreden paden gemakkelijk door volgende wandelaars worden gebruikt, kan dit op den duur betekenen dat op deze plaatsen geen begroeiing meer mogelijk is en nieuwe, ongewenste paden ontstaan.

Geen bloemen plukken
Alpenbloemen zoals edelweiss of gentiaan zijn bijzonder populaire souvenirs en worden ondanks hun hoge beschermingsstatus steeds weer geplukt. Dit ontneemt niet alleen insecten belangrijke voedselplanten, maar voorkomt ook dat de plant zich verspreidt. De meeste alpenplanten zijn streng beschermd, en overtredingen kunnen zeer kostbaar zijn. Hier vindt u een kort overzicht van enkele beschermde alpenplanten.

Mindfulness voor dieren

Eén ding mag je nooit vergeten als je in de bergen wandelt: U bevindt zich in het leefgebied van talrijke wilde dieren. Om ze niet te storen of in gevaar te brengen, kunt u deze tips volgen.

Wat de planten helpt, helpt ook de dieren
Wilde dieren zijn ook gewoontedieren, en sommige kunnen wennen aan verstoringen, bijvoorbeeld langs drukke routes. Omdat het gevaar hier meestal te voorzien is, reageren de dieren met minder stress en vluchtgedrag. De situatie is anders wanneer zij herhaaldelijk en onvoorspelbaar worden gestoord. Een hoog stresspotentieel wordt bijvoorbeeld geboden door recreanten die van de gebruikelijke routes afwijken, snelle bewegingen maken of van bovenaf naderen. Dit kan ertoe leiden dat de vluchtafstanden van de dieren steeds groter worden of dat zij gebieden helemaal verlaten.

Gelieve niet te voeren
Op sociale media zijn steeds weer foto's te vinden van marmotten die uit je hand eten. Wat er schattig uitziet en misschien een paar likes krijgt, kan ernstige gevolgen hebben voor de dieren. In de meeste gevallen is het voeren van wilde dieren niet geschikt voor de soort en kan het leiden tot ernstige ziekten of zelfs de dood. De dieren verliezen hun schuwheid tegenover mensen en geven dit zelfs door aan hun nakomelingen. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat wilde dieren steeds dichter in de bewoonde gebieden komen en soms een ravage aanrichten. De dieren die dan vaak "probleemgevallen" worden genoemd, worden gevangen of zelfs afgeschoten, waarbij het eigenlijke probleemgeval meestal een mens was die de dieren opzettelijk voerde of ze onbewust aantrok met weggegooide etensresten.

Helaas moet de hond aangelijnd zijn
Zelfs als u uw viervoeter vrij wilt laten rondlopen: Overal waar wilde dieren zijn, moet de hond aan de lijn. veel hondenbezitters zijn ervan overtuigd dat "mijn hond niet jaagt", maar dit geldt slechts tot de eerste keer dat het gebeurt. Als het jachtinstinct eenmaal is gewekt, heeft men meestal geen controle meer over de situatie. Zelfs als de jacht niet succesvol is, veroorzaakt de achtervolging stress en doodsangst bij de wilde dieren. Vooral in de winter kan het verhoogde energieverbruik leiden tot de dood van het achtervolgde dier.

Gelieve niet te aaien
Wilde dieren van een afstand bekijken is zeker een van de mooiste ervaringen die u tijdens een bergtocht kunt opdoen. U moet altijd een zekere afstand bewaren om de dieren niet aan onnodige stress bloot te stellen. In principe zijn de meeste wilde dieren die u tijdens bergtochten kunt tegenkomen vluchtdieren, maar als ze in doodsangst verkeren of hun jongen willen verdedigen, kunnen ze zich ook verdedigen. Correct gedrag is vooral belangrijk in de omgang met jonge dieren, want steeds weer worden schijnbaar hulpeloze jonge dieren gepakt of aangeraakt, ook al zijn ze niet in nood. Enkele tips voor een goede omgang met jonge dieren worden gegeven door de Oostenrijkse vereniging voor de bescherming van dieren.

Wandelen op bergen afval

Waarschijnlijk wil niemand dat, maar helaas is zwerfvuil een constante metgezel op onze bergtochten. Het spreekt voor zich dat je afval niet zomaar in de natuur dumpt, maar het kan nog beter.

Geen afval, geen afval
De eenvoudigste manier om rotzooi in de bergen te vermijden, is geen afval mee te nemen. Natuurlijk is de voorverpakte mueslireep een handige bron van energie, maar door gewoon onverpakte proviand mee te nemen kan zelfs worden voorkomen dat de verpakking van de reep per ongeluk door de wind wordt weggeblazen. De proviand moet echter wel ergens worden opgeborgen, en duurzame snackdozen van roestvrij staal zijn daarvoor het beste, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en soms zelfs een goede snijplank.

Herbruikbare drinkflessen
Genoeg te drinken hebben is vooral belangrijk tijdens bergtochten. U kunt uw drank het beste vullen in een roestvrijstalen fles, omdat die erg licht is en, in tegenstelling tot glazen flessen, zonder problemen bestand is tegen de meeste valpartijen. Veel modellen zijn ook verkrijgbaar met een thermische functie, zodat de verfrissende drank ook na lange wandelingen koel blijft.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit
Om ook bij berguitrusting verspilling te voorkomen, is het beter te kiezen voor duurzame producten. Een uitrusting van hoge kwaliteit heeft weliswaar zijn prijs, maar wordt meestal gekenmerkt door betere prestaties en een langere gebruiksduur. Veel bekende merken richten zich tegenwoordig op duurzaamheid in hun producten, vermijden vaak milieuschadelijke materialen en bieden soms zelfs een reparatieservice aan. Meer informatie over duurzame outdoorkleding is te vinden op Utopia.

Make it clean again

Afval kun je zelf voorkomen, maar hoe krijg je het afval dat er al is van de bergen af? Gelukkig zijn er een paar manieren om het zelf te doen en plezier te hebben in het proces.

Dreckspotz-App
Het Citizen Science project geïnitieerd door Global2000 en de Oostenrijkse Alpenvereniging Citizen Science Project helpt niet alleen de bergen van afval te ontdoen, maar levert zelfs belangrijke gegevens op voor onderzoek. Het team van het onderzoeksproject wil de verzamelde gegevens gebruiken om PlasticAlps zwerfvuil-hotspots te identificeren, het probleem van zwerfvuilvervuiling in de natuur beter te begrijpen en nieuwe oplossingen te vinden.

PATRON PLASTICFREE PEAKS

Een natuur zonder plastic afval, dat is de visie van de vereniging Patron Plasticfree Peaks. Zij zijn onder meer de organisatoren van de Tirol CleanUP Daysdie zal plaatsvinden van 18. tot 21 mei 2023 voor de tweede keer. Wat dit precies inhoudt en hoe u er deel van kunt uitmaken, leest u in een kort interview met oprichter en verenigingsbestuurslid Christian Böhm.

Beste Christian, wat was voor jou de aanleiding om de vereniging Patron Plastikfree Peaks op te richten en sinds wanneer bestaat deze?
Patron Christian Böhm: "We zijn in 2020 begonnen met de eerste CleanUP Days in de Allgäu en stuitten meteen op groot enthousiasme. Het geheel nam vervolgens in de eerste twee jaar zo'n vlucht dat we in 2021 besloten om CleanUP Days in een vereniging zonder winstoogmerk te organiseren en uit te breiden naar een grotere tournee in meerdere regio's. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en samen iets terug te geven aan de natuur. Een vereniging oprichten was dus de logische conclusie om een thuis te bieden aan iedereen die zich wil inzetten voor Clean-Ups."

Hoe is de naam van de vereniging tot stand gekomen?
"Patron betekent in veel talen bewaker of beschermer. Met onze acties willen we juist dit beschermingsinstinct wakker maken. Iedereen heeft een Happy Place, waarmee hij/zij een speciale band heeft. Als die plekken dan ook nog eens van afval worden ontdaan, des te beter."

Hoe ziet u de huidige situatie met betrekking tot plasticvervuiling in de bergen, en welke veranderingen zou u graag zien?
"Momenteel kun je gerust stellen dat het in de bergen meestal schoner is dan op veel dichtbevolkte plaatsen. Toch hoort het 'beetje' afval daar ook niet thuis. Onze ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat wat we aantreffen meestal te maken heeft met consumentengedrag - d.w.z. verpakkingsafval dat particulieren meenemen op hun tochten. Hoe het afval in de natuur terechtkomt, is achteraf vaak niet meer te begrijpen. Feit is dat het er niet thuishoort, en wij van Patron zouden het fijn vinden als iedereen die in de natuur vertoeft, het eenvoudige zou doen en achtergelaten afval zou oprapen

Welke initiatieven hebben jullie gelanceerd om het bewustzijn over plastic afval te vergroten en wat is de respons geweest?
"Allereerst natuurlijk onze CleanUP Tour tour stops, waar we elk jaar vele duizenden deelnemers hebben. Iedereen die meedoet en in zijn vrije tijd zwerfafval verzamelt, heeft al een grote stap gezet. De feedback van de deelnemers is consequent positief. Je kunt zien dat de deelnemers plezier hebben. Bovendien worden de deelnemers tijdens hun tochten gezien door andere mensen. Dit leidt vaak tot leuke gesprekken en uitwisselingen. Hierdoor wordt ook het idee van CleanUP verspreid. Daarnaast bouwen we momenteel aan een portfolio van lezingen, excursies en workshops om in de toekomst ook buiten CleanUP Days bewustzijn te creëren voor verschillende duurzame thema's."

Werken jullie ook samen met andere organisaties of verenigingen, of zijn er die jullie ondersteunen in jullie projecten?
"Ja, samenwerkingswerk is super belangrijk voor ons! Zonder steun zouden we nooit CleanUP Tour kunnen trekken. Naast sponsors en deelnemende regio's maken ook onderwerpen die te maken hebben met milieu en natuurbehoud deel uit van CleanUP Days. Hier proberen we altijd samen te werken met regionale initiatieven en ook hier informatie aan te bieden."

Sommige zaken kom je zeker vaker tegen dan andere. Wat is het voorwerp dat je het vaakst vindt bij het ophalen van afval?
"Er zijn zeker klassiekers die je steeds weer terugvindt. Naast sigarettenpeuken en bierviltjes zijn dat de laatste jaren natuurlijk veel FFP2 en andere maskers, en helaas ook altijd veel zakdoekjes."

Bij het verzamelen van afval kom je waarschijnlijk altijd voorwerpen tegen die je niet zou verwachten. Wat is het meest bizarre voorwerp dat je tot nu toe hebt gevonden?
"De meest bizarre voorwerpen vinden we vaak langs waterlopen, omdat veel blootligt of wegspoelt door hoog water. We hebben er al laptops en naaimachines gevonden. Vorig jaar vonden we ook een volledig functionerende fiets in een heg. Die gebruik ik nu elke dag om op kantoor te komen."

Hebt u een globaal overzicht van de hoeveelheid afval die al via uw projecten is ingezameld?
"Aangezien onze evenementen decentraal worden georganiseerd, dat wil zeggen dat het afval op veel plaatsen kan worden ingeleverd, wordt de exacte hoeveelheid niet geregistreerd. Bovendien is het gewicht zelf niet noodzakelijk representatief. Iemand die in een afgelegen vallei verzamelt, zal zeker minder vinden dan iemand die bijvoorbeeld bij een rivier verzamelt. Toch leveren beide deelnemers dezelfde bijdrage. Daarom hebben we besloten te communiceren over aantallen deelnemers en schoongemaakte routes. Want daar gaat het uiteindelijk om, wat je samen hebt bereikt."

Hoe lang zou het duren voor de verschillende afvalstoffen op de berg rotten ?
"Organisch materiaal rot binnen afzienbare tijd. Kunststoffen zijn veel duurzamer. In de bergen hangt het ook sterk af van de temperatuur en de sneeuw, die de afbraakprocessen natuurlijk vertragen. Kortom, de afbraakprocessen verlopen in de bergen langzamer dan in de dalen

U bent begonnen in de Allgäuer Alpen, en nu bent u actief in Tirol en zelfs in Italië, wat ongelooflijk indrukwekkend is! Heeft u plannen om uw werkterrein uit te breiden?
"Er is veel dynamiek in ons werkgebied. De laatste jaren zijn er snel veel nieuwe regio's in het Alpengebied bijgekomen. Momenteel hebben we een tour die al voor het derde jaar loopt, en de afzonderlijke regio's die daar ook elk jaar deel van uitmaken. Dat is geweldig, want je kunt voortbouwen op het succes van het voorgaande jaar en de evenementen in de loop der jaren blijven verbeteren en uitbreiden. Maar het hoogtepunt dit jaar zal zijn dat we voor het eerst de Alpen verlaten en naar de Noordzee trekken. Meer gedetailleerde informatie volgt te zijner tijd. Maar onze focus ligt momenteel duidelijk op het Duitstalige Alpengebied."

Van 18-21 mei vinden voor de tweede keer de Tirol CleanUP Dagen plaats. Wie kan er meedoen, hoe doe je mee en wat moet je doen als het begint?
"Het is heel eenvoudig. Iedereen kan meedoen! Het leukste is om een team samen te stellen, want samen is het altijd leuker. Vervolgens kies je een dag en een route waarop je zwerfafval wilt verzamelen en vul je alles in op onze kaart op de homepage. Op de kaart staan ook alle andere tochten die al zijn aangemeld, evenals de stations waar en wanneer je je gratis afvalinzamelingsmateriaal kunt ophalen en na de tocht kunt inleveren. Deelnemers mogen de apparatuur na de tocht houden en zijn welkom voor hergebruik."

Hebben jullie al ideeën voor projecten in de toekomst?
"Ons doel is om de komende jaren met 100.000 deelnemers onze natuur schoon te maken. Om dit te bereiken zullen we onze CleanUP evenementen voortdurend uitbreiden en verbeteren. In lijn met ons motto 'Van een eenvoudige actie naar een collectieve beweging' willen we op een breed niveau bewustzijn creëren voor het probleem van zwerfafval in de natuur en ons steentje bijdragen aan het behoud ervan."

Zijn er tips die u met onze lezers wilt delen om de plasticvervuiling te helpen bestrijden?
"Ja, natuurlijk! Aan de ene kant kun je allereerst voorkomen dat je zelf zwerfafval kwijtraakt. Veel van het zwerfvuil dat je aantreft, zijn verpakkingen. Daarom raden we je aan om waar mogelijk je eten zonder verpakking mee de natuur in te nemen. Waar dat niet kan, is het fijn om een goede afsluitbare container of zak bij je te hebben om je afval veilig mee naar huis te nemen. Ten tweede is het altijd goed om een kleine vuilniszak of handschoenen bij je te hebben, zodat je, als je iets vindt, actie kunt ondernemen. Het neemt niet veel ruimte in beslag in je rugzak. Alle deelnemers van CleanUP Days hebben immers een CleanUP Kit, die ze weer mogen gebruiken."

Beste Christian, hartelijk dank voor het inspirerende interview en veel succes voor de toekomst.

Tot slot blijft er eigenlijk maar één ding te zeggen: Ga naar de CleanUP Kits en de bergen op!

Soortgelijke artikelen