Victoria cruziana
17 augustus 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Tropisch gevoel in Innsbruck? Maar ja, zelfs het hele jaar door. Want iedereen die het Palmenhaus van de Hofgarten bezoekt, maakt een soort korte reis naar een dampend, tropisch miniatuurregenwoud. Een attractie die lange tijd nogal in de vergetelheid heeft gebloeid en nu nieuw leven wordt ingeblazen.

Palmenhuizen zijn een oude traditie in Europa. Dit komt voort uit de wens van keizers en koningen om de tropische en vooral exotische planten te verzamelen die vaak uit de koloniën werden geïmporteerd. De bouw van de eerste palmenhuizen valt samen met de fase van industrialisatie, toen staalconstructies in allerlei soorten en vormen in de mode waren - denk maar aan de Eiffeltoren. Het Schönbrunn Palm House, maar ook de 'Crystal Palaces' in Engeland getuigen vandaag de dag nog steeds welsprekend van dit tijdperk.

Het allereerste palmenhuis van Innsbruck werd waarschijnlijk rond 1840 gebouwd, maar bestaat al lang niet meer. Volgens oude krantenberichten stond het op de plek van het oude Hofgarten Café en viel het in 1902 ten prooi aan de pikhouweel. Vermoedelijk was het een combinatie van glazen huis, bloemenproductie en tapperij. Ergens geen slecht idee, volgens mij.

Het eerste pure palmenhuis van Innsbruck werd in 1860 opgericht aan de noordkant van de Hofgarten. Hier werden toen ook regelmatig tentoonstellingen gehouden. in 1961 werd het vervangen door het glazen huis dat nog steeds bestaat. Vanaf dat moment zou hier de botanische collectie van de Oostenrijkse Bundesgarten worden ondergebracht.

Voor mij als leek is het heel verrassend om te zien wat daar allemaal te vinden is op 460 vierkante meter: 10.000 planten uit 158 plantenfamilies, 587 plantengeslachten en 1.750 plantensoorten. Zeldzaamheden zoals Victoria cruziana, een van de grootste waterleliesoorten ter wereld, een cacaoboom die ook vruchten draagt, of de mimosaboom die bij de geringste aanraking zijn uitwaaierende bladeren in elkaar klapt, zijn de attracties van de collectie die is ondergebracht in een enorm glazen huis.

Een medewerker van de Oostenrijkse federale tuinen heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat deze verzameling zeldzame planten al tientallen jaren zichtbaar bloeit: Helmut Wahler, een opgeleide meestertuinier en 'fanatiek tropisch tuinier', heeft de collecties met kennis, geduld en doorzettingsvermogen verzorgd en uitgebreid. Hij is vooral trots op de enorme begoniacollectie die het Palm House nu heeft.

Nieuw leven in het Palm House

De voormalige collectie van de Habsburgse keizers is nu die van de Oostenrijkse federale tuinen, die het Palmenhuis in Innsbruck beheren en verzorgen. Onder leiding van de nieuwe directeur van de Bundesgarten in Innsbruck, Dipl.-Ing. Maria Nieves Pérez Rubio, wordt het Palmenhuis vrijwel nieuw leven ingeblazen. "We willen laten zien wat we hebben," zegt ze tijdens mijn bezoek aan de tropische oase van Innsbruck. "Op dit moment worden de concepten uitgewerkt over hoe we het kunnen omtoveren tot een botanisch pronkstuk. Het is onze uitdrukkelijke bedoeling om een aantrekkelijk huis te creëren dat zowel interessant is voor de lokale bevolking als voor toeristen."

Als je denkt dat het palmhuis alleen bedoeld is voor tropische regenwoudplanten, dan heb je het niet helemaal mis. Het langwerpige glazen huis herbergt namelijk drie verschillende temperatuur- en vochtigheidszones. Eén daarvan is gewijd aan steppeplanten, die we vetplanten en cactussen noemen. En de bloemen van cactussen zijn tenslotte een onuitputtelijke bron van plezier voor cactusliefhebbers.

Het wordt ook interessant wanneer de Victoria waterlelie begint te bloeien of de cacaoboom een vrucht ontwikkelt. De bloei van de reuzenwaterlelie vindt plaats tussen juni en augustus. De heerlijk geurende witte bloem gaat 's middags open om zich bij het aanbreken van de dag weer te sluiten. Op de tweede dag krijgt ze een roze kleur om op de derde dag in het water te zinken. De cacaoboom daarentegen aarzelt soms om vruchten te ontwikkelen. Bloemen daarentegen beginnen te verschijnen en groeien direct uit de stam van de boom.

We kunnen nu uitkijken naar de ideeën die de Federal Gardens ontwikkelen en implementeren voor het Palm House. "Het is zeker dat in de toekomst niet alleen buitengewone evenementen meer naar de buitenwereld zullen worden gecommuniceerd," belooft Maria Nieves Pérez Rubio. Ze wil ook nieuwe interesses bereiken met speciale tentoonstellingen.

In dit verband verwijst ze naar de extreem lage entreeprijzen en vooral naar de prijs van een jaarlijks toegangskaartje voor de lokale bevolking. Die kost slechts 35 euro.

Informatie over het Palm House

Het Palm House kan worden bezocht met of zonder rondleiding en kan in de zomer worden afgehuurd voor evenementen! Buiten de tentoonstellingen om is het open tijdens kantooruren tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 12.30 en 16.30 uur .

Toegangsprijzen
Volwassenen: € 5,-
Gereduceerd: € 4,-
Jaarkaart: € 35,-
Jaarkaart gereduceerd: € 30,-
Gereduceerd tarief voor scholieren tot 18 jaar, studenten en gepensioneerden

Voor afspraken voor rondleidingen in het Palmhuis, de hoftuin en het Ambras Paleispark en voor het huren van het Palmhuis en het paviljoen in de hoftuin kunt u contact opnemen met de administratie in Innsbruck, tel. 0512/58 48 03 of e-mail naar office.innsbruck@bundesgaerten.at.

Afbeeldingen, tenzij anders vermeld: W. Kräutler

Soortgelijke artikelen