DSC07254tvb
14 januari 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Besneeuwde bossen, beweging in de frisse lucht, genieten van de winter... Ik word regelmatig aangetrokken om naar buiten te gaan, maar vaak houdt de "innerlijke varkenshond" ons tegen. Deze winterwandeling is de ideale tip voor iedereen die gezelligheid wil combineren met een winters uitstapje in de natuur. Want: De wandeling loopt langs de tramroute van de STB. Als u het niet meer ziet zitten, neemt u gewoon de volgende tram terug naar Innsbruck. Perfect voor gezinnen met kinderen, maar ook voor ieder ander die geen sportieve topprestaties plant. Ik vind de lus erg mooi en heb hem onlangs zelf gelopen.

Met de tram de natuur in

Ik denk niet dat er veel steden in de wereld zijn waar je een interlokale tram kunt nemen van de stad naar de natuur en de bergen. In Innsbruck is dit mogelijk met twee lijnen. Met de 6er lijn, die sinds kort ook een website heeft als "Waldstraßenbahn", of met de Stubaitalbahn, die Innsbruck met het Stubaital verbindt. Voor de excursie van vandaag, neem ik de Stubai en ga ik rechtstreeks van Innsbruck de natuur in.

De Stubaitalbahn

De Stubai vertrekt elk half uur vanaf het hoofdstation naar Kreith en elk heel uur naar Fulpmes. Aangezien we vandaag naar Telfes gaan, moeten we oppassen dat we de trein naar Fulpmes nemen. U kunt bijvoorbeeld opstappen bij het centraal station of in de Anichstraße, of direct op het Stubaitalbahnhof in Bergisel bij de remise van het vervoersbedrijf van Innsbruck.

Als de route naar het Stubaitalbahnhof nog door de stad loopt, zullen je ogen wijd opengaan zodra je de Remise verlaat. Er opent zich een prachtig panorama met uitzicht op de stad en de imposante Nordkette. De trein slingert elegant over de Ferrariwiese tot aan het Sonnenburgerhof. Het uitzicht op de Tiroolse hoofdstad is imposant.

Bij Sonnenburgerhof gaat de route nu verder langs de helling naar Natters en verder naar Mutters. Aan de voet van de Saile, kunt u genieten van elke minuut van de tramrit. Het uitzicht op beide dorpen met de omringende bergen is bijzonder mooi vanuit de tram, die niet de gewone weg volgt, maar zich in lussen over de heuvels naar boven werkt. De mooie oude stationsgebouwen zijn een lust voor het oog. In Mutters is er ook een halte bij het dalstation van de Muttereralm. Als u liever gaat skiën, kunt u hier uitstappen en het skigebied Muttereralm proberen. We gaan verder over weiden en door bossen naar Kreith. Twee keer op de reis hierheen wachten we op de tegemoetkomende trein, want de lijn is enkelsporig. Kort na Kreith rijden we over een viaduct hoog boven de Sagbach. Dit is een goede plaats om te onthouden, want u zult hier later te voet langs komen. Hierover later meer.

Wandel start in Telfes

We nemen de trein naar het dorp Telfes, waar onze winterwandeling begint. Recht tegenover, aan de andere kant van het dal, ligt de Serles, die vandaag helaas enigszins in de wolken is gehuld. Bij helder weer ziet het er van hieruit bijzonder dichtbij en indrukwekkend uit. U kunt zich dan ook heel goed voorstellen dat het terecht de naam "Altaar van Tirol" draagt.

Vanaf het treinstation in Telfes volgen we de borden richting Telfer Wiesen. In het begin loopt het pad wat steiler omhoog langs de weg tot u na een paar minuten op een mooi bospad komt en de weg achter u laat.

Winterwandeling naar Mutters

De Telfer weiden zijn vooral beroemd om de brandende lariksen in de herfst. De winter doet echter niet onder voor dit spektakel. Talrijke houten stadions in het besneeuwde landschap inspireren klikkende camera's en smartphonecamera's. Het pad is goed vrijgemaakt en ook voor iedereen te doen. Het grootste deel van de weg is vlak en u kunt zonder veel inspanning genieten van het prachtige landschap op onze wandeling naar Mutters.

Na ongeveer een uur bereik je Kreith. U passeert ook de greppel van de beek Sagbach. Hier bevindt zich het eerder genoemde tramviaduct. Met een beetje geluk komt er een trein over het viaduct en kun je een mooie foto maken.

Wil je een kortere weg?

Het leuke van deze winterroute is dat je op elk moment weer op de tram kunt stappen en de wandeling kunt inkorten als je er genoeg van hebt. Hij passeert voortdurend de stations van de Stubail Valley Railway. Station Kreith is ook het eindpunt van de gesplitste lijn. Dit betekent dat u vanaf hier zelfs elk half uur een trein terug naar Innsbruck kunt nemen.

Ik besluit door te gaan. Vanuit Kreith volgt u de borden richting Mutters. Het duurt ongeveer 45 minuten via het gehucht Raitis. Hier kunt u op het station Mutters Bahnhof of Burgstall de Stubaitalbahn terug naar Innsbruck nemen.

Verdere wandeling naar Natters en de Natterer Boden

Als de winterwandeling te kort voor u was, kunt u van Mutters naar Natter Boden gaan en van daaruit de rechtstreekse weg naar beneden naar Innsbruck nemen. Het goed bewegwijzerde pad leidt u naar Natter Boden en in de richting van Eichhof. Vanaf daar kunt u het mooie bospad richting Innsbruck nemen tot aan de Bergisel en ofwel bij het Sonnenburger Hof op de Stubai stappen, of afdalen naar de Bergisel en de 1er lijn naar het stadscentrum nemen. Bij de Bergisel kunt u ook de panoramalus nemen.

Conclusie

Voor elk wat wils. Tramliefhebbers, fotografen met de vele wintermotieven (Holzstadln), liefhebbers van frisse lucht, sportievelingen en minder sportievelingen (voor iedereen te doen) en met prachtige panorama's op Innsbruck, de Serles en de Patscherkofel. Met de tram ook milieubewust en stressvrij.

Nuttige informatie

Dienstregeling van de Stubaitalbahn
Sneeuwschoenwandelen op een gelijkaardige route door mijn collega Lea
Collega Tamara over onze "Stubsi" in de warmere maanden

Alle foto's tenzij anders vermeld © Danijel Jovanovic Fotografie - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Soortgelijke artikelen