IFSC_Innsbruck_Lead_Semi_Schubert_DanijelJovanovic-00327
04 juli 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Twee spannende weken liggen achter me. Twee weken waarin ik tranen van vreugde, verdriet, succes en mislukking heb beleefd. Ik was bij de Universitaire Wereldkampioenschappen Klimmen en de week daarop bij de Wereldkampioenschappen Klimmen in Innsbruck.

Zo dicht liggen de emoties in de sport, tussen overwinning en nederlaag, wanneer de elite van het klimmen elkaar ontmoeten. De Klimcentrum Innsbruck was de best denkbare omgeving. Omlijst door de bergen van de provinciehoofdstad, is er geen mooier decor denkbaar voor een evenement van deze trendsport.

FISU universitair wereldkampioenschap

Het FISU-wereldkampioenschap voor universiteitsstudenten vond plaats van 14 tot 17 juni. Deze wedstrijd is een wereldkampioenschap voor studenten tot de leeftijd van 26 jaar. De atleten streden om medailles in de drie disciplines snelheid, lood en boulderen.

Oostenrijk had het genoegen twee medailles te winnen in de snelheidswedstrijd. Tobias Plangger won goud en Lukas Knapp verzekerde zich van de bronzen medaille.

Bij de vrouwen haalden de twee Poolse zusjes Kalucka het podium.

Japan domineerde in de openingswedstrijden. Zij wonnen vijf van de zes medailles. Alleen de Amerikaanse Melina Costanza kon zich bij de Japanse falanx voegen en pakte zilver. Bij het boulderen wonnen de Japanners zelfs alle zes mogelijke medailles.

Wie dacht dat op een universitair wereldkampioenschap geen topprestaties zoals in de wereldbeker konden worden verwacht, heeft beter geleerd. Veel van de atleten waren de week daarna ook te zien op de wereldbeker en sommigen van hen konden ook daar topprestaties leveren.

IFSC Wereldkampioenschap Klimmen Innsbruck

De wereldbeker klimmen vond plaats van 21 tot 26 juni. Naast dezelfde disciplines als de week ervoor op de FISU, kwamen ook de paraklimmers in actie op dit kampioenschap.

Een van de hoogtepunten was zeker het trio uit Stiermarken: Angelino Zeller, Markus Pösendorfer en Daniel Kontsch. Dit was precies de volgorde waarin zij hun medailles kregen uitgereikt. Angelino Zeller was weer eens onverslaanbaar en won drie medailles voor Oostenrijk. Jasmin Plank won ook goud in haar categorie voor Oostenrijk. Edith Steinecker completeerde de medaille voor het Oostenrijkse team met brons in haar categorie.

Voor mij was het mijn eerste ervaring met paraclimbing en ik heb het grootste respect voor de prestaties. Van alle wedstrijden in de World Cup was dit waarschijnlijk de wedstrijd die me het meest opwond.

Voor de boulderfinales bij de vrouwen en mannen en de loodfinale zat de hut in het klimcentrum van Innsbruck vol. Op korte termijn werd de ruimte opnieuw aangepast, zodat er toch nog enkele kaarten aan de avondkassa konden worden aangeboden.

De sfeer in de schemering was gigantisch en stond op gelijke voet met de prestaties van de atleten. Zelfs donder en bliksem konden de fans niet deren, want zij stonden de hele wedstrijd in de stromende regen.

Bij het boulderen voor vrouwen was Natalia Grossman uit de USA weer eens de maat der dingen en won haar vijfde World Cup-wedstrijd op rij. Met een ongelooflijk gemak had ze een glimlach klaar voor mijn camera, zelfs tijdens het klimmen. Deze keer moest Natalia echter slechts met een flinterdunne marge haar sterke concurrente Hannah Meul (D) het onderspit delven.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door een debutant, de 18-jarige Colin Duffy uit de VS.

In de hoofdwedstrijd bereikten twee Oostenrijkers, Jessica Pilz en Jakob Schubert, de finale van de beste acht. Jakob Schubert werd vijfde. Jessica Pilz moest helaas al na acht grepen de muur verlaten en werd achtste in de finale.

Voor het eerst sinds 2004 won een atleet zowel Boulder als Lead. Na het boulderen liet de jonge Colin Duffy zich ook hier de overwinning niet ontnemen en zegevierde in beide wedstrijden. Dit maakt hem de ster van de wereldbeker in Innsbruck.

Olympisch kampioene Janja Garnbret won het onderdeel bij de vrouwen. Zij deelde het podium met de als tweede geplaatste Chaehyun Seo uit Zuid-Korea en de Amerikaanse Brooke Raboutou.

De snelheidswedstrijd, die meetelde voor de Europese Continentale Beker en niet voor de Wereldbeker, werd gewonnen door Matteo Zurloni uit Italië. Tweede en derde werden Erik Noya Cardona (ESP) en Danyil Boldyrev (UKR).

Succesvolle gebeurtenis

In totaal kwamen 12.000 toeschouwers op de verschillende wedstrijden af en zorgden, aangemoedigd door presentator Florian Rudig en DJ Tobias Rudig, voor een kippenvel-sfeer. Zelfs het onweer met hevige regen tijdens de finale boulderen bij de vrouwen kon de stemming niet bederven. De atleten bleven luid toegejuicht worden onder paraplu's.

Twee absoluut geweldige weken, waar ik persoonlijk zeer enthousiast over was, kwamen ten einde.

Tot volgend jaar, Innsbruck!

Soortgelijke artikelen