2022_Innsbruck-Beachevent_7138_(c)MaxMauthner_3000px
12 september 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Van 22 tot 24 september vindt het Innsbruck BeachEvent plaats op het marktplein. In de aanloop naar het evenement had ik een ontmoeting met Simon Varges, de visionair van het beachvolleybal en het brein achter het evenement. Zoals zoveel persoonlijkheden bakte ook hij in het begin kleine broodjes. Sinds vorig jaar straalt het merk echt, omdat het gestaag groeiende evenement eindelijk wordt gezien als waar het thuishoort.

Hoe ishet Innsbruck BeachEvent tot stand gekomen, want iedereen begint klein?
Simon Varges: "Ik wilde zelf altijd al beachvolleybaltoernooien spelen. Maar die waren er niet. Dus op een gegeven moment zei ik dat ik het zelf wel zou doen. Dat leidde tot kleine toernooien en vervolgens tot het Innsbruck BeachEvent en de vereniging My BeachEvent. Sinds 2017 bieden we trainingen aan, voorheen op de Beachoase en nu op de Beach-WG20. Toen kwamen de volgende grote visies. We wilden een beachvolleybalevenement organiseren midden in de stad en op de Bergisel. We zitten er middenin, want sinds vorig jaar spelen we op het marktplein."

Ik wilde zelf altijd beachvolleybaltoernooien spelen. Maar die waren er niet. Dus op een gegeven moment zei ik dat ik het zelf zou doen.

Simon Varges, organisator Innsbruck BeachEvent

Hoe gaan de voorbereidingen voor het komende evenement?
Simon Varges: "Heel goed, maar nog steeds heel stressvol. Je hebt zelf erg hoge verwachtingen en wilt het evenement elk jaar verbeteren. Het vinden van sponsors is altijd een bijzondere uitdaging, maar het is ons deze keer weer gelukt. We hebben een geweldige titelsponsor gevonden, Ten31 Bank. En we hebben geweldige partners, de stad Innsbruck, het toeristenbureau en de provincie Tirol, die ons al jaren steunen en hun steun de afgelopen twee jaar naar een hoger niveau hebben getild. Hierdoor kunnen we de volgende stappen zetten, en dat is erg leuk."

Wat is er nieuw ten opzichte van vorig jaar, want je wilt steeds beter worden?
Simon Varges: "De tweede tribune wordt iets groter. De hoofdtribune blijft even groot. We hebben het sponsordorp omgedraaid om er meer ruimte uit te halen. We hebben een nieuwe ingang gevonden, het feestterrein naar een andere plek verplaatst en een tunnel over het fietspad gebouwd. We hebben een VIP-ruimte direct aan het uitkijkplatform, het eigenlijke pompstation van IKB, dat ook toegankelijk is voor toeristen. Er is een Players Area aan de westkant van de markthal, die niet toegankelijk is voor het publiek."

We bieden niet alleen beachvolleybal, maar ook sundowner parties van 18.00 tot 22.00 uur op het marktplein met gratis toegang en dj-sessies.

Simon Varges

Dit zijn indrukwekkende toevoegingen. Wat kunnen de fans verwachten?
Simon Varges: "Vier dagen spectaculair beachvolleybal op het hoogste niveau. De beste Oostenrijkse beachvolleybalteams zijn te gast in Innsbruck, hoewel ze dit toernooi niet hoeven te spelen. Maar ze zijn hier toch graag omdat ze graag thuis spelen. Lokale held Martin Ermacora, die onlangs goud won op de World Beach Pro Tour Baden Future, komt ook. Twee van de drie topteams uit Oostenrijk hebben hun deelname bevestigd en dat zegt veel. Maar we bieden niet alleen beachvolleybal, maar ook sundowner parties van 18.00 tot 22.00 uur op het marktplein met gratis toegang en dj-sessies."

Staat de internationale competitie ook aan de start?
Simon Varges: "Staat ook aan de start. Maar je kunt bijna uitgaan van een thuisoverwinning bij de mannen. De binnenlandse teams zijn erg goed geplaatst. Daarom verwacht ik Oostenrijkse deelname aan de finale. Je moet natuurlijk wel eerst de concurrentie verslaan."

Klopt het dat jullie grotendeels op vrijwillige basis werken?
Simon Varges: "Grotendeels, ja. We proberen professionele diensten in te kopen - fotografen, video enzovoort - maar de sportieve basis, de sportieve uitvoering wordt verzorgd door vrijwilligers: Opstellers, scribenten, ballenjongens, enz. In totaal werken hier meer dan 60 mensen."

Hoe is de samenwerking met de lokale overheden: stad, staat en federaal?
Simon Varges: "Helemaal niet met de federale overheid. Nog niet. Daarvoor zouden we een Europees kampioenschap moeten organiseren. Dat hebben we in gedachten voor 2028 in Bergisel. Tot nu toe verloopt de samenwerking vrij goed. We krijgen onze steun, die elk jaar een beetje toeneemt, omdat de mensen al zien wat we hier doen. Ik ben de stad, de vereniging voor toerisme en de provincie erg dankbaar. Dat waarderen we ook zeer. Maar we moeten natuurlijk aan de bal blijven, want er is hier nog veel potentieel. Het evenement zelf is heel goed ontvangen door de stad Innsbruck. Er is al rekening gehouden met onze ideeën. We konden bijvoorbeeld ons evenemententerrein vergroten met een tunnel. Zo leren mensen elkaar kennen. Het gebruik van het pompstation als VIP-ruimte werd pas dit jaar goedgekeurd. Je moet alles stap voor stap uitwerken en zo groeit het wederzijds vertrouwen

Wordt beachvolleybal nog steeds gezien als een randsport?
Simon Varges: "Nee, ik denk dat beachvolleybal nu in de mainstream is aangekomen. Het is een erg populaire sport in Oostenrijk. Je kunt in Klagenfurt en nu ook in Wenen zien wat er mogelijk is. Het is ook mogelijk in Innsbruck. De Oostenrijkse beachvolleybalfans zijn de beste ter wereld. Ze weten hoe beachvolleybal werkt."

Je bent evenementmanager. Wat drijft jou?
Simon Varges: "Mensen inspireren, atleten een podium bieden. Vroeger had ik zelf graag op het podium gestaan. Nu geniet ik er het meest van om anderen een podium te geven."

Het BeachEvent is dan een volbrachte missie - en dan blijft de visie overeind?
Simon Varges: "We hebben het doel zo hoog gesteld dat het elk jaar kan doorgaan. Zelfs nadat we ons evenement in het Bergisel hebben georganiseerd, zijn er nog andere doelen. Misschien houden we dit evenement dan elk jaar of spelen we op het voorplein van het Landestheater. Ik geloof dat de visies altijd groot genoeg blijven om het volgende doel te bereiken, zelfs als je het hoogste doel hebt bereikt dat je jarenlang heeft gedreven."

Je beschrijft jezelf als een visionair. Kun je leren om een visionair te zijn of gebeurt het gewoon?
Simon Varges: "Je kunt het zeker leren, maar je hebt zeker een bepaald talent voor visies nodig. Sommige mensen hebben dat meer, anderen minder. Je moet je dingen kunnen voorstellen en je moet groot dromen. Je moet jezelf toestaan om te dromen, en het kan groot zijn. En dan is het al een goede visie."

Je moet jezelf toestaan om te dromen, en het mag groot zijn. En dan is het al een goede visie.

Simon Varges

Wanneer kun je beginnen met leren beachvolleyballen? En hoe belangrijk is sport volgens jou voor kinderen vanaf jonge leeftijd?
Simon Varges: "Je kunt altijd beachvolleyballen. Je kunt altijd een balletje gooien op het strand op vakantie. Het verstandigste is om de basistechnieken te leren bij een volleybalclub in de buurt in de zaal en dan in de zomer over te stappen naar het strand. Het wordt pas echt interessant als je een tiener bent, want dan zijn er toernooien waar je aan mee kunt doen. Het is belangrijk om veel sporten uit te proberen en dan bij je favoriete sport te blijven."

Waar moet de reis naartoe? Wil je het evenement exporteren?
Simon Varges: "Nee. Het Innsbruck BeachEvent is al een uniek evenement dat alleen in Innsbruck kan plaatsvinden. Je kunt niet zomaar een Salzburg of München BeachEvent lanceren. Het heeft gewoon een bepaalde identiteit, de mensen die het aanjagen doen het al zes jaar en het evenement leeft daarvan. Dat is de #feelthevibe die we allemaal in ons dragen en daarom is het Innsbruck BeachEvent iets speciaals. Als evenementenbureau kun je er natuurlijk verder over nadenken en zeggen dat het ook elders kan. Maar hier missen we gewoon de basis, het netwerk dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd. Toch ben ik er niet vies van om mijn knowhow beschikbaar te stellen voor andere evenementen, maar ik zal waarschijnlijk niet nog een evenement opzetten als organisator

De Business Cup begint donderdag. Wat houdt dat in?
Simon Varges: "Ja, precies, het begint parallel aan de kwalificatie in het zwembad van Tivoli. Onze sponsors spelen tegen elkaar, maar ook externe bedrijven. Meestal zijn het Tiroolse bedrijven die zich hiervoor aanmelden en met hun team een ongedwongen dag doorbrengen, netwerken en tegen andere bedrijven spelen. Dit wordt erg goed ontvangen en is bijna volgeboekt. En het is echt zo dat sommige bedrijven pas via de Business Cup samenwerkingsverbanden met elkaar aangaan."

Hartelijk dank voor het interview.

Strandevenement Innsbruck 2023

De beste sport ter wereld in de hoofdstad van de Alpen - dat is beachvolleybal op het marktplein van Innsbruck. Van 22 tot 24 september neemt de plaatselijke elite het tegen de achtergrond van de Nordkette tegen elkaar op. Ze worden uitgedaagd door gerenommeerde internationale teams. MEVZA staat voor Centraal-Europees volleybal op PRO-niveau.

wanneer en waar:
DO, 21.9.2023: Kwalificatie (zijbanen)
FR, 22.9.2023: Hoofdcompetitie (zij- & middenterreinen)
SA, 23.9.2023: Hoofdcompetitie (zij- & centercourt)
SO, 24.9.2023: Finale (centrecourt)

Klik hier voor het programma.

Kaarten zijn verplicht, kinderen tot 14 jaar gratis!

Actie:

Lezers van de MyInnsbruck blog krijgen met de promo code „innsbruck20“ 20 procent korting op de toegang tot het Innsbruck BeachEvent. Selecteer hiervoor het gewenste ticket en de speciale aanbieding in het veld „Innsbruck Beachevent -20%“ bij het kopen van tickets en voer vervolgens de promocode in het betreffende veld in. De kortingscode is geldig voor alle soorten tickets, maar het contingent is beperkt tot 100 tickets.

Soortgelijke artikelen