WC_IBK_2022_AA2_3240_1920px
06 juni 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Van 12 tot 18 juni vindt in het WUB-gebied in Innsbruck de IFSC wereldkampioenschap klimmen opnieuw de locatie voor topprestaties in het klimmen. Innsbruck is vanaf het begin een pionier geweest in het organiseren van klimwedstrijden: Sinds de jaren 1990 worden er legendarische evenementen gehouden in de hoofdstad van Tirol. Met de Kletterzentrum Innsbruck werd niet alleen een internationaal gewaardeerde trainingsfaciliteit gecreëerd, maar ook een van de meest indrukwekkende locaties in de wereldbeker.

Professionele klimmers uit alle landen nemen het in zeven dagen tegen elkaar op in de disciplines boulderen, lead, paraklimmen en speed. Terwijl de wereldbekerwedstrijden boulderen hun finale vieren in Innsbruck, begint het loodseizoen hier pas. Er zal een Europese Cup worden gehouden in de snelheidsdiscipline. De who's who van de scene is regelmatig ter plaatse om te profiteren van de buitengewone trainingsmogelijkheden op Kletterzentrum Innsbruck. Tijdens deze competitieweek midden juni moeten de atleten niet alleen hun fysieke fitheid bewijzen, ze hebben zoals altijd ook een immense zenuwkracht nodig om precies op het juiste moment hun persoonlijke maximum te leveren. De Innsbruckse klimgemeenschap heeft al bij talloze evenementen bewezen een uiterst motiverend publiek te zijn: de atleten worden echt enthousiast als het erom gaat dat laatste beetje kracht eruit te halen.

Alle sterren hebben zich aangekondigd voor het evenement. Olympisch kampioene en eerste van vorig jaar Janja Garnbret wordt verwacht in Innsbruck, ze moest de eerste World Cups uitzitten met een gebroken grote teen. Grote favorieten bij de vrouwen zijn ook Brooke Rabatou, Natalia Grossman en natuurlijk onze Jessy Pilz, die haar volledige potentieel wil tonen in haar hoogste discipline loodklimmen.

Spannende gevechten zijn ook gegarandeerd bij de mannen: Adam Ondra, Tomoa Narasaki en natuurlijk de lokale held Jakob Schubert zullen deelnemen aan de World Cup.

Het Olympische idee in het achterhoofd

In Innsbruck krijgen de atleten de kans om het nieuwe Olympische format te testen - in Parijs 2024 zullen boulderen en lood worden gehouden als een gecombineerd evenement, snelheid als een aparte discipline. De meeste atleten zijn hier waarschijnlijk erg blij mee, maar dit format is extreem veeleisend. Volgens hoofdcoach Fabian Leu zal het grootste deel van de Oostenrijkse Olympische ploeg aan beide disciplines deelnemen. Dat betekent vier wedstrijddagen achter elkaar voor de mannen in Innsbruck en slechts één dag pauze tussen het boulderen en de lead events voor de vrouwen.

Voor Jessica Pilz, die voor Innsbruck heeft gekozen, gaat de wereldbeker thuis gepaard met gemengde gevoelens. Na een fantastische kwalificatieronde vorig jaar en een uitglijder in de eerste bewegingen, was de droom van loodgoud voor het thuispubliek plotseling voorbij - zo dicht liggen succes en teleurstelling bij elkaar in de klimsport. Het niveau van de topatleten komt steeds dichterbij, wat natuurlijk potentiële opwinding betekent voor de toeschouwers, maar ook enorme druk voor de atleten. Het kleinste foutje kan uitschakeling voor de halve finales betekenen. Jessy Pilz kijkt uit naar de komende World Cup in Innsbruck, ze voelt zich fit, goed voorbereid en wil dit jaar voor veel bekende gezichten laten zien waartoe ze in staat is.

Live acts en tickets

Terwijl de atleten zich opwarmen voor de finales, kan het publiek genieten van live muzikale acts. Op donderdag, vrijdag en zondag treden BAIBA, DJ In-Style en Saltbrennt op in de arena voorafgaand aan de finalewedstrijden. Je mag het in ieder geval niet missen om live bij dit sportieve hoogtepunt aanwezig te zijn.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor alle wedstrijden en evenementen rond het WK! Koop ze HIER.

Hier krijg je een overzicht van het PROGRAMMA.

Alle afbeeldingen: © Kletterverband Österreich

Soortgelijke artikelen