Climbers Paradise – Michael Meisl (1)
18 oktober 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Klimmen is een van de mooiste sporten die er zijn (let op, subjectieve meningsuiting!). Veel mensen vinden van wel, en er zijn steeds meer klimmers, vooral in en rond Innsbruck (niet empirisch bewezen, maar zeker waarneembaar). Trendy sporten brengen altijd onaangename neveneffecten met zich mee, en dat moet worden vermeden!

Daarom hebben de Innsbruckse vereniging Snow & Alpine Awareness Camps, Klimmersparadijs Tirol en het natuurpark Karwendel aanbevelingen en tips voor klimmers samengesteld. De onderwerpen variëren van milieuvriendelijk reizen en het naleven van lokale regels tot respectvol omgaan met andere sporters, belangengroepen en natuurlijk vooral de natuur. Op 21 oktober is er ook een actiedag in de Ehnbachklamm.

RESPECT GUIDELINES: HOUD JE AAN DE GELDENDE EN LOKALE REGELGEVING

Bij het plannen van je klimdag zijn niet alleen de moeilijkheidsgraad van de routes en het parkeren belangrijk. Kijk ook of er andere regels zijn in het gebied. Deze kunnen gerechtvaardigd zijn vanwege de belangen van de natuur (bijv. tijdelijke sluitingen vanwege broedgebieden) of vanwege de belangen van landeigenaren. Houd je eraan om een zo harmonieus mogelijk samenleven te garanderen!

BY FAIR MEANS: GEBRUIK HET OPENBAAR VERVOER OM HET KLIMAAT ACTIEF TE BESCHERMEN

Gebruik het openbaar vervoer. Op deze manier kun je een persoonlijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. Als dit niet mogelijk is, probeer dan te carpoolen en parkeer je auto alleen op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.

GEBRUIK JE FIETS

Fiets, indien mogelijk, naar de klimplek. Milieuvriendelijker kan niet!

LAAT GEEN AFVAL ACHTER!

Het spreekt voor zich: weggegooid afval zoals plakband, sigarettenpeuken of organisch afval ontsieren het milieu. Als je je behoefte moet doen, maak dan gebruik van bestaande voorzieningen. Als dit niet mogelijk is, zoek dan een rustige plek op en neem het toiletpapier na gebruik mee terug in een meegebrachte zak!

RESPECT YOUR NATURE: LAAT GEEN SPOREN ACHTER IN DE NATUUR!

Blijf bij het klimmen en dalen op het aangegeven pad. Let er ter plekke op dat je niet door weilanden rent of onnodig lawaai maakt. Als je een hond bij je hebt, zorg er dan voor dat deze niet los rondloopt! Vergeet geen hondenzakjes en gooi ze weg bij de dichtstbijzijnde afvalbak - dat spreekt voor zich. Vermijd het aansteken van vuur.

KAMPEER NIET WAAR DAT NIET IS TOEGESTAAN!

Gebruik alleen officiële campings en aangewezen kampeergebieden. Wild kamperen is absoluut verboden - kamperen op parkeerplaatsen, in de bergen en in de vrije natuur is niet toegestaan.

NEEM HET JUISTE TIJDSTIP IN ACHT EN VERMIJD DE SCHEMERING!

Wat je misschien niet weet, is dat schemeringstijden extreem belangrijk zijn voor wilde dieren. Plan je verblijf daarom zo dat je niet in het donker van de rots naar huis vertrekt. Nachtklimmen met lampen moet je ook vermijden.

GRIASS ENK: WE ZORGEN VOOR ELKAAR!

Wij klimmers letten op elkaar. Respectvol met elkaar omgaan is gepast zodat kleine dingen niet ineens grote problemen worden. We onderhouden ook vriendschappelijke relaties met andere belangengroepen.

Hier kun je de richtlijnen in compacte vorm downloaden: Klimmen met respect

Actiedag Climbing with Respect: Klimmen en natuurbehoud in de Ehnbachklamm

In het kader van het initiatief vindt op 21 oktober 2023 in samenwerking met het Innsbruck Nature Film Festival een gezamenlijke actiedag plaats in de Ehnbachklamm in Zirl. Hoe kunnen we tijdens het klimmen respectvoller en bewuster omgaan met de natuur? Hoe kunnen we onze sport buiten blijven beoefenen en tegelijkertijd alle facetten van de natuur om ons heen begrijpen? Tijdens dit eendaagse evenement laten SAAC-berggidsen je op de rots zien wat belangrijk is op het gebied van veiligheid. Tegelijkertijd leer je van natuurparkwachters meer over de flora en fauna in de Ehnbachklamm. Bovendien wordt er gezamenlijk zwerfafval verzameld en op een professionele manier opgeruimd om het landschap te verbeteren. Een gratis evenement voor alle klimmers die op een holistische manier willen leren klimmen.

Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven: REGISTRATIE

Afbeelding koptekst: © Climbers Paradise/Michael Meisl

Soortgelijke artikelen