51895112853_4b3f4abb85_b
12 april 2023
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De maandelijkse Comedy Night bij Die Bäckerei heeft zich snel gevestigd als een van de beste avondjes uit. Ik ben de afgelopen vier keer geweest en het was elke keer absoluut briljant. De headliners komen van overal, maar zijn altijd in het Engels. Dus, of het nu Deo Katunga je vertelt hoe het leven was om op te groeien in Bulgarije met een Congolese vader, of.. Kat Nip uitleggen waarom ze Polen moest verlaten, het is een leerzame ervaring in internationale betrekkingen, allemaal door middel van grinniken tot je het gevoel hebt dat je moet kotsen. Maar op een leuke manier, natuurlijk.

Het "voorprogramma" is een open microfoon-sessie waarbij iedereen zich kan opgeven voor een sessie van tien minuten. Deze zijn in een mengeling van Duits en Engels. Dus als je Deutsch zo slecht is als ik (echt slecht) hoef je tenminste niet lang te wachten op de volgende act.

Die Bäckerei - zo genoemd omdat het vroeger een bakkerij was - is een cultureel centrum op Dreiheiligenstrasse, niet ver van het centrum van Innsbruck. Het biedt "een platform voor alle denkbare vormen van creatieve zelfexpressie". Ik heb het altijd een charmante locatie met een gastvrije sfeer gevonden.

Ik sprak onlangs met Baiba (oorspronkelijk uit Letland), die de afgelopen acht jaar op Die Bäckerei heeft gewerkt, en Polona (uit Slovenië), die sinds een half jaar in Innsbruck is en de afgelopen drie keer gastvrouw was op Comedy Night. Klaar? Laten we gaan!

Hoe is het allemaal begonnen?

Baiba: Het escaleerde heel snel. Die Bäckerei staat bekend als een gemeenschapsruimte. We hebben cluster van evenementen zoals de poetry slam en de open mic night die erg populair zijn, waar mensen kunnen deelnemen en dingen uitproberen. In Covid, tijdens lockdown, besloot ik dat ik komiek wilde worden. Dus ik googelde om te zien of er comedy evenementen waren, en er waren er geen. Niets. Dus sprak ik met een collega om iets te doen op Bäckerei, en dat was ongeveer drie jaar geleden. Toen googelde ik 'how to MC a comedy show', 'how do comedy shows work', 'how many open mic-ers ...' enzovoort. De eerste paar keer waren het alleen maar open mic-ers, in feite smeekte ik mijn vrienden om op te treden. Sommige van de mensen die ik overhaalde treden nu nog steeds op en zijn echt goed. En op een gegeven moment zagen we dat het ergens heen kon gaan - dat het eigenlijk best grappig was, mensen genoten ervan. Ook al was de kwaliteit in het begin niet zo geweldig omdat we geen headliner hadden.

Wanneer is het precies begonnen?

Baiba: Dat was de zomer van 2020, dus er waren veel Covid beperkingen. Ik kreeg die zomer het gevoel dat Die Bäckerei evenementen - de open mics en de comedy avonden - voor mensen waren om weer in contact te komen met hun vrienden ... je kon zien dat mensen echt enthousiast waren om met de comedians te praten. Na afloop gingen we altijd samen uit. Het was een zeer helende ervaring voor iedereen, ook voor mij. Het groeide daaruit.

Is het altijd een maandelijks evenement geweest?

Baiba: In het begin was het eens in de twee of drie maanden omdat ik wilde zien of het werkte. Toen besloot ik dat maandelijks het beste was. Me ertoe verbinden om het maandelijks te doen en echt promotie te maken, want zo vergroot je de bekendheid. Toen kreeg ik headliners en het escaleerde heel snel. Ik ging naar Rififi (een bar in Innsbruck die inmiddels is gesloten) en daar werden heel af en toe comedy-avonden gehouden. Daar trad een man uit Sri Lanka op, Malinda Perera, die zeer aanwezig is in de Weense comedyscene. Na de show hebben we wat gedronken en gepraat. Later schreef hij me omdat hij, na de sluiting van Rififi, op zoek was naar een andere locatie in Innsbruck. Dus werd hij onze eerste headliner. Die avond ging goed, dus vertelde hij al zijn vrienden in Wenen dat het een goed optreden was, met veel mensen ... meer dan 100 mensen, wat een groot publiek is als je gewend bent om op te treden voor 20 of 30 mensen in Wenen. Ik vertelde Malinda dat het in Innsbruck anders is - het is een evenement, omdat het de enige reguliere comedy avond is. Mensen verkleden zich, kopen vooraf kaartjes, nodigen hun vrienden uit. Bijna alsof je meer naar het theater gaat dan naar een comedy club.

Polona: En de headliners lijken een geweldige tijd te hebben omdat het woord zich echt verspreidt.

Het lijkt erop dat de meeste headliners in Berlijn wonen ..

Baiba: De Europese comedyscene is eigenlijk heel klein, dus ze kennen elkaar allemaal. De meesten wonen in Amsterdam, Barcelona of Berlijn. En ik ben een week in Berlijn geweest om veel comedyshows te bekijken en te zien hoe het daar allemaal werkt.

Heb je enkele van de komieken benaderd nadat je daar shows had gezien?

Baiba: Ja, het is een zeer vriendelijke bubbel... de komieken zijn allemaal vrienden. En plotseling, zijn we in ... bijna als een deel van de familie.

Polona: Met komieken zijn ze meer benaderbaar, ze hangen gewoon rond ... er zijn geen echte barrières zoals in het theater of met muziek.

Baiba: Voor ons moeten we een goede kwaliteit komiek vinden die nog niet te groot is. Iemand die te groot is zou meer financiële eisen stellen, het zou het voor ons niet waard zijn om hem op te voeren, met de kosten die we moeten dekken.

Polona: Ze moeten net dat mooie plekje raken! Iemand die ervaren genoeg is om een echt goede show samen te stellen, maar niet zo bekend dat het (voor ons) niet zou lonen.

Wat goed is, denk ik. Je krijgt de opkomende komieken die al heel goed zijn, maar hongerig om beter te worden. Hoe vond je persoonlijk het optreden?

Baiba: Ik vind het een zeer helende, zeer bevrijdende ervaring. In Covid had ik veel dingen aan mijn hoofd ... alles voelde verkeerd. Maar wanneer komieken uit verschillende plaatsen hun verhalen vertellen, kom je achter veel dingen - politiek, sociaal. En ik dacht, 'oh, na deze set zal iedereen weten wat er aan de hand is (in mijn persoonlijke leven) ...' Maar als je het één keer doet, wordt het verslavend vanwege de adrenalinestoot. Ik dacht: 'Ik wil meer!'

Polona, hoe lang doe je al stand up comedy?

Polona: De allereerste keer was toen ik de November show presenteerde.

Echt? Je lijkt zo comfortabel op het podium..

Polona: Ik voel me op mijn gemak op het podium. Ik heb een tijdje theater gedaan, dus ik heb veel op het podium gestaan. Maar komedie is anders - er is geen decor, geen script, geen barrière tussen jou en het publiek. Het is gewoon jij en een microfoon en je demonen! Maar dat is het leuke - je praat over diepe persoonlijke dingen en het publiek reageert. En ze zouden niet reageren tenzij ze herkennen wat je zegt. Dus dat laat je denken, "oh, ik ben niet gek! Om je zo te voelen, omdat zij het ook snappen, het is heerlijk bevestigend.

Een beetje zoals een openbare therapie sessie? Of gaat dat te ver?

Polona: Ja, een beetje... Ik bedoel, we lossen niets op! Maar we voelen ons tenminste allemaal minder alleen.

Baiba: Een van de beste dingen is het krijgen van willekeurige e-mails van mensen die zeggen: 'Ik was bij de laatste comedy-avond ... Ik denk dat ik het kan doen! Kun je me de volgende keer een plekje geven?

Polona: Ik vind dat ook leuk met de open mic sessie als ondersteuning. In voor- en tegenspoed, het is altijd anders. Je weet nooit waar mensen mee komen.

Is het belangrijk dat de headliners Engelstalig zijn?

Polona: Ik weet niet of het belangrijk is, het is gewoon zo gelopen want als je in Europa wilt toeren moet je het in het Engels doen. Zelfs in Berlijn is het zo'n internationale stad dat als je Duits gebruikt je meteen de helft van het publiek verliest.

Baiba: Ik denk ook dat het past voor Die Bäckerei dat de headliners in het Engels zijn, want dit is een ruimte voor iedereen en we willen zo inclusief mogelijk zijn.

Polona: Ja, een redelijk aantal van de open mic-ers zijn ook in het Engels.

Baiba: Ik voel dat er hier nu een beetje een beweging is. Het gebeurt langzaam... wat eigenlijk de bedoeling is.

Dat is geweldig. Bedankt om met me te praten!

Dave Adams, een Australiër die in Berlijn woont (natuurlijk!), is morgen 13 april aan de beurt. Hij speelt piano en zingt grappige liedjes. Als u wilt gaan, kunt u het beste snel kaartjes kopen, want Die Bäckerei Comedy Nights is meestal snel uitverkocht.

Klik op ‘tickets kaufen’ op deze link.

PS: Sorry voor de halfbakken broodgrappen.

Alle foto's: © Noemi Montaleone

Soortgelijke artikelen