IMG_9613
12 december 2023
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Welkom bij wereldbeker rodelen

De winter is er weer, de sneeuw is gevallen, de temperaturen dalen en Tirol wordt een winterwonderland! Perfecte timing om te genieten van alle wintersporten en evenementen in de omgeving. Er is geen betere manier om het seizoen af te trappen dan met de wereldbeker natuurbaanrodelen in Kühtai, net buiten Innsbruck. Het evenement vindt plaats op 16 en 17 december en ik had het genoegen om een voorbereidingssessie voor het Oostenrijkse team bij te wonen in Kühtai, hetzelfde parcours waar deze week de wereldbeker plaatsvindt.

Veel te leren

Voor wie dit nieuw is: we hebben het over natuurrodelen, de oorspronkelijke sport die in de jaren 1960 werd ontwikkeld als een eigen discipline. De atleten dragen racepakken, beschermende helmen, speciale handschoenen en schoenen met spijkers die hun sleeën besturen door simpelweg hun gewicht te verplaatsen om door de bochten van de baan te navigeren. Wanneer de rodel met halsbrekende snelheid over de ijzige baan scheurt, komt alles neer op een honderdste van een seconde. Het is allemaal heel technisch en hoe meer ik me in de sport verdiepte, hoe meer ik me realiseerde hoe weinig ik wist. Gelukkig kon ik aan tafel gaan zitten met twee topatleten, die bereid waren om me alles uit te leggen.

De vroege vogel krijgt de worm

Een team van vroege vogels en extreem harde werkers, de training begon om 8 uur 's ochtends vroeg op de rodelbaan van Kühtai. Eerst wordt de uitrusting gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat de randen scherp zijn en de slee in orde is. Dan volgt de tocht omhoog over het kronkelige pad, met een slee over je schouders gedrapeerd tijdens de lange wandeling omhoog en de korte rodelafdaling. Ik stond er alleen al van te kijken!

Details zijn belangrijk

Eerst ontmoette ik Riccarda Ruetz uit Sellrain in Tirol, die begon toen ze pas tien jaar oud was. Haar vader en broer waren goed ingevoerd in de sport, die haar in het bloed lijkt te zitten. Al op jonge leeftijd wist ze dat het iets voor haar was, ze was ervoor geboren! "Kleine dingen kunnen een enorm verschil maken. Beslissingen op een honderdste van een seconde, het is intens", vertelde Riccarda me. De hele winter is gevuld met trainingen en wedstrijden door heel Europa, het testen van apparatuur, naar de sportschool gaan en natuurlijk de baan op.

Rally op ijs

Vervolgens kwam Michael Scheikl bij me zitten. Hij begon toen hij zeven jaar oud was door zijn oom die ook aan rodelen deed. Na 27 seizoenen rodelen is Michael uitgeroepen tot sportman van het jaar in Steiermark, een hele eer! Zijn statistieken zijn echt indrukwekkend, inclusief zes medailles op de Europese kampioenschappen, vier medailles op de wereldkampioenschappen, acht wereldbekeroverwinningen en nog veel meer. Hij houdt van het proces, de sport, de competitie. Toen ik Michael vroeg wat mensen kunnen verwachten van de World Cup in Kühtai, was zijn antwoord: "Rally op ijs, pure actie en een spectaculair evenement om naar te kijken Het evenement zit boordevol actie en vergeet niet dat de toegang gratis is! Deze sport vergt je hele lichaam in één keer, behendigheid, kracht, het vergt alles.

Laat de competitie beginnen!

Zaterdag 16 december is de eerste wedstrijddag in Kühtai, die om 9 uur begint met de eerste runs en de dubbelspelcompetitie en om 16 uur eindigt met een openingsceremonie en prijsuitreiking. Maar feest niet te hard, want zondagochtend gaan ze er weer tegenaan.

Meer informatie over het plan vind je hier.

Alle foto's: © Vera Fluchtmann

Soortgelijke artikelen