IMG_6251
28 februari 2022
Originele taal van het artikel: Italiano Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

We vervolgen onze rondleiding langs de openlucht kunstwerken in de stad Innsbruck. Vaak loop je er afwezig aan voorbij, soms zie je ze helemaal niet, soms merk je ze nauwelijks op, alsof ze er altijd al geweest zijn en nu deel zijn gaan uitmaken van de stad, zoals een gebouw, een straat of een plein. Maar wat zijn de gedachten en boodschappen in deze artistieke werken? Vandaag nemen we even de tijd om er drie te bekijken.

Peter Sandbichler, de dagen en nachten van Innsbruck

De lichtinstallatie van de Oostenrijkse kunstenaar Peter Sandbichler draagt de titel 47.16° Noord en bevindt zich op de overgang van de Sparkassenplatz naar de Maria-Theresien Straße, in het hart van de stad. De titel verwijst naar de geografische coördinaten van Innsbruck. Eén wand van de gang is volledig bedekt met panelen met grote lichtspots. Twee kleuren (of twee groepen van kleuren) vertegenwoordigen dag en nacht. De uren van licht en donker - die van dag tot dag verschillen - worden door een computer omgevormd tot een lichtgevende compositie. Verwacht echter niet dat de lichten bewegen of reageren op uw doorgang. Het beeld verandert twee keer per dag en volgt de seizoenen, niet de mensen!

Katharina Cibulka en Dürer's Innsbruck

We laten de oude stad achter ons en steken de brug over de Innbrücke over. Links staat het kruisbeeld van Rudi Wach, dat ik in dit bericht reeds heb vermeld. Eenmaal aan de andere kant is aan de rechterkant een klein park - het Waltherpark - met een kinderspeelplaats. Hier zijn we dan.
In 1495, op weg van Neurenberg naar Venetië, stopte Albrecht Dürer in Innsbruck. Bij deze gelegenheid moet hij zijn gekomen om langs deze rivieroever te wandelen. En, terwijl hij daar was, aquarelleerde hij het uitzicht van de stad, dat een beetje anders was dan het nu is. De aquarel bevindt zich in de collecties van de Albertina in Wenen en is getiteld "Innsbruck von Norden". Vandaag staat hier aan de oever van de Inn het werk "Dürer Blick" (wat ik zou vertalen als "Gezichtspunt van Dürer") van Katharina Cibulka.
De kunstenares heeft de skyline van het werk van Dürer gereproduceerd in een bestaande betonnen structuur, waardoor een dialoog ontstaat met die van de stad vandaag.

De codes van Christoph Hinterhuber

De derde halte van vandaag is het Ferdinandeum museum aan de Museumstrasse 15. Het werk is in feite een lichtinstallatie die op de top van het Ferdinandeumgebouw is gemonteerd. Christoph Hinterhuber is de auteur van dit werk, dat is getiteld "de-decode, de-recode, re-decode and re-re-code". En dat is precies wat je kunt lezen in de felroze letters. De Oostenrijkse kunstenaar combineert de Engelse woorden 'recode' en 'decode' met de voorvoegsels re- en de- in een loop, waardoor een soort eindeloos proces ontstaat. De nadruk ligt dan op decoderen en hercoderen. En het feit dat deze woordenstroom de gevel bekroont van een culturele instelling die zich met kunst bezighoudt, wekt onvermijdelijk nog andere associaties.

Nuttige informatie

47,16° Noord door Peter Sandbichler
Passage tussen Sparkassenplatz en Maria-Theresien Straße, Innsbruck

Dürer Blick door Katharina Cibulka
Waltherpark, Innstraße, Innsbruck

de-decode, de-recode, re-decode und re-recode door Christoph Hinterhuber
Museumstrasse 15, Innsbruck

Als u de andere twee berichten over openluchtkunst in Innsbruck wilt lezen, kunt u ze hier vinden:
Openluchtkunst in Innsbruck
Beeldhouwkunst in de stad

Soortgelijke artikelen