Das Zeughaus in Innsbruck
17 april 2024
Originele taal van het artikel: Italiano Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het museum in het Arsenal van Innsbruck'Museum im Zeughaus' werd op 6 april 2024 met een groot feest heropend. Het ligt op slechts een kwartiertje lopen van het stadscentrum en biedt een reis 500 jaar terug in de tijd. Het museum is gevestigd in het historische gebouw dat ooit het arsenaal van keizer Maximiliaan I van Habsburg was. Laat je echter niet misleiden door de naam: je vindt hier geen kanonnen en kanonnen. Het 'Museum im Zeughaus' is gewijd aan de geschiedenis van Tirol. Het bezoek is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Tirol in beeld

Het gebouw heeft van zichzelf al een sobere grandeur en als je eenmaal door de poort bent, denk ik dat je onder de indruk zult zijn van de grootte van de binnenplaats. Ik ben altijd onder de indruk, ook al heb ik het al verschillende keren gezien!

„Schatz Tirol. Gestern, Heute. Morgen“ – wat ik losjes zou vertalen als 'Schatten van Tirol: gisteren, vandaag en morgen': zo heet de nieuwe permanente tentoonstelling van het museum na de renovatie.
Veel historische voorwerpen, zeer gevarieerd en uit de meest uiteenlopende tijdperken, worden tentoongesteld op 16.000 vierkante meter, gegroepeerd in thematische gebieden. Met de gratis app en audiostations van het museum is het mogelijk om het bezoek te verdiepen. En in de interactieve ruimtes kun je zelf aan de slag.

Elf aspecten van de geschiedenis van Tirol

De tentoonstelling is niet chronologisch georganiseerd, maar in elf thematische gebieden, ingeleid door elf vragen. Wat onthullen de archeologische vondsten over de eerste nederzettingen in Tirol? Welke economische en politieke omstandigheden heersten er door de eeuwen heen? Welke invloed hadden de bergen op de bewoners en hun dagelijks leven? Welke rol speelden sport en toerisme in Tirol? Wie heeft door de eeuwen heen een monument verdiend?
Dit zijn slechts enkele van de vragen die de thematische gebieden inleiden: historische voorwerpen en biografieën van mensen die in Tirol leefden 'openen' een onderwerp, vaak beginnend vanuit het standpunt van vandaag en dan teruggaand in de tijd. Als je het museum bezoekt, gebeurt het dat je vanuit de geschiedenis op onderwerpen stuit die vandaag de dag zeer relevant zijn, zoals migratie, milieubescherming en de interactie van de mens met zijn natuurlijke omgeving.

Geschiedenis tussen verleden en heden

De bedoeling was, zoals conservator en museummanager Claudia Sporer-Heis in een interview met Freiradio zegt, om niet het verhaal van de heersers te vertellen, maar dat van de mensen die door de eeuwen heen in Tirol hebben geleefd, tot op de dag van vandaag. Dit was het uitgangspunt voor de nieuwe inrichting van het museum.
Kortom, het Museum im Zeughaus ontrafelt de geschiedenis van Tirol op een spannende manier, tussen heden en verleden, en laat veel facetten zien, met een blik op het dagelijks leven enerzijds en de grote historische gebeurtenissen door de eeuwen heen anderzijds.
En natuurlijk kon een ruimte gewijd aan de geschiedenis van het gebouw waarin het museum is gevestigd niet ontbreken, dat vanaf de tijd van Maximiliaan I tot nu ook zijn eigen verhaal te vertellen heeft!

Nuttige informatie

Museum im Zeughaus
Zeughausgsse 1, Innsbruck

Geopend van dinsdag t/m zondag van 9.00 tot 17.00 uur

Tickets
volle prijs 9 euro, gereduceerde prijs 7 euro
gratis toegang tot 19 jaar, voor universiteitsstudenten van de Euregio Tirol-Südtirol-Trentino, voor houders van de Innsbruck Card

Soortgelijke artikelen