A01_AnnaScalfiEghenter_c_ElaBialkowskaOKNOstudio
04 april 2024
Originele taal van het artikel: Italiano Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het streekmuseum Ferdinandeum is open tot 30 juni 2024, met tentoonstellingen en evenementen. Daarna begint een ingrijpende renovatie van het gebouw om de functionaliteit en toegankelijkheid te verbeteren.
Het museum heropent in 2027, maar dit betekent niet dat het culturele aanbod de komende drie jaar stopt.

Het Ferdinandeum: werk in uitvoering

Andreas Rudigier, directeur van de Tiroolse Regionale Musea, vertelt ons wat er gaat gebeuren tijdens de renovatie van het gebouw. we willen een directe lijn naar de bevolking houden," zegt Rudigier, "om duidelijk te maken dat de sluiting van het Ferdinandeum niet zal leiden tot een beperking van ons culturele aanbod. Sterker nog, ik zie een groot creatief potentieel in de renovatie van het gebouw: we ontwikkelen projecten voor de periode van sluiting, om pop-up evenementen aan te bieden in de zalen van de andere Tiroolse regionale musea, maar ook op andere locaties."
Daarom gaan we de komende jaren op twee fronten te werk: enerzijds houden we het publiek op de hoogte van de voortgang van de bouw en anderzijds werken we samen met Tiroolse culturele instellingen aan gezamenlijke projecten, ook buiten de museumlocaties.

Een Ferdinandeum in elkaar zetten

Er zijn verschillende redenen om het Ferdinandeum te bezoeken voor eind juni 2024, wanneer het zal sluiten voor renovatie. Momenteel is de begane grond van het museum gratis toegankelijk. Daar vind je renderings van het nieuwe architectonische ontwerp van de studio Marte.Marte en een 3D-model van het museum om ... in elkaar te zetten. In bijna 200 jaar heeft het Ferdinandeum verschillende uitbreidingen en renovaties ondergaan. Op een tafel liggen de verschillende architectonische blokken waaruit het museumgebouw bestaat en heeft bestaan. Door de aanwijzingen te volgen, kunnen bezoekers dus het Ferdinandeum in zijn verschillende bouwfasen 'bouwen' en zelfs een maquette van het Ferdinandeum van 2027 in elkaar zetten!
Daarnaast zijn de muren verwijderd die in de loop der jaren zijn toegevoegd om de tentoonstellingsruimte op de begane grond te vergroten. Hierdoor is in één oogopslag de gebouwstructuur te zien die tijdens de laatste renovatie is ontstaan.

Tentoonstellingen om te bezoeken

Voordat het museum sluit, zijn er naast de permanente collecties nog enkele tentoonstellingen te bezoeken. Tot 30 juni 2024 zijn moderne en hedendaagse textielkunstwerken te zien in de tentoonstelling „Da beißt die Maus keinen Faden ab“. Van 26 april tot 30 juni 2024 loopt de tentoonstelling 'arttirol 10', waarin kunstwerken worden gepresenteerd die van 2021 tot 2023 door de regio Tirol zijn aangekocht.
Tot slot kan de tentoonstelling „The Museum Game“ van de kunstenares Anna Scalfi Eghenter tot 5 mei 2024 worden bezocht.

Wat doet een supermarkt in het museum?

De tentoonstelling „The Museum Game“, open tot 5 mei 2024, is een retrospectieve van de Italiaanse kunstenares Anna Scalfi Eghenter. Er worden werken getoond die in 17 jaar artistieke activiteit zijn gemaakt en die ons uitnodigen om - altijd op een ironische en geraffineerde manier - na te denken over sociaal-politieke kwesties zoals het milieu, macht en rechtvaardigheid.
Wie het museum binnenkomt, bevindt zich 'in' het eerste kunstwerk: een MPreis-supermarkt. En het mooie is dat het werk, getiteld „Interim Measure“, er niet alleen uitziet als een supermarkt, maar het ook daadwerkelijk is.
Het werd gemaakt in het Teatro Sociale in Trento in de periode van de pandemie: in die tijd was het, zoals we ons allemaal nog goed herinneren, niet toegestaan om naar het theater te gaan, maar wel om naar de supermarkt te gaan. De kunstenaar respecteerde de regels van de gezondheidscrisis en creëerde een verplaatsing, waardoor het mogelijk werd om naar het theater te gaan omdat het was veranderd in een plek om te winkelen.
Het werk in het Ferdinandeum werd gerealiseerd in samenwerking met MPreis, dat "altijd open staat voor nieuwe ideeën en initiatieven" - zoals MPreis-directeur Ingo Panknin ons vertelt - en voor wie "het heel spannend is om deel uit te maken van een museumproject in Tirol".
De installatie bevindt zich in een andere context dan de oorspronkelijke - dat klopt - maar veroorzaakt nog steeds een zekere desoriëntatie. Als je deel wilt uitmaken van dit werk terwijl je winkelt - en zo twee vliegen in een klap slaat - kun je van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur terecht in het Ferdinandeum.

Nuttige informatie:

Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum
Museumstraße 15, Innsbruck
Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Tickets:
gratis toegang tot de begane grond
vol 9 euro, gereduceerd 7 euro
gratis toegang tot 19 jaar, voor universiteitsstudenten van de Euregio Tirol-Südtirol-Trentino, voor houders van de Innsbruck Card

Anna Scalfi Eghenter. The Museum Game
tot 5 mei 2024

Ferdinandeum in Zukunft und Vergangenheit. Ein interaktives Architekturmodell
tot 30 juni 2024

Da beisst die Maus keinen Faden ab. Textile Kunstwerke
tot 30 juni 2024

Arttirol 10. Kunstankäufe des Landes Tirol 2021–2023
van 26 april tot 30 juni 2024

Soortgelijke artikelen