tram02
03 november 2021
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Als u zich afvraagt of u in Innsbruck een auto nodig hebt, is het antwoord duidelijk "nee". Het openbaar vervoer in Innsbruck beslaat maar liefst 336 km aan bus- en tramlijnen en brengt u overal naartoe waar u maar wilt in de stad. Er zijn nu zelfs stadsfietsen, waarmee u de bezienswaardigheden van Innsbruck in uw eigen tempo kunt verkennen.

Nog nooit gebruik gemaakt van het openbaar vervoer? Weet u niet waar u een kaartje moet kopen of waar u op de bus moet stappen? Geen zorgen - hier vind je alles wat je moet weten over het gebruik van het openbaar vervoer in Innsbruck.

MET WELK OPENBAAR VERVOER KAN IK IN INNSBRUCK REIZEN?

Het openbaar vervoersnetwerk van Innsbruck bestaat uit drie hoofdelementen: bussen, trams en fietsen. Het wordt beheerd door een organisatie genaamd de "Innsbrucker Verkehrsbetrieb", of kortweg IVB.

HOE WEET IK WELKE BUS OF TRAM IK MOET NEMEN?

Het makkelijkst is om de website van het IVB of hun app, IVB-Scout, te gebruiken. Voer twee haltes, adressen of bezienswaardigheden in en het IVB toont u de snelste route met het openbaar vervoer tussen beide.

Stel bijvoorbeeld dat u van het kabelbaanstation in Hungerburg naar het schansspringstadion Bergisel wilt. Typ in "Hungerburg" en "Bergisel", selecteer uw gewenste vertrek- of aankomsttijd en klik op "zoeken". U krijgt een kaart te zien met aan de linkerkant de verschillende vervoersmogelijkheden, inclusief details over hoeveel u moet lopen. De J-bus en dan de tram nr. 1? Klinkt goed voor mij!

Bovendien heeft de app niet alleen reisinformatie voor Innsbruck, maar voor heel Oostenrijk. En naar de bescheiden ervaring van deze blogger is die informatie meestal nauwkeuriger dan op Google Maps.

HOE KOOP IK EEN TICKET?

In Innsbruck moet je een geldig ticket hebben voordat je op de bus of tram stapt. Maar er zijn drie verschillende mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Koop het bij de automaat. Bij de meeste grote bus- en tramhaltes in Innsbruck vindt u een lange, dunne kaartjesautomaat. Hier kunt u de meest gangbare kaartjes kopen (zie hieronder voor meer informatie over de soorten kaartjes) en met de kaart betalen. Maar let op: niet elke halte heeft een ticketautomaat.

Koop het kaartje bij een loket. Het IVB heeft overal in de stad loketten, waarvan de meeste zich in krantenwinkels bevinden. U kunt de volledige lijst bekijken op hun website.

Koop het online. De IVB ticketshop en -app is veruit de makkelijkste manier om tickets te kopen. Ga gewoon naar de winkel of download de app, selecteer uw type ticket, en je bent klaar om te gaan!

MOET IK HET KAARTJE AAN DE CHAUFFEUR LATEN ZIEN ALS IK OP DE BUS OF TRAM STAP?

Nee! Anders dan in veel steden hoeft u in Innsbruck uw ticket niet aan de chauffeur te laten zien, u kunt gewoon instappen en een zitplaats zoeken. Tijdens uw reis kan uw ticket echter wel worden gecontroleerd door een ticketcontroleur. De controleurs van de IVB zijn meestal in burgerkleding gekleed, zodat u ze niet ziet aankomen. En als ze u betrappen op reizen zonder kaartje, staat u een fikse boete te wachten.

WELKE SOORTEN TICKETS ZIJN ER?

Innsbruck heeft alle gebruikelijke soorten tickets die u van een openbaarvervoerssysteem in een stad mag verwachten. Dit omvat:

Enkeltje: geldig voor een willekeurig aantal bus- en tramritten binnen een periode van 90 minuten

8-rittenkaart: 8 enkele tickets in één (en goedkoper dan 8 enkele tickets kopen)

24-uurs ticket: geldig voor een willekeurig aantal ritten binnen 24 uur

24-uurs ticket 2Plus: zoals het 24-uurs ticket, maar geldig voor twee volwassenen en maximaal drie kinderen jonger dan 15 jaar (een geweldige optie voor gezinnen)

Week- en maandtickets: geldig voor een willekeurig aantal reizen binnen 1 week of 1 maand (goed voor een langer verblijf)

Maar natuurlijk is er het beste ticket van allemaal..

DE WELKOMSTKAART!

Veel hotels en andere accommodatieverschaffers in Innsbruck geven hun gasten een gratis Welcome Card. Deze gastenkaart heeft tal van voordelen, waaronder begeleide wandelingen en mountainbiketochten, maar het grootste voordeel is waarschijnlijk dat u gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer! Dat betekent geen gedoe met kaartjesautomaten, u kunt gewoon uw Welcome Card pakken en op en af de bus stappen wanneer u maar wilt.

De Welcome Card is niet alleen geldig op IVB bussen en trams, maar ook op veel diensten buiten de stadsgrens, zoals de bus naar Axamer Lizum en de tram naar de Muttereralm. Alle geldige routes vindt u hier, met de deelnemende hotels hier.

HOE ZIT HET MET DE STADSFIETSEN?

Innsbruck heeft ook een eigen stadsfietssysteem, evenals een uitgebreid netwerk van fietspaden. Dit is zeker de leukste manier om de stad te zien!

Om de stadsfietsen te gebruiken, moet je eerst de nextbike app downloaden en een account aanmaken. Je moet je creditcardgegevens opgeven, en nextbike zal een cent van je kaart afschrijven om te controleren of deze geldig is.

Zodra je een account hebt, ga je naar het dichtstbijzijnde stadsfietsstation, dat je kunt zien op de IVB website of de nextbike app. Open de app en scan de QR-code op een van de fietsen. De app toont je de code van het fietsslot, zodat je de fiets kunt ontgrendelen en ontkoppelen.

Weet je niet hoe je op je bestemming komt? De IVB-website en IVB-Scout app tonen u ook de snelste route per fiets. Voer uw vertrekpunt en bestemming in en klik op de volgende pagina op het fietssymbool aan de linkerkant. U krijgt dan de beste fietsroute te zien, waarbij zoveel mogelijk fietspaden worden gebruikt. U kunt ook de locatie van alle fietsstations in de stad op de kaart zien.

Als je je bestemming hebt bereikt, sluit je je fiets af bij het station, open je de app en tik je op "terug". De app rekent dan af op je kaart, afhankelijk van hoe lang je de fiets hebt gebruikt.

HOEVEEL KOSTEN DE CITY BIKES?

De normale prijs van de stadsfietsen is €1 voor de eerste 30 minuten, €2 voor de tweede 30 minuten en €3 voor elk uur daarna. De prijs is gemaximeerd op €15 voor 24 uur.

Als u langer in Innsbruck verblijft, of de stad regelmatig bezoekt, kan het de moeite waard zijn om het premium "Vorteilstarif" te betalen. Dit kost €25 per jaar, maar elke reis onder de 30 minuten is volledig gratis. Meer informatie (in het Duits) vindt u op de website van de stadsfiets.

Soortgelijke artikelen