1929 Sternwarte von Sueden_©Uni Innsbruck
29 augustus 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het is een van de verborgen schoonheden van Innsbruck - het historische observatorium van de astronoom Egon von Oppolzer in de wijk Hötting. Een juweeltje dat zeker thuishoort op de lijst van "Must see! " in Innsbruck.

Kristalheldere nachtelijke hemel

Toen het gebouwd werd, was de locatie perfect. Het gebied rond de huidige Sternwartestraße lag aan de rand van de stad, in een grotendeels onbebouwd gebied. Voldoende ruimte dus voor het persoonlijke project dat Egon von Oppolzer wilde aanpakken: een privé-observatorium. Om deze op te bouwen had de Weense astronoom, geboren in 1869, in 1901 de leerstoel voor astronomie in Innsbruck aanvaard. De omstandigheden hier leken hem ideaal: omringd door bergen, met zuivere lucht en meestal een heldere nachthemel. Vooral omdat Oppolzer maar een paar stappen hoefde te lopen om bij zijn villa te komen.

Twee ongewone koepels trekken vandaag de aandacht. Ze staan in het noord-oosten van de Botanische Tuin - een andere prachtige, "verborgen" plek in Innsbruck waaraan ik hier een bericht heb gewijd.

Historisch observatorium

Voor zijn tijd was het gebouw, dat in 1903/04 werd voltooid, een kleine sensatie. Oppolzer bouwde zijn observatorium volgens de laatste technische inzichten. Het bestond uit een hoofdgebouw met twee verdiepingen en een vrijstaande koepel. Dunne wanden van glas en plaatstaal zorgden voor een snelle temperatuurnivellering tussen buiten en binnen. Wat belangrijk was om goede meetresultaten te krijgen. De apparatuur stond op betonnen voetstukken die de andere delen van het gebouw niet raakten. Zo werd voorkomen dat trillingen werden doorgegeven aan de zeer gevoelige apparatuur.

In een tijdscapsule

Omdat het observatorium op een steenworp afstand van zijn villa lag, bouwde Oppolzer geen verwarmingsruimte of sanitaire voorzieningen - deze zouden later worden toegevoegd. Hij kon zijn observatorium echter niet lang gebruiken. De wetenschapper stierf in 1907 ten gevolge van bloedvergiftiging. Hij was pas 38 jaar oud.

Drie jaar later werd het observatorium eigendom van de universiteit van Innsbruck en heette het voortaan "Universitair Observatorium van Innsbruck". Terwijl toevoegingen de buitenkant veranderden, bleef het interieur vrijwel onaangetast.

Bijna zoals de tijd toen Egon von Oppolzer de sterrenhemel van hieruit bekeek. Het meubilair en de instrumenten dateren uit die tijd. En als je het observatorium binnenkomt, krijg je het idee dat de wetenschapper de hoek om kan lopen, op zijn houten stoel kan gaan zitten en door de telescoop kan kijken.

Fascinerende instrumenten

Bij een bezoek aan het observatorium valt de blik natuurlijk onmiddellijk op de ster tussen de astronomische instrumenten en apparaten. Hij staat enigszins verhoogd direct onder de koepel: de telescoop met een spiegeldiameter van 40 centimeter. Een van de eerste door de firma Zeiss vervaardigde telescopen, de meest lichtgevoelige en de eerste grote spiegeltelescoop van de Habsburgse monarchie, zoals de audiogids onthult.

Vitrines bevatten twee oorspronkelijk verplaatsbare toestellen met hoeken aangegeven in de horizontale en verticale assen. "Dit maakte het mogelijk de plaatsen en planeten aan de hele hemel af te lezen en niet alleen op hun meest zuidelijke positie," legt Friedrich Vötter uit.

Wie van zijn rondleiding geniet, heeft niet langer een audiogids nodig. De informatie stroomt naar buiten. Zijn enthousiasme voor dit juweeltje is onmiskenbaar en onmiskenbaar.

Natuurlijk zijn er talrijke anekdotes over het observatorium en zijn bezoekers. Want als ze eenmaal hun weg hier gevonden hebben, kunnen ze niet meer stoppen met zich te verb azen. Zelfs veel inwoners weten niet wat voor een schat er verborgen ligt in de Sternwartestraße in Hötting. Een tijdscapsule, zegt Vötter.

Op het hoogtepunt

U wordt ondergedompeld in de astronomie zoals die in het begin van de 20e eeuw werd beoefend. Wetenschapsgeschiedenis om aan te raken, om waar te nemen met alle zintuigen. Oppolzer heeft zelf apparaten ontwikkeld of verfijnd. Te zien is bijvoorbeeld de twee meter lange zenit-telescoop die hij bouwde. Hij was horizontaal gemonteerd en diende - net als de meridiaantelescoop ernaast - om de tijd en de posities van de sterren te bepalen. Sterren werden opgenomen in het gebied van het zenit, d.w.z. verticaal boven de telescoop. Dit apparaat was in gebruik tot de jaren zestig, toen modernere methoden in gebruik werden genomen.

Hemellichamen in zicht

De knippervergelijker in de hoek is ook een heel bijzonder instrument. Het werd gebruikt om de fotografische platen te evalueren die tijdens de hemelwaarnemingen werden genomen. In het geval van twee fotografische platen van hetzelfde hemelgebied, genomen op verschillende nachten, toont het onze ogen de objecten die in de tussentijd aan de hemel zijn opgeschoven.

Met behulp van dergelijke toestellen kunnen kleine planeten worden opgespoord, maar ook sterren die een variabele helderheid hebben. Ze "flitsten" op de fotografische platen toen ze door de vergelijker werden bekeken. Tegenwoordig vervangt de computertechnologie de evaluatie van beelden uit de ruimte.

Moet je zien!

Pas onlangs hebben gedetailleerde beelden van het heelal en de planeet Jupiter niet alleen de deskundigen bekoord. Ze zijn genomen door NASA's James Webb telescoop. Overigens is de Innsbruckse astrofysicus Nadeen B. Sabha betrokken bij een van de onderzoeksprojecten.

Fascinerend is ook de blik op de geschiedenis van de wetenschap die het observatorium in Hötting ons ook vandaag nog gunt. Voor mij is het een van die "must see" juweeltjes in Innsbruck. En natuurlijk staat het Oppolzer Observatorium ook in mijn boek "111 plaatsen in Innsbruck die u gezien moet hebben", uitgegeven door Emons Verlag.

Het Historisch Observatorium bevindt zich in het noordoosten van de Botanische Tuin. Toegang is mogelijk via de Sternwartestraße 13 en de Botanische Tuin, Botanikerstraße 10.

De bushalte "Botanikerstraße" bevindt zich direct bij de ingang van de Botanische Tuin.

Historisch Observatorium

Sternwartestraße 13, 6020 Innsbruck

Contactpersonen: Friedrich Vötter, tel. +43 512 507-52055, of Amela Music (Instituut voor Astro- en Deeltjesfysica), tel. +43 512 507-52101

Openingstijden: Donderdag 15:30-17:30, actuele info op www.uibk.ac.at

Informatie over de openingstijden van de Botanische Tuin vindt u hier. En als u wilt weten wat u nog meer niet mag missen in Innsbruck, kijk dan op de website van Innsbruck Tourism.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen