WRF IBK 2021_Samuel Baumgartner_(c) Andreas Amplatz
11 maart 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Nordkette presenteerde zich dit weekend van zijn beste kant: blauwe hemel, stralende zon, glinsterende sneeuw - precies de juiste omstandigheden voor het Freeski World Rookie Fest, dat voor de vierde keer plaatsvond in het Nordkette Skyline Park als onderdeel van de internationale World Rookie Tour van 3 tot 6 maart 2022.

Ik vraag Meinhard Trojer - de organisator - wat het Freeski World Rookie Fest naar Innsbruck blijft lokken: "Het ligt voor de hand, het Nordkette Skyline Park biedt optimale omstandigheden voor een dergelijk evenement. Het is de perfecte fotolocatie, het uitzicht op de stad is adembenemend. In Innsbruck is deze sport springlevend, en laten we eerlijk zijn, waar anders kun je in de kortste tijd rechtstreeks van het stadscentrum naar de berg, dat is uniek." Dat klopt, ik moet het met hem eens zijn. Terwijl ik zaterdag comfortabel in mijn ligstoel aan de rand van de piste zit, de zon op mijn gezicht laat schijnen en naar de jonge atleten kijk, hoor ik naast mij andere toeschouwers praten - naar hun dialect te oordelen komen zij niet uit Tirol. Telkens weer benadrukken ze hoe mooi ze het hier vinden en hoe comfortabel ze zich voelen. Inwendig knik ik, ik kan het alleen maar met hen eens zijn. Innsbruck is een sportstad en de Nordkette wordt niet voor niets het"Juweel van de Alpen" genoemd.

Meer dan sport

Sinds 2005 is de World Rookie Tour hét platform voor jonge talenten in freeskiën, snowboarden, skateboarden en, sinds de zomer van 2021, surfen om hun eerste wedstrijdervaring op te doen. Concurrentie is belangrijk, maar bij lange na niet het belangrijkste. Het gaat er ook om jonge atleten te steunen, of dat nu is door middel van workshops, fotoshoots of door hen te laten zien hoe ze sponsors kunnen krijgen en vervolgens hoe ze met hen kunnen werken. "Voor ons gaat het erom jonge talenten in de sport te houden, ze te steunen en ze niet op te branden. Plezier staat op de voorgrond," legt Meinhard Trojer me uit. "Het is belangrijk voor ons om van geweldige jonge mensen verantwoordelijke atleten te maken. Wij bieden workshops aan en werken ook samen met liefdadigheidsorganisaties. Zoals dit jaar in Innsbruck, bijvoorbeeld, met Viva con Aguadit jaar werken we in Innsbruck bijvoorbeeld samen met een non-profitorganisatie die campagne voert voor toegang tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne

De filosofie van de World Rookie Tour kan goed worden samengevat: "Sport, Educatie en Plezier!"

Vandaag op de Nordkette - morgen op de Olympische Spelen

Als toeschouwer heb ik deze geest dit weekend ook kunnen voelen op de Nordkette. Ik kon geen vastberaden atleten of, erger nog, vastberaden ouders vinden. Het plezier van het skiën was het belangrijkste voor alle betrokkenen. Natuurlijk wil iedereen die meedoet een van de felbegeerde tickets voor de finale in Madonna di Campiglio in Italië bemachtigen. Want de wereldkampioenen rookie - snowboarders en freeskiërs - zijn verzekerd van een plaats in de FIS-wereldbeker volgend jaar. De toekomst van de voormalige rookies is veelbelovend. De resultaten van de Olympische Winterspelen in Peking getuigen van het uitstekende werk van de jonge talenten van de World Rookie Tour: de voormalige World Rookie Tour-winnaars en -deelnemers behaalden in totaal 24 finales en vier medailles.

Jongeren de hele weg

De deelnemers aan het Freeski World Rookie Fest zijn verdeeld in twee categorieën: Rookies en Groms. Rookies zijn jonge mannen en vrouwen die geboren zijn tussen 2004 en 2006. Groms zijn deelnemers geboren in 2007 en jonger. Ook dit jaar deden internationale atleten mee in Innsbruck - onder meer uit Oostenrijk, Italië en Zwitserland. De winnaars van de Rookies zijn Luis Resch bij de mannen en Sarah Schönach bij de vrouwen. Andreas Penz zegevierde in zijn leeftijdsgroep en was de beste bij de groms.

Innsbruck - een wintersportstad

Het ziet er naar uit dat we volgend jaar weer kunnen uitkijken naar de World Rookie Tour op de Nordkette. En misschien - maar dat is nog niet helemaal zeker - zullen we naast de freeskiërs ook de snowboarders in Innsbruck kunnen verwelkomen. Hoe het ook zij, 2022 was een compleet succes wat het Freeski World Rookie Fest in Innsbruck betreft. Innsbruck is en blijft een stad waar wintersport altijd een plaats zal vinden! In die zin, geniet van de laatste winterdagen op de pistes, de lente komt sneller dan je denkt!

Informatie:

World Rookie Tour:
Website: https://www.worldrookietour.com/
Facebook
Instagram

Nordkette:
Belangrijke info hier.
Blog post van Lena over het onderwerp poeder op de Nordkette

Foto omslag: © Andreas Amplatz

Soortgelijke artikelen