Marina-Hausberger-Rangerin-Karwendel
11 augustus 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Bij het mooiste uitzicht van de stad hoort altijd één ding: een onbelemmerd uitzicht op de Karwendel. Met een oppervlakte van 739 km2 is de Karwendel het grootste beschermde gebied van Tirol en het grootste natuurpark van Oostenrijk. Reden genoeg voor een kijkje achter de schermen van de Nordkette

In gesprek met Marina Hausberger

Ik heb Marina Hausberger ontmoet tijdens mijn reis naar de Hafelekar in de herfst van 2021 in het kader van het Natuur Film Festival. De sympathieke Tiroolse is sinds 2014 ranger in het natuurpark Karwendel. Zij begon met een stage, waarna haar een vaste aanstelling werd aangeboden als hoofd van ons vrijwilligersplatform Team Karwendel. In de loop der jaren heeft zij steeds meer taken in het natuurpark op zich genomen en is zij nu gedurende 30 uur per jaar in dienst.

Marina, hoe wordt iemand eigenlijk een ranger?

We hebben allemaal een graad in natuurwetenschappen. Dus meestal biologie of aardrijkskunde. Bovendien zijn wij allen gediplomeerde berg- en natuurgidsen

Hoe zou u uw dagelijks leven in de zomer omschrijven?

Er is eigenlijk niet zoiets als het dagelijkse leven op zich voor mij. Elke dag is anders en dat is wat ik leuk vind aan mijn werk. Er zijn dagen dat ik achter mijn pc zit en projecten plan, e-mails beantwoord, aan de website werk of digitaal ranger- of pr-werk doe. Met name digitaal rangerwerk wordt steeds belangrijker, aangezien steeds meer mensen informatie en ideeën voor recreatieve activiteiten opdoen via platforms, sociale media of diverse blogs.

Op andere dagen ben ik op pad in het gebied, bijvoorbeeld om met onze vrijwilligers landschapsonderhoud te doen op de alpenweiden en biotopen. Of ik doe klassiek ranger-werk zoals bezoekers voorlichten, kijken waar er problemen zijn en hoe ik die kan oplossen, vuilnis ophalen, enz.

Welke tochten door het natuurpark leidt u, of bent u in iets gespecialiseerd?

Ik doe tegenwoordig nog maar heel weinig rondleidingen, omdat ik het al erg druk heb met de rest van mijn taken. Af en toe doe ik rondleidingen voor scholen of speciale rondleidingen voor verschillende groepen. Ik heb me niet echt in iets gespecialiseerd, maar als ik mijn vaardigheden ergens zou moeten onderbrengen, dan zou het in onze 101 alpenweiden in het beschermde gebied zijn.

101 alpenweiden, wow! Dat zou je op het eerste gezicht niet verwachten. Wat vind je het leukst aan je baan?

Dat elke dag anders is en dat ik iets zinvols en positiefs kan doen met mijn werk. Buiten werken is natuurlijk ook een groot pluspunt, al zou je soms willen dat je naar kantoor kon gaan om te ontspannen na een zware dag..

Met welke feiten kunt u bezoekers altijd verrassen?

Met heel eenvoudige feiten, zoals het feit dat het natuurpark een van de hoogste dichtheden van steenarenden in de hele Alpenboog heeft. Of dat wanneer een regendruppel de top van de Hafelekar bereikt, het 7 tot 14 jaar duurt voordat hij er bij de bron weer uitkomt als eersteklas drinkwater.

Wat is er alleen in het natuurpark Karwendel en nergens anders?

In de Karwendel bevinden zich zeer bijzondere habitats, die misschien ook elders voorkomen, maar daar niet zo uitgesproken zijn als in het natuurpark Karwendel! Bekijk onze prachtige esdoorngronden of alpiene wilde rivieren, rotsachtige streken die doen denken aan maanlandschappen, heidelandschappen en olieschalieafzettingen!

Leuke weetjes over de fauna in de Karwendel, welke bijzondere dieren, planten en minder bekende bijzonderheden kan men hier waarnemen?

Bij elk bezoek aan het natuurpark kunt u weer iets nieuws ontdekken. Je moet gewoon je ogen en oren open houden! Zo zijn er in het natuurpark vleesetende planten zoals het boterbloempje, of bijzondere orchideeën zoals de koolbloem, die waanzinnig lekker ruiken naar vanillechocolade.

Het kan wel 16 jaar duren voordat het gele vrouwenschoentje zijn eerste bloem geeft. Een enkele plataan is vaak de thuisbasis van zo'n 60 andere plantensoorten die niet zonder hem zouden kunnen leven....

En er zou ook een heel bijzondere sprinkhaan bestaan in de Karwendel...?

In de Karwendel komen veel verschillende soorten sprinkhanen voor, die zeer speciale habitats nodig hebben die in de Alpen zeer zeldzaam zijn geworden.

In het natuurpark bijvoorbeeld hebben we nog intacte wilde alpiene rivieren met hun zeer speciale ecosystemen en kenmerken. Vooral op de grindbanken van de wilde rivieren komen zeldzame sprinkhanen voor die elders gewoon geen habitat meer vinden.

Zo zijn er kleine sprinkhanen (Turkse doornsprinkhaan) die zich onder water kunnen voeden, of vliegende sprinkhanen (gevlekte striksprinkhaan) die met hun sterke rode vleugels rondvliegen als kleine vogels!

Op onze rondreis afgelopen herfst, vertelde u ons over een speciaal soort mos dat alleen groeit onder zeer speciale omstandigheden..

Je bedoelt waarschijnlijk Rudolph's trompet mos! Dit is een plant die alleen kan groeien op een zeer specifieke plaats, onder zeer specifieke omstandigheden. Hij groeit alleen op esdoorn en daar alleen aan de bovenkant van een min of meer horizontaal groeiende tak die ongeveer twee meter hoog is. Volgens de huidige kennis komt dit mos in grotere hoeveelheden slechts op drie plaatsen op aarde voor: bij de Großer Ahornboden in het natuurpark Karwendel, in Zwitserland en in China!

Zijn er eigenlijk producten die in het natuurpark worden gemaakt?

Er is een geweldige samenwerking met de twee jongens Max en Michi van AlpineSpirits. Ze produceren likeur en siroop van verzamelde dennenappels. De verwerkte kegels komen uitsluitend uit het natuurpark en worden met de hand verzameld. Een bepaald deel van de winst van elke verkochte fles gaat terug naar natuurbehoud. Deze samenwerking is voor ons een mooi voorbeeld van hoe samenwerking in de regio kan werken en de likeur wordt ook als officieel natuurparkproduct op de markt gebracht.

Welke gezinsvriendelijke wandeling in de Karwendel kunt u aanbevelen, welke sportieve dagtocht en waarheen moet u gaan als u 2-3 dagen de tijd hebt? Wij ontvangen graag uw persoonlijke aanbevelingen en referenties

Als gezinsvriendelijke wandelingen moeten zeker onze geweldige almen op de Nordkette worden genoemd. Afhankelijk van hoe ver u wilt gaan, kunt u de Arzler Alm, de Umbrüggler Alm of de Höttinger Alm bereiken, genieten van culinaire hoogstandjes en altijd een geweldig uitzicht hebben op Innsbruck en de Tuxer en Stubaier Alpen.

Een zeer sportieve dagtocht, die ik ook steeds weer doe, zou de beklimming van de Brandjoch vanuit Innsbruck zijn. Het uitzicht van daarboven in alle richtingen is buitengewoon nonchalant. Natuurlijk kan deze tocht aanzienlijk worden verkort door gebruik te maken van de Nordkettenbahnen😊 van Innsbruck

Als u 2-3 dagen de tijd hebt, zou ik u een paar etappes van de Karwendel Höhenweg aanraden. Van de Hafelekar naar de Pfeishütte en dan naar de Bettelwurfhütte, misschien zelfs met een beklimming van de Großer Bettelwurf en dan afdalen naar het Halltal

Heeft u een favoriet seizoen of een favoriete plek in de Karwendel?

Mijn favoriete seizoen is de winter. Ik hou van sneeuw en koele temperaturen en ga 's winters het liefst op pad met mijn tourski's.

Mijn favoriete plek in de zomer is waarschijnlijk Issanger in Halltal. Er zijn weinig plaatsen met meer soortenrijke en mooie weiden op deze hoogte en in zo'n spectaculaire omgeving. Wij zorgen al een paar jaar voor de Issanger. Als daar niet meer wordt begraasd en gemaaid, zou het gebied weer bebost raken en dus zou de soortenrijkdom afnemen. We proberen het Issanger zo veel mogelijk open te houden door regelmatig te maaien om de natuurlijke successie te stoppen.

Dank u voor het opwindende gesprek!

Op naar de Karwendel: Ranger tochten vanuit Innsbruck

Elke week in juli, augustus en september is er een ontdekkingstocht die van de Hafelekar naar de Pfeishütte en terug leidt. De deelnemers leren allerlei wetenswaardigheden over het leven in de bergen, de flora en de fauna. Deze tochten worden geleid door talrijke bekwame natuurparkgidsen die op zelfstandige basis voor het natuurpark werken.

Huidige data en registratie: Natuurpark Karwendel, Anton Heufelder / anton.heufelder@karwendel.org / Tel: +4366488446225

Tip: Meer wandelideeën op eigen gelegenheid vindt u hier op innsbruck.info.

Soortgelijke artikelen