20210206_121900
11 februari 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Veel van de sneeuw van januari is al weg. Toch is er nog genoeg basis hier in Obsteig. Vandaag zijn Michaela en ik voor het eerst als getrouwd stel op pad gegaan. De skitocht naar de Grünberg op het Mieminger Plateau is ons doel.

START BIJ KINDERLAND GRÜNBERG

Het startpunt van de skitocht is in Obsteig op de grote parkeerplaats van de voormalige Grünberglift. We komen er rond 11.30 uur aan en vinden een vrije plaats omdat de eerste wintersporters al klaar zijn met hun activiteit. Als de parkeerplaatsen vol zijn, kunt u uw voertuig verderop bij het sportveld parkeren. We starten direct bij Kinderland Grünberg en lopen langs de beek in de richting van de niet meer gebruikte skipiste. De eerste piste is analoog aan de skitocht op de Simmering: bij de tweede kruising van de rodelbaan volgen we niet de rodelbaan, maar slaan we linksaf de skipiste op. Vanaf dan zijn we bijna alleen. Want naast de rodelaars trekken ook talrijke skitoerers naar de Simmeringalm.

DE CHARME VAN VERLATEN HELLINGEN

Populaire skitourklassiekers zijn de Sattelberg in Gries am Brenner of de Zirog in Zuid-Tirol - bij elk weer en op bijna elk moment van de dag. De Grünberg past hier vol vertrouwen in. Want er hangt de drukte van vroeger in de lucht, niet wetend waar de liftsteunen zich precies bevonden en hoeveel stoelen hier in de loop der jaren op en neer zijn gegaan. En dus is het vandaag rustig en ontspannen.

WE HEBBEN ONS TEMPO

Het is goed om in een langzamer tempo te gaan. Zo volledig vrij van haast en stress dat je wordt ingehaald. Ja, soms heb ik het nog in me: dat niet ingehaald willen worden. Maar op de Grünberg is het veel zachter dan op grotere tochten, ook omdat deze kleine berg de recreanten aantrekt. En in werkelijkheid gaat het erom de natuur als zodanig te zien en niet in een fractie van een minuut of een seconde op de top te zijn - en onmiddellijk de hartslagmeter op de top te stoppen en de verbrande calorieën te tellen.

500 RELATIEF STEILE HOOGTEMETERS

Afgezien van de eerste glijding is de skitocht relatief steil. Onze huiden blijven heel goed plakken, maar we glijden toch een paar keer uit. Maar stap voor stap maken we goede meters in de hoogte. En hoe verder we omhoog gaan, hoe beter het uitzicht. In de waarste zin van het woord is er hier op de Grünberg een echt ongedwongen hoogtepunt. Dus als u gewoon verrast wilt worden, moet u - spoiler alert - nu stoppen met lezen en meteen naar de kelder gaan - om te villen.

PANORAMA. ONBEPERKT.

We komen over de laatste helling bij de boomgrens, waar het duidelijker wordt. En er is een oude hut die het lifthuisje van vroeger blijkt te zijn. En daarachter, op een klein plateau, staat een toren. Ik denk dat het nog twintig meter is, in ieder geval meer trappen dan naar de toren met 10 zitplaatsen in het Tivoli-zwembad van Innsbruck. Dus we klimmen de houten constructie op en daarboven is het...MEGA! De laatste keer dat ik mijn blik zo heb laten dwalen was toen ik de Rundgemälde bezocht. Ik heb nog nooit zo'n intense bergervaring meegemaakt op 1.497 meter boven zeeniveau. Stubai, Ötztal, Lechtaler Alpen, enzovoort... dit panoramische uitzicht is bijzonder mooi. Dankzij de borden - als analoge piekzoeker - zijn de toppen en bergketens gemakkelijk te herkennen. We zijn beiden zeer onder de indruk.

CONCLUSIE

Charmante tocht in Mieming die bij elk weer mogelijk is. Het hoogtepunt aan het eind is geweldig.

Neem de skitocht op de Grünberg zeker op in uw eigen portfolio. Vooral als je een zwak hebt voor niet meer gebruikte pistes.

Tourgegevens:

  • Start: Obsteig bij het Kinderland Grünberg
  • Hoogteverschil: 480 hm, met beklimming van de uitkijktoren rond 500 hm
  • Duur: gemakkelijk 75 min
  • Veiligheid: nauwelijks lawinegevaar, want opstijgen en afdalen op niet meer gebruikte skipiste
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk, korte skitocht met probleemloze beklimming, afhankelijk van weer en seizoen stijgijzers meenemen, het kan glad worden
  • Beoordeling: aangenaam, comfortabel en een echt ongedwongen hoogtepunt aan het eind

Soortgelijke artikelen