default
03 februari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een sport die steeds populairder wordt is rodelen. De redenen zijn duidelijk: de beklimming is een sportieve activiteit, de afdaling is leuk, en het is bovendien een goedkope sport voor het hele gezin.

Hoogste rodelbaan van Tirol

In dit artikel wil ik u kennis laten maken met de Familie rodelbaan Kühtai familie rodelbaan. Ik sprak ook met Gerald Kammerlander, de sportdirecteur en hoofdtrainer van de Oostenrijkse rodelbond in de afdeling natuurbaanrodelen, die ons enkele zeer belangrijke tips gaf over veilig rodelen.

Na drie jaar bouwen is de hoogste rodelbaan van Tirol op 2.127 meter hoogte klaar. Veiligheid in de sneeuw is gegarandeerd. "Als wij geen sneeuw hebben, heeft niemand dat," legt Roland Schwarz van de toerismevereniging me met een grijns uit. Met een lengte van 1.330 meter en 14 haarspeldbochten is de rodelbaan absoluut perfect voor hobbyrodelaars. Maar ook professionele rodelaars vinden hier optimale omstandigheden. De beklimming en de afdaling zijn gescheiden - wat ik ongelooflijk aangenaam vind. Je loopt ongeveer 1,3 kilometer bergopwaarts. Zelfs kleine voeten kunnen dat goed aan. Na de beklimming kunt u zich opwarmen in de Graf-Ferdinand-Haus of spring direct in het plezier.

Van de oudste vervoersmiddelen tot moderne sportuitrusting

Op 28 januari werd de rodelbaan eindelijk geopend. Helaas werkte het weer niet mee, maar het was toch een geweldige dag en ik heb veel nieuwe dingen geleerd over rodelen. Wist je dat sleeën een van de oudste vervoermiddelen zijn? Dat is toch logisch? Want voordat het wiel was uitgevonden, moesten mensen goederen vervoeren van A naar B. Dat deden ze door ladingen van de ene plaats naar de andere te dragen. Dit gebeurde door ladingen te slepen aan takken en palen. Geleidelijk aan realiseerde men zich dat glijders de wrijvingsweerstand konden verminderen, en zo ontstonden de eerste sleeën. Het was een lange weg van sleeën, die werden gebruikt als vervoermiddel, naar de sportuitrusting die we vandaag hebben. Sleeën als luxe-artikel - d.w.z. alleen voor het plezier - bestonden waarschijnlijk niet vóór de 15e eeuw. Het is jammer, mensen hebben vroeger echt iets gemist.

De gecertificeerde rodelgidsen laten zien hoe het moet

Rodelen is een van mijn favoriete winteractiviteiten. Op dit punt moet ik eerlijk zijn, ik vind de beklimming eigenlijk een heel klein beetje leuker dan de afdaling. Waarom? Aan de ene kant is dat waarschijnlijk omdat ik gewoon graag wandel, en aan de andere kant heb ik nog nooit op een "echt goede" slee gezeten. Gelukkig veranderde dat afgelopen zaterdag. Tijdens de openingsceremonie kreeg ik de gelegenheid om met een getrainde rodelgids te gaan sleeën Rodelgids en op een echt goede slee. En laat me je vertellen, het maakt echt een enorm verschil. Wat een slee tot een goede slee maakt, werd mij uitgelegd door de sportdirecteur en hoofdcoach van de Oostenrijkse rodelbond, Gerald Kammerlander - maar daarover later meer.

Iedereen kan rodelen, gewoon erop zitten en wegwezen, toch? "Nee," zegt Stefan Haslwanter, een getrainde rodelgids, "rodelen is niet moeilijk en je kunt het snel leren, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Goed remmen en bochtenwerk, bijvoorbeeld." Basics die eigenlijk elke rodelaar zou moeten beheersen. Het heeft echt zin om door een professional "gecoacht" te worden. "Binnen tweeënhalf uur leer je de belangrijkste dingen", zegt Stefan Haslwanter.

Veilig naar beneden rodelen in het dal

Veilig rodelen moet je leren! Tijdens de workshop "Veilig rodelen op de gezinsrodelbaan Kühtai", eigenaren van de Welcome Card hebben de mogelijkheid om dat elke dinsdag van 13:30 tot 16:00 uur te doen. Gewoon inschrijven (inschrijvingstermijn is maandag voor 16 uur) en de helling onveilig, of liever veilig, maken met een van de rodelgidsen! Alle deelnemers verzamelen zich om 13.15 uur bij de start van de rodelbaan (bij de blauwe container), en na een beetje theorie kunnen ze aan de slag. Het is heel belangrijk om de juiste kleding te dragen, inclusief een helm (Gerald Kammerlander heeft mij ook uitgelegd wat je moet dragen bij het rodelen en waar je op moet letten). Als u uw eigen slee niet wilt meenemen, kunt u er ter plaatse een lenen.

Tips van de wereldkampioen

Naar mijn mening is rodelen een van de meest gezinsvriendelijke wintersporten. Van peuters tot oma's, iedereen kan deelnemen aan een rodeluitstapje. Toch zijn er veiligheidsregels die in acht moeten worden genomen. In samenwerking met deskundigen van de Oostenrijkse rodelsportvereniging en de KFV is de Rodelregels zijn opgesteld. Zij dienen als basis voor veilig rodelen op natuurlijke banen. Bekijk ze meteen en onthoud ze goed! Want zoals bij elke sport is veiligheid de hoogste prioriteit.

En juist over dit onderwerp had ik het genoegen te spreken met Gerald Kammerlander, sportdirecteur en hoofdcoach van de Oostenrijkse rodelbond in de afdeling natuurbaan. Hij is een absolute professional. Hij begon op achtjarige leeftijd met rodelen tijdens een wedstrijd voor minderjarigen, zoals hij vertelt: "Van het een kwam het ander, ik werd lid van de plaatselijke club en nam deel aan de eerste nationale en later de eerste internationale wedstrijden." Een van zijn grootste successen is de wereldtitel in de eenzitter in 2011.

Het begint met de uitrusting...

Veiligheid begint al met de juiste uitrusting. "Als je hersenen hebt, bescherm ze dan!" Het belangrijkste is een goed passende helm. Als u niet zeker bent, kunt u het beste advies inwinnen bij een gespecialiseerde winkel. Aangezien rodelen een wintersport is, spreekt het vanzelf dat u zich warm moet kleden. Toch zul je tijdens de beklimming gaan zweten, dus kies je best voor een tweedelige look."Goed schoeisel is essentieel. Let vooral op het loopvlak," legt Gerald Kammerlander uit, "sportschoenen of, erger nog, skischoenen zijn een absolute no-go." Afhankelijk van het weer wordt een zonnebril of skibril aanbevolen. Of het nu een strakblauwe lucht is of wolken, vergeet de zonnebrandcrème niet - hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter.

Niet alle sleeën zijn hetzelfde

Wat zou rodelen zijn zonder een slee? De juiste keuze is cruciaal. Hoe beter de slee, hoe meer plezier en vooral hoe meer veiligheid. Het is belangrijk om een stabiel en flexibel basisframe en schuine lopers te hebben. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, zoek dan naar een slee met het Kwaliteitsrodel Oostenrijks keurmerk Kwaliteitszegel. Blijf weg van goedkope onderdelen met een stijve constructie, want die zijn moeilijk of niet te controleren en het plezier is veel minder. Bobsleeën of andere glijhulpmiddelen horen niet thuis op een rodelbaan. Ze worden hooguit gebruikt op een glijdende heuvel zonder vaste obstakels en met voldoende uitloop.

Plezier voor het hele gezin

Zoals gezegd is rodelen een sport voor het hele gezin, zelfs de allerkleinsten kunnen meedoen. Kinderen tussen één en drie jaar die zich nog niet aan de slee kunnen vasthouden, moeten voor een volwassene zitten. Een spatscherm dat dient als zitverlenging voor kindervoeten is hiervoor ideaal. Iets oudere kinderen zitten achterin, en later kunnen ze vol vertrouwen alleen rijden. Dierlijke familieleden moeten indien mogelijk thuis blijven. Honden kunnen onvoorspelbaar zijn. Om andere sleeërs niet in gevaar te brengen, mogen zij nooit naast de slee lopen. Als u uw harige vriend niet thuis wilt laten, kan één persoon de hond gewoon uitlaten in de vallei.

Veilig naar de bestemming - overdag en 's nachts

Maar voor we over de afdaling beginnen, moeten we eerst omhoog, en ook daar zijn regels voor. Als er een aparte beklimming is, moet deze natuurlijk worden gebruikt. Zo niet, dan moet je altijd aan de binnenkant gaan. Indien mogelijk, trek je slee niet, maar draag hem. Als je plotseling moet uitwijken, ben je veel sneller en wendbaarder als je de slee draagt.

Nachtsleeën is bijzonder leuk. Dezelfde regels gelden als overdag. Bovendien moet je een goed zichtbaar vest dragen en een goede hoofdlamp bij je hebben - zelfs als de rodelbaan verlicht is, want theoretisch kan de elektriciteit uitvallen.

Kijk uit voor anderen!

Dat je rekening moet houden met anderen, afstand moet houden, waarschuwingen in acht moet nemen en niet op skipistes moet rijden is hopelijk vanzelfsprekend, net als dat je nooit dronken of onder invloed van drugs moet rijden of met je hoofd in de wolken moet rijden, dat je de rodelbaan altijd vrij moet houden en dat je in geval van nood eerste hulp moet verlenen.

Perfectioneer uw hobby

Als je zelf al een rodelprof bent en het leuk vindt om anderen voor deze sport te inspireren en veilig en technisch correct rodelen te onderwijzen, is de opleiding tot rodelgids van de Oostenrijkse rodelvereniging misschien iets voor jou. Meer informatie vindt u hier. Zoals ik al zei, had ik het grote genoegen om met een van de gidsen te rodelen en ik ben echt dankbaar dat ik zoveel nieuwe dingen heb geleerd.

Informatie

Kühtai rodelbaan
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd beklimming: ca. 30 tot 45 minuten
Lengte van de afdaling: ca. 1,3 kilometer
Beklimming en afdaling: apart
Verhuur: ter plaatse mogelijk
Aankomst met het openbaar vervoer: lijn 4166 - Regiobus Sellraintal, lijn 4196 - Regionalbus Oetz - Ochsengarten - Kühtai

Rodelen in en rond Innsbruck: alle rodelbanen op een rij

Rodelwerelden: Alles wat u moet weten over rodelen vindt u hier.

Nog meer rodelplezier op de blog:
Lea's tip: de Rumer Alm
De mooiste foto's en leuke tips vind je bij Danijel.
Mijn favoriete rodelbanen: hier en hier

Foto omslag: © Ashley Wiggins

Soortgelijke artikelen