2011_602
08 januari 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Ik denk dat ik - als het moest - zonder veel dingen zou kunnen. Geen chocolade, geen vlees, geen glazen wijn ... allemaal te doen, althans voor een tijdje. Maar waar ik geen dag zonder zou willen, is mijn koffie. S Morgens is mijn eerste stop de koffiemachine. Ik zou een pagina lang eerbetoon kunnen schrijven aan mijn favoriete drankje, mijn geliefde opkikkertje. Maar ik zou je er waarschijnlijk mee vervelen. Daarom beperk ik me er liever toe u mijn favoriete koffiehuizen in Innsbruck voor te stellen. Hier raak ik ook in vervoering, want wat is er lekkerder dan koffie? Precies, genieten van koffie in een gezellige, hippe of traditionele ambiance in plaats van thuis in de keuken. In Innsbruck vindt elke Frahlingliefhebber de juiste locatie.

Geniet van koffie "historisch

Als oudste banketbakkerij van Tirol wil ik u eerst Café Munding voorstellen. Het traditionele koffiehuis ligt 100 meter ten westen van het Goldenes Dachl in het midden van de oude stad aan de Kiebachgasse. Zodra u binnenkomt, beseft u dat dit een café is met een rijke traditie en geschiedenis. Johann Nepomuk Munding, die aan het eind van de 18e eeuw aan het Bodenmeer werd geboren, verdiende de kost als rondreizend gezel in peperkoekateliers en "Gutelemacher" bedrijven tot hij zich uiteindelijk in Innsbruck vestigde. Daar werkte hij eerst in de banketbakkerij van stadskok Kircher, tot hij uiteindelijk het banketbakkerscafé Munding opende, dat nu sinds 1803 door de familie Munding wordt gerund.

Ik hou van de charme die dit café uitstraalt. Het nodigt uit om samen te zitten, te praten en de krant te lezen. Op het menu staan de gebruikelijke gerechten, maar ook een paar exotische, zoals gemberkoffie (licht gezoete hete koffie met gember, honing en slagroomtopping). Wie het liever met een borrel doet, vindt ook gegarandeerd wat hij zoekt: Of het nu met amaretto, brandewijn of pruimenbrandewijn is, je kunt hier (bijna) alles krijgen. Ik durf bijna niet te bekennen dat ik een lafaard ben en het meestal bij mijn geliefde cappuccino houd. Ik ben echter wat experimenteler met de koekjes, want ik kies die met chocolade en zeezout, en ik moet zeggen, er is iets met de combinatie van zoet en zout.

Oost ontmoet West

Een Weens koffiehuis in Innsbruck: Café Central overtuigt niet alleen door zijn uitstekende ligging, de grote verscheidenheid aan koffiespecialiteiten en de uitstekende keuken, maar ook door zijn flair. Je moet het de Weners nageven, ze weten het een en ander over koffiehuizen. En daarom ben ik erg blij dat Café Central een beetje Weense koffiehuiscultuur naar de Alpenmetropool brengt.

Ik heb dierbare herinneringen aan de tijd dat mijn vriendinnen en ik urenlang op een van de gezellige bankjes zaten te kletsen onder het genot van een kop café au lait. Is dat niet wat een goed koffiehuis maakt? Als het een huiskamer vervanger wordt? Als je je zo thuis voelt dat er een ochtend voorbij gaat zonder dat je ook maar op je horloge kijkt.

Ontbijt de hele dag door! Het ontbijt wordt de hele dag door geserveerd in Café Central. Er is een ruime keuze, maar persoonlijk raad ik de "Strammen Max" aan: gebakken ham, in blokjes gesneden paprika en 2 spiegeleieren op bruin brood met een saladegarnituur en natuurlijk een warme kop koffie! Absoluut heerlijk, echt!

Zoete verleiding

Ik moet u iets bekennen, als koffiejunkie valt het me niet mee dit te schrijven, maar ik hou niet van de Katzung voor de koffie, maar voor de warme chocolademelk. Eigenlijk hou ik helemaal niet van cacao, zelfs als kind maakte ik me er niet druk om. Voor mij is er niets walgelijker dan deze "spoeling", die wordt gemengd met water, cacao en melkpoeder en die op sommige plaatsen als"warme chocolademelk" wordt geserveerd. Ik bestel nooit cacao omdat ik er bang voor ben. Nou, en omdat ik koffie toch veel lekkerder vind. Maar niet in Katzung! Hier kunt u genieten van een kop romige, chocoladeachtige cacao met een toefje room erbovenop en u zult verrukt zijn. Maar aangezien dit verslag over koffie gaat, moet worden vermeld dat de koffie hier ook uitstekend is, evenals het gebak. Over het algemeen is de Katzung heel mooi.

Verpleegster kracht

Met zijn gezellige zitjes, grote ramen en vriendelijk personeel is het een van die koffiehuizen waar je je gewoon thuis voelt. De ligging aan de voet van de Goldenes Dachl doet de rest. De Katzung heeft een lange geschiedenis. De wortels van de huidige banketbakkerij en bakkerij en de naam gaan terug tot 1793. Frieda en Paula, de achterkleindochters van de stichter Anton Georg Katzung, runden het café samen tot Frieda's dood. Daarna was Paula de enige eigenares tot ook zij in 2000 overleed. De salons "Salon Pauli" en "Salon Friedl" herinneren nog steeds aan de twee zusters. Vandaag is de Katzung eigendom van de familie Dengg, die traditie en moderniteit perfect combineert.

Bakkerij ontmoet hipster

Het volgende café staat in contrast met de vorige. Niet wat kwaliteit betreft, Café Verenas kan het absoluut bijhouden. Natuurlijk, anders zou ik het je niet voorstellen. Maar in tegenstelling tot de vorige, kijkt het niet terug op een lange geschiedenis. Integendeel, Verena Kapferer - een voormalig maatschappelijk werkster - opende het nog niet zo lang geleden: toen nog niemand wist wat 2020 zou brengen. Het is altijd een moedige en niet geheel gemakkelijke stap om zelfstandige te worden, maar dit jaar werden jonge ondernemers geconfronteerd met hindernissen die niemand zich had kunnen voorstellen. Ik denk dat het des te belangrijker is dat we kleine bedrijven steunen.

Café Verenas in de Leopoldstraße is klein en gezellig met een paar zitplaatsen binnen en een paar buiten. Als u net als ik bevroren bent, kunt u warm ingepakt in de frisse lucht van uw koffie genieten dankzij knusse dekens. U moet ook genieten van een stuk taart, ze bieden Gugelhupf, chocolade of marmercake en nog veel meer. Mijn conclusie: een bijzonder leuke plek die een evenwicht weet te vinden tussen hip en klassiek. Absoluut aanbevolen door mij.

Familytime: Cafés voor gezinnen

Last but not least, een kleine tip voor alle ouders. Soms is de kwaliteit van de koffie niet het belangrijkste. Ik ben vaak blij om er gewoon van te genieten terwijl het nog warm is. Als ik met andere moeders/vaders koffie ga drinken, zorg ik ervoor dat er een speelhoek is, zodat de kleintjes bezig zijn en wij volwassenen kunnen babbelen. Mijn absolute favorieten hiervoor zijn de Ruetz filialen in Innsbruck Mariahilf en in Kematen (meer informatie vindt u hier).

Met dit in gedachten, hef uw kopjes en geniet van uw koffie!

Soortgelijke artikelen