DSC00962tvb
04 juni 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een droomdag met veel ervaringen

De Achensee, het grootste meer van Tirol, is een echt juweel van Tirol. Omlijst door het Karwendelgebergte en het Rofangebergte biedt het turkooisgroene, kristalheldere bergmeer een prachtige natuurlijke idylle.

Ik laat u zien hoe u vanuit Innsbruck een zeer afwisselende droomdag kunt beleven met wandelingen, een boottocht en een ritje met de nostalgietrein. En het is allemaal milieuvriendelijk, zonder een auto.

Achensee spoorweg

De Achensee Railway werd in 1889 geopend en is een smalspoor-tandradbaan die door stoomlocomotieven wordt geëxploiteerd. Het werd eind april 2022 heropend na een paar financieel hobbelige jaren. Voordien werden omvangrijke investeringen gedaan en werd de infrastructuur vernieuwd

Op zijn weg van Jenbach naar de Achensee overbrugt de spoorweg een afstand van 6,79 kilometer en een hoogteverschil van 440 meter met een spoorbreedte van 1.000 millimeter.

Het station van Jenbach is ook het enige station in Oostenrijk met drie verschillende spoorbreedtes: Achenseebahn 1.000mm - Zillertalbahn 760mm en de standaardspoorbreedte van de Oostenrijkse Bundesbahnen met 1.435mm.

Reis van Innsbruck naar Jenbach

Neem gewoon de trein vanuit Innsbruck: u kunt comfortabel reizen met de S-Bahn. U kunt op de lijnen S4 en S5 stappen bij het centraal station, bij het nieuwe station Messe of bij het station Westbahnhof. De snellere Rex- en Cityjet-treinen stoppen ook in Jenbach, zodat er vanuit Innsbruck soms een interval van 15 minuten is

Jenbach is het vertrekpunt voor een dagtocht en is daarom zeer snel en gemakkelijk te bereiken.

Combi ticket trein & schip

Eenmaal in Jenbach aangekomen, volgt u de borden naar de Achenseebahn, die ons verder naar het Achensee brengt.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa. Ik raad een combinatieticket aan: dit omvat een retourtocht met de tandradbaan en een dagkaart voor de boottocht op de Achensee.

Het eindpunt van de Achenseespoorweg in Seespitz is ook de aanlegplaats voor de boot

De reistijden zijn op elkaar afgestemd.

De prijs voor het combiticket in de zomer van 2022 bedraagt 49 euro.

Meer prijzen vindt u hier

Pure nostalgie

De treinrit naar het Achenmeer is pure nostalgie. De stoom van de locomotief, de bergen rondom, de oude wagons en het fluitsignaal. Zeker een ervaring die je niet lang zult vergeten

De trein bestaat uit een gesloten en een open wagon. Voor foto's, raad ik duidelijk de open koets aan.

Als de trein bergop gaat, wordt hij van achteren geduwd door de locomotief. Op het hoogste punt van de lijn, bij het station in Eben, wordt de locomotief opgetuigd. Van daar tot de laatste halte aan het meer, wordt de trein getrokken.

Navigatie Achensee

Direct bij het eindpunt staat de "Stad Innsbruck" al bij de aanlegsteiger op de passagiers te wachten. Het schip steekt de Achensee over en laat u de omgeving vanuit een geheel nieuw perspectief zien.

Op het grootste meer van Tirol varen sinds 1887 regelmatig passagiersschepen, die zich in een grote populariteit mogen verheugen.

We nemen de boot naar de noordoever naar het Scholastika station in Achenkirch om onze wandeling te beginnen.

Het uitzicht op de Karwendel en de Rofan vanaf de boot is adembenemend mooi. Terwijl u hier een kopje koffie drinkt, kunt u zowel binnen door de grote ramen als buiten op het terras van het landschap genieten.

Wandeling van Achenkirch naar de Gaisalm

Van Achenkirch voert onze wandeling ons naar de Gaisalm. De Gaisalm kan alleen per boot of met een wandeltocht worden bereikt.

Volg het goed aangegeven pad vanaf de aanlegsteiger van de Scholastika-boot in westelijke richting. Na ongeveer 15 minuten bereikt u de ingang van de Mariensteig (Mariapad) via mooie zomerweiden een eindje van het meer vandaan.

Dit leidt in ongeveer een uur over een paar korte klimmetjes en afdalingen en een betrekkelijk smal pad boven het meer in de richting van de Gaisalm. Het uitzicht op het meer en zijn turquoise water behoeft niet veel woorden. Een werkelijk prachtig gezicht!

De route is vier kilometer lang en u overbrugt 150 hoogtemeters bergop en 150 bergaf.

Van de Gaisalm naar Pertisau

Omdat het weer zichtbaar beter werd, besloten we om vanaf de Gaisalm verder te wandelen naar Pertisau. Als u het liever rustig aan doet, kunt u ook de boot nemen.

De weg van de Gaisalm naar Pertisau is nog eens 8,8 kilometer lang en zou ongeveer twee uur in beslag moeten nemen.

Terug naar Jenbach met de Achensee Bahn

De laatste rit van deze late namiddag brengt u terug naar Jenbach. De rit is een geweldige manier om te ontspannen, te onthaasten en na te denken over de prachtige dag.

Nog een laatste foto van de stoomlocomotief op het station in Jenbach en dan brengt de ÖBB je snel terug naar Innsbruck.

Mijn conclusie

  • in één zin: Een dag om nooit te vergeten.
  • Alles zonder auto, zonder stress en met zo veel ervaringen.
  • Dankzij de uitstekende dienstregeling van de S-Bahn vanuit Innsbruck kunt u Jenbach snel en zonder stress bereiken. De reis met de Achensee Bahn heeft niet veel woorden nodig. Een hoogtepunt niet alleen voor spoorwegfans.
  • De boottocht op de Achensee is ontspannend.
  • De wandeling over de prachtige paden aan de westelijke oever van het Achenmeer en het bezoek aan de Gaisalm - een droom. Het uitzicht op het heldere, turkooizen meer doet de camera's en mobiele telefoons gloeien.
  • De timing van de Achensee-trein en de Achensee-boottocht is geweldig, net als het combiticket.
  • Een duidelijke aanbeveling voor iedereen die het grootste meer van Tirol zonder stress wil bezoeken. Een ideale excursie voor gezinnen met kinderen, maar ook een hit voor spoorwegnostalgici en natuurliefhebbers!

Soortgelijke artikelen