DSC09056
12 februari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het carnaval in Axams is een van de zes grote tradities van het "vijfde seizoen" in Tirol.

Elke vier jaar is er de grote carnavalsoptocht op carnavalszondag en elk jaar de normale optocht op carnavalsdonderdag.

Altijd inclusief: de beroemde Wampelerreiten - een heel bijzondere traditie die sinds 2016 deel uitmaakt van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Traditioneel begint carnaval altijd op de maandag na Driekoningen. De zogenaamde „Eintampern“ van de Kirchtagsschnöller opent het "vijfde seizoen".

Elke donderdag tot het einde van het carnaval is er de „Banden Gian“ en „Laniger Schaugn“. De verschillende figuren, waarover hieronder meer, trekken tot middernacht in optocht door het dorp en houden halt bij herbergen. Traditioneel dansen de bendes meestal met de herbergiers en gasten. Als dank voor het optreden geven de herbergiers en gasten vaak een schnaps terug. Elke bende bestaat uit maximaal 16 zogenaamde Lanigern. Tijdens hun optredens worden de bendes begeleid door een accordeonspeler.

Het hoogtepunt van de Axamer Fasnacht zijn altijd de Wampelerreiten op carnavalsdonderdag en om de vier jaar tijdens de grote optocht op carnavalszondag.

Wat zijn de Wampelerreiten?

De Wampeler zijn sterke mannen wiens witte shirts gevuld zijn met hooi en stro. Ze zijn ook uitgerust met een stok. Volgens de legende vulden de mensen zich vroeger met bladeren tijdens de jacht op beren om zichzelf te beschermen tegen verwondingen. De wampelers kleden zich in een grof, wit Pfoat (overhemd) van linnen en dragen een rode rok over een broek, een brede leren riem, stevige schoenen en een stok - zowel voor evenwicht als verdediging. Gevuld met hun „Grummit“, het hooi van de tweede maaibeurt, trekken ze gehurkt door het dorp. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien rustig, maar in werkelijkheid is het extreem inspannend. Het verloop van deze energieverslindende gewoonte wordt bepaald door duidelijke ("ijzeren") regels.

De zogenaamde ruiters, hun tegenstanders, hebben de taak om de wampelers van achteren aan te vallen en op hun rug te gooien. Hoewel de aanvallen alleen van achteren mogen worden gedaan, kunnen de wampelers zich van voren verdedigen met hun stok. De beste wampelers zijn degenen die na de twee dorpsrondes nog steeds een witte rug hebben, wat betekent dat ze niet zijn omvergeworpen.

Deze strijd symboliseert de competitie tussen winter en lente en kan soms behoorlijk energiek zijn. De Wampelerreiten eindigt traditioneel in de herberg, waar de Wampeler kan bijkomen van hun inspannende taak. Het gerucht gaat dat de herstelfase in de herberg erg lang kan duren ... de dorst moet worden gelest.

Welke figuren staan er op de Axamer Fasnacht?

Tuxer

De Tuxer symboliseert een jonge, krachtige en elegante man. De levendige sjaals, vaak van zijde, en de Zillertaler vrouwenhoed, versierd met bloemen en veren, symboliseren de lente. Daarnaast draagt de Tuxer een „Goaßl“ (zweep), waarmee hij „schnöllt“ (knipt). Met dit ritueel vangt hij op charmante wijze mooie meisjes, wat als een bijzondere eer wordt beschouwd. Een meisje kan zich "bevrijden" van de Tuxer met een dans of een schnaps.

Flitscheler

De Flitscheler is een andere traditionele carnavalsfiguur en symboliseert vruchtbaarheid. De „Flitschen“ zijn gedroogde bladeren van de maïskolf en zijn bevestigd aan een pak. Het pak wordt binnenstebuiten gedragen zodat de naden naar buiten wijzen. Bij dit figuur hoort ook een houten masker en een hoed, die ook versierd is met „Flitschen“. De Flitscheler dragen ongeveer 120 bewerkte maïskolven op hun kostuum.

Heksen

De Axamer Kögelehexen zijn traditionele carnavalsfiguren. Hun outfit bestaat uit een sjaal en een zijden schort, en ze worden aangevuld met de zogenaamde „Nadln“. In vergelijking met andere heksen worden de maskers van de „Nadln“ gekenmerkt door iets zachtere gelaatstrekken. In plaats van een bezem dragen de „Nadln“ een stok, lokaal ook wel „Hoagiler“ genoemd. Deze is niet alleen symbolisch, maar kan door de „Nadln“ ook worden gebruikt voor een lichte klap als dat nodig is, vooral als ze boos zijn.

Altboarisches Ehepaar

De „Altboarische Paarl“, bestaande uit „Weibitz und Mannitz“, presenteert zich in elegante kleding en begeleidt de processie. Ze dansen op de klanken van walsen en polka's.

Bluatige

Gehuld in dierenbloed, dierlijke ingewanden om hun nek, aardappeltanden in hun mond, sissend en enge geluiden makend, sluipen ze rond ... En altijd voorop loopt "de Dood" - gekleed in een witte mantel, een houten doodshoofdmasker en een zeis over zijn schouder.

Heel zelden, en als het al gebeurt, dan alleen op "Onzinnige Donderdag", kun je ook „Bluatige“ tegenkomen in Axams ..

Axamer Bock

De Axamer Bock is een onmisbare "mascotte", een authentiek symbool van de Axamer Fasnacht. De woorden „Iatz passt’s fein auf, ihr lieab’n Leut’“ beginnen met een gedicht dat elke vier jaar aan het begin van het carnaval wordt voorgedragen. Dit werk werd geschreven door Franz Jordan, een 18e-eeuwse dichter die in de dorpsgemeenschap woonde. De Bock geeft ook zijn naam aan de carnavalskrant.

De drukte wordt aangevuld met verschillende praalwagens en begeleid door muziek.

Soortgelijke artikelen