DSC06520tvb
16 februari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Om de vier jaar

De Rumer Mullerumzug is nu een UNESCO werelderfgoed. Het traditionele gebruik vindt om de vier jaar plaats. Afwisselend met de gemeenten Thaur, Absam en Mils wordt de processie dus slechts om de vier jaar gehouden in Rum.

Met heldere kleuren wordt dan geroepen om de winter te verdrijven. Afgelopen zondag, 12 februari, was het weer zo ver.

UNESCO werelderfgoed

In 2011 werd de „Matschgern und Mullern“ in de regio van de Martha dorpen (Mühlau, Arzl, Rum, Thaur, Absam) opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze carnavalstraditie gaat verschillende eeuwen terug. De cijfers Melcher, Zottler, Spiegeltuxer, Hexen, Zaggler en Bären spelen een hoofdrol.

De cijfers

Kranewitterjeneverbesstruiken omzomen deze figuur . Het bereidt de plaats voor op Muller.

Hexen: Zoals de Kranewitter, bereidt ook de Hexen de plaats voor de Muller voor.

Daarna komen de figuren die de vier seizoenen voorstellen.

Halbweißerhij vertegenwoordigt de lente, draagt een witte broek en symboliseert daarmee het sneeuwdek. Daarbovenop komen bloemen die het sneeuwdek binnendringen.

Melcher: Met een korte leren broek en zonder schoenen staat hij voor de zomer.

Spiegeltuxerhij vertegenwoordigt het hoogtepunt van de zomer. Het hoofddeksel doet sterk denken aan de Almabtrieb.

Zagglerhij symboliseert de herfst en draagt een blauw gewaad met kleurrijke kwastjes die herfstbladeren voorstellen.

Zottler: Hij belichaamt de winter. Wollen franjes omlijsten het kostuum en hij heeft ook het masker met de grimmigste uitdrukking. De Zottler ligt tijdens de processie altijd plat op de grond, als symbool dat de winter is overwonnen.

Verplaats

De parade vond afgelopen zondag 12 februari plaats. Het zeer goed bezochte evenement verliep in het beste, bijna lenteachtige weer en bracht het publiek in vervoering. Na de lange en moeilijke Corona-periode is het fijn om weer volop van de gebruiken te kunnen genieten. De processie zelf loopt in een cirkel door de stad Rum, en met de goed georganiseerde pendeldienst was het ook gemakkelijk om er met het openbaar vervoer te komen.

Het hoogtepunt voor mij was het masker met de vier gezichten die de vier seizoenen voorstellen.

Opmerking

Overigens komt het volgende hoogtepunt qua douane in de regio Innsbruck al over een paar dagen: Op zondag 19 februari organiseert Axams de große Fasnachtsumzug mit Axamer Wampelerreiten zal plaatsvinden.

Soortgelijke artikelen