DSC06473tvb
01 augustus 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De CSD (Christopher Street Day) vindt sinds 2010 plaats in Innsbruck. Het begon met een paar bezoekers, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot en voortdurend groeiend evenement.

Wat is de CSD?

Christopher Street Day is een demonstratie die voor het eerst plaatsvond in 1969. De aanleiding was het politieoptreden in 1968 in New York tegen seksuele minderheden. Een jaar later werd de eerste manifestatie tegen deze willekeur van de politie gehouden. Inmiddels is de CSD niet alleen een herdenkingsdag voor de gebeurtenissen van toen. Het is een dag waarop de LGBTQ+ gemeenschap de aandacht vestigt op het feit dat rechten en erkenning hard bevochten en gehandhaafd moeten worden. Het is een vreedzame, kleurrijke en flitsende optocht door de stad waar iedereen welkom is.

Rudolf Kaiser, alias JayJay, hoofd van Pride Tirol, benadrukte dat een aanval op de LGBTQ+ gemeenschap ook een aanval op de democratie is. Het is des te belangrijker om een statement te maken, omdat sinds Corona ook het aantal aanvallen op homo's is toegenomen. "De Pride is er voor iedereen, niet alleen voor mensen uit de scene," nodigde Kaiser ook mensen uit om zelf te komen kijken en de vreedzame en kleurrijke saamhorigheid te ervaren.

CSD wordt trots

in 2023 zal het evenement een aantal veranderingen ondergaan. De voormalige Christopher Street Day (CSD) wordt Pride Tirol. Het evenement wordt georganiseerd door de nieuw opgerichte vereniging Pride Tirol en krijgt een nieuw gezicht.

De nieuwe locatie is Olympiaworld. Een van de redenen is het jaarlijks toenemende aantal deelnemers dat deze locatie kan herbergen. Een andere reden is de nieuwe route van de parade, die met bijna vijf kilometer de op één na langste van Oostenrijk is.

Dit jaar, op 29 juli, liep de parade van Olympiaworld via Tivoli, Leipziger Platz, Sillpark, het centraal station, Bozner Platz en Triumphpforte, door Wilten en via Olympiabrücke terug naar Olympiaworld.

De naam Pride Tirol en de nieuwe vereniging willen Pride nu ook naar andere delen van Tirol brengen. De Pearl Pride staat al gepland voor 7 oktober in Kufstein, en in 2024 komt er ook een evenement in St. Johann.

Trots Tirol 2023

Met 4.500 deelnemers was Pride Tirol afgelopen zaterdag, 29 juli, een record: nooit eerder gingen meer mensen de straat op voor de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap. Vreedzaam, luidruchtig en vol goede moed marcheerde de parade door het centrum van Innsbruck. Zelfs een beginnende onweersbui kon de opperbeste stemming niet bederven. Met galmende beats en fluitjes dansten de deelnemers langzaam door de straten van Innsbruck omzoomd met vele regenbogen. Na de incidenten in Wenen werd er veel nadruk gelegd op de veiligheid. Een groot politiecontingent begeleidde de parade. Alles verliep echter heel vreedzaam, er was veel bijval van voorbijgangers op straat en gejuich. Er was een gevoel van saamhorigheid dat laat zien waarom het belangrijk is om dit evenement eens per jaar te organiseren.

Na de parade was er een geweldig feest in de nieuw ontworpen Pride Village bij Olympiaworld, ondanks herhaalde onweersbuien. Talloze informatiestands van verschillende organisaties gaven informatie en antwoorden op vragen die opkwamen.

Soortgelijke artikelen