_DSC0295
01 juli 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Dit jaar was het snel en makkelijk. Alle weerdiensten gemeld: Zondag: heldere hemel, geen gevaar voor onweer, hooguit een paar pluizige wolken boven Innsbruck, meer niet. Klassik am Berg zou dus niet, zoals vorig jaar, door een enorme stortbui voor de pauze tot een einde worden gebracht. Maar er was nog een première. Voor de eerste keer vond het concert plaats op de Muttereralm - niet op de Patscherkofel.

Prachtige hemel

Het weer is altijd wat de organisatoren echt nerveus maakt, zegt Gerhard Sammer, directeur van het Tiroolse kamerorkest InnStrumenti. Er moet nog worden besloten of het concert op de berg of in het Haus der Musik in Innsbruck zal plaatsvinden. Wij, toeschouwers, merken natuurlijk niets van deze spanning. We wachten op de post, pakken onze kampeermatten en picknickkleedjes in onze rugzakken en kijken uit naar het concert.

Met 1.608 meter boven de zeespiegel is de Muttereralm niet zo hoog als het bergstation van de kabelbaan Patscherkofel (1.965 m). Toch is het raadzaam een degelijke basislaag en warme kleren mee te nemen. Als de zon weg is, kan het"zapfig" worden, zoals ze in Tirol zeggen. Ik ga vroeg in de middag naar de Mutterer Alm. En deel de gondel met mountainbikers en hun fietsen. Het Innsbruck Bike Park op de Muttereralm is erg populair. Een drukbezocht pad leidt van de alp naar de vallei.

Klassieker op de berg

Dit jaar moest het orkest verhuizen van de Patscherkofel naar de Muttereralm. Misschien om de koeien daar niet te storen, horen we. de koeien op de Muttereralm laten zich helemaal niet storen, en we moeten het nog steeds niet doen zonder het getinkel van de koebellen. Als de eerste geluiden beginnen, gaan de koeien in volgorde van het veld naar de lager gelegen weide. Alleen - geen grap - om bij de laatste geluiden weer naar boven te sjokken . Zij inspecteren het toneel uitvoerig en nemen hun plaats weer in. Erg attent van de koeien, vindt iedereen!

RobSölkner 4tet

Het programma deze keer via QR code. Dus het is goed als je mobiele telefoon nog genoeg sap heeft. Zoals elk jaar, brengt het InnStrumenti Kamerorkest een band op het podium. Zij geven het publiek een levendig onthaal en spelen later met de orkestmusici.

Dit jaar viel de keuze op het RobSölkner 4tet rond de Innsbruckse componist en pianist Robert Sölkner. Het programma van het kwartet grooved, of beter gezegd jazet, het publiek in de "hoofdact" - met fijne jazzklanken, originele composities van Sölkner.

"Het proces van het plannen van het programma begint vele jaren voor het concert. In ons programmateam verzamelen we ideeën voor stukken, solisten enz. Zo stellen we stap voor stap het programma voor het concert samen. Er kunnen bekende stukken zijn. Er moeten echter ook creatieve accenten worden gelegd, speciaal voor deze gelegenheid moeten nieuwe stukken worden gecreëerd, enzovoort. We zijn vooral op zoek naar stukken die overeenkomen met de locatie op de berg. Stukken die niet overal te horen zijn, zoals dit jaar 'Tirolese' van Benjamin Britten. Bovendien bevat het programma van Klassik am Berg altijd een cross-over. Dit jaar bijvoorbeeld tussen klassieke muziek en jazz, met de topsolisten van het RobSölkner 4tet."

Gerhard Sammer, artistiek directeur

Licht als een zomeravond

Opwindend programma

Dus de sfeer is geweldig vanaf het begin. De weide vult zich met mensen die hongerig zijn naar muziek. Zo'n 1200 mensen volgen Klassik am Berg live, met kinderen en honden, hapjes en drankjes. "Net als in de barok mogen de mensen eten, nippen en genieten", zegt Gerhard Sammer, bekend om zijn geestige en grappige moderaties. Hij zorgt voor het beste vermaak en talrijke lachsalvo's tussen de muzikale stukken door. Ze zijn vederlicht en perfect voor een zwoele zomeravond.

Wolfgang Amadeus Mozart's 1e deel uit Symfonie Nr. 40 in G mineur zal het concert openen. Gevolgd door "Kommt ein schlanker Bursch" uit de opera "Der Freischütz" van Carl Maria von Webern. Soliste Lea Bodner begeleidde met veel humor, acteertalent en een prachtige stem. Ook de volgende stukken zijn slim, waaronder "Charles Aznavour prend un café ave Astor Piazzola" van de twintig jaar geleden overleden Argentijn Astor Piazzola, en "Die lustigen Dorfschmiede" van de Tsjechische componist Julius Fučíks, die dit jaar zijn 150e verjaardag zou vieren. Tijdens de mars wordt er veel gehamerd op het podium en gedobberd op het gazon, zoals het hoort.

Worstjes & Krakelingen

Tijdens de pauze krijgen sommigen braadworst en krakelingen, zomerspritzers en bier. Terwijl er nog geen enkel donker wolkje aan de hemel is, verschijnt de Nordkette in al haar zomerse pracht. Het tweede deel gaat charmant verder met Paul Lincke's ouverture uit de operette Grigri. Johann Strauss mag natuurlijk niet ontbreken. In "Mein Herr Marquis" uit de operette Die Fledermaus, trekken Sammer en de Bodners dirndls aan - tot groot genoegen van het publiek. De Hongaarse dans van Johannes Brahms is opzwepend, evenals "Ausflug" van de componist Wolfgang Fally, die ook aanwezig is.

Zoals altijd, de tijd vliegt. Het is al tijd voor het laatste stuk. Er volgt al een fel bejubelde toegift en een extra portie applaus voor de technische staf en de vele helpers achter het podium. Zij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Net als het personeel van de Muttereralmbahn, die in een mum van tijd 1.200 mensen met een gondel naar beneden het dal in loodsen.

In een mum van tijd zijn we in Mutters. Nog nagenietend van een fantastisch concert waarin het kamerorkest InnStrumenti vakkundig jongleerde met opera, operette, jazz en volksliedjes. Fijne muziek, kruidige alpenlucht, fantastisch bergpanorama - een hemels totaalpakket.

"Na het eerste succesvolle optreden op de Muttereralm zijn we erg enthousiast over deze bijzondere locatie! De verantwoordelijken in de gemeente Mutters en het hele team van de Mutterer Alm hebben ons zo positief 'ontvangen' dat we nu van plan zijn om - indien mogelijk - het concert in 2023 opnieuw in de Muttereralm te houden. Na overleg met onze 'huismeteoroloog' prof. Mayr, verplaatsen we het concert van 2023 echter naar de herfst. Daar kunnen gewoonlijk stabielere weersomstandigheden worden verwacht."

Gerhard Sammer, artistiek directeur

Wie zich wil laten betoveren, kan terecht op het YouTube-kanaal van het Tiroolse kamerorkest InnStrumenti.

De zomer in Innsbruck biedt een reeks geweldige muzikale ervaringen - van de Promenadeconcerten tot de Feestweken Oude Muziek, zie hier het programma.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen