Odor-Ferdinandeum-Ausstellung-14
02 mei 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Opening van de tentoonstelling

Afgelopen vrijdag, 28 april, nodigde het Ferdinandeum bezoekers uit voor de opening van de nieuwe tentoonstelling „Odor. Immaterielle Skulpturen“. Tot zover niet ongebruikelijk, ware het niet dat de advertentie op Facebook onder meer een "rave in het museum" in samenwerking met Tante eMma Club beloofde. Rave in een museum? In Innsbruck? Eindelijk! Wat in andere steden al lang gebruikelijk is, namelijk om kunst en elektronische muziek steeds meer te verenigen, bestaat nu ook in Innsbruck.

Een dergelijke samenwerking trekt een gemengd publiek naar het museum. Museumbezoekers, nieuwsgierige TT-lezers, jonge kunstenaars en het typische Bogen publiek dat je meestal pas op een later tijdstip tegenkomt. Zo staan universiteitsprofessoren naast studenten en glimmende leren jassen naast Goretex-schelpen om samen de negen tentoonstellingszalen te verkennen, die vooral over één ding gaan: geuren.

Volg altijd je neus

Eerst een drankje aan de bar, dan naar de rij boven. Er is een grote drukte op de gratis openingsavond en er mogen maar kleine groepen tegelijk naar binnen. Maar het wachten loont, ook al is dat op het eerste gezicht niet voor iedereen duidelijk. Want in eerste instantie zie je weinig. De opschriften op de immateriële, dus meestal onzichtbare, sculpturen zijn spaarzaam - maar het gezamenlijk puzzelen of en wat je precies ruikt is erg leuk. Via een QR-code op je mobiele telefoon kun je achtergrondinformatie over de werken krijgen - iets wat ik op dit moment alleen maar van harte kan aanbevelen. Dan zou je niet aan de vreemde gaten in de enkelhoge doos snuffelen, zoals alle bezoekers die ik observeerde. In plaats daarvan zou je meteen leren dat de kunstenaar ze bedoeld heeft om eventuele darmwinden te ventileren. Een geluk dat de meeste museumbezoekers niet voorbereid komen!

Excuseer me, wat is die geur?

Het is ook een geluk wanneer je op de een of andere manier het gevoel hebt dat je een verkeerde afslag hebt genomen en dan de curator van de tentoonstelling, Florian Waldvogel, je pad kruist. Hij ontwikkelde de tentoonstelling samen met Thomas Thiel, de directeur van het Museum für Gegenwartskunst in Siegen.

Zijn aanstelling als conservator (en hoofd van de moderne collectie) zie je overigens al van een afstand, maar misschien zijn het de nuttige toelichtingen die ons terugbrengen naar het eigenlijke verloop van de tentoonstelling. Toch hebben we niet helemaal een verkeerde afslag genomen; de open deur naar de permanente tentoonstelling was opzettelijk en verwijst naar de zaal die naar pokken ruikt.

Net om de hoek is Albin Egger-Lienz's monster schilderij "Het Kruis", waarop pater Haspinger de opstandige boeren leidt tegen Napoleon. En nu is voorkennis van de geschiedenis vereist! Want de context wordt pas duidelijk als je weet hoe opstandig de Tirolers vochten tegen de pokkeninenting. Beieren daarentegen was het eerste land ter wereld dat de (effectieve) oorspronkelijke vorm van pokkenvaccinatie invoerde. "En hoe ruiken pokken dan?", vraag ik de heer Waldvogel, enigszins verbaasd. "Ze ruiken helemaal niet", legt hij met een grijns uit. Terug naar het begin dus, en verder in de jungle van geuren, die zeker intenser zijn dan voorheen in de andere kamers.

Maar ik wil nu nog niet te veel vooruitlopen op de tentoonstelling. Niet alles ruikt lekker, sommige dingen zijn een beetje ongemakkelijk. Maar gaan we niet graag naar het museum om dit ongemak te ervaren in een wereld die gekenmerkt wordt door comfortzones, soul food en feelgood playlists?

Rave in het museum

Terwijl in sommige steden de mensen meteen beginnen te dansen, duurt het altijd even voordat de menigte op gang komt. Het geeft niet, je blijft gewoon staan, neemt een drankje en praat met interessante mensen.

En dan gebeurt het! De brede gangen van het museum zijn gevuld met muziek en dansende mensen. Achter het dek staat Martin Ridler zelf, clubeigenaar en DJ. De afterparty gaat later verder bij hem thuis, Tante eMma Club. Laat iemand zeggen dat naar het museum gaan saai is!

Meer informatie

De tentoonstelling is tot 8 oktober 2023 te zien in het Ferdinandeum. Een rondleiding met conservator Florian Waldvogel vindt plaats op 25 juni, 19 juli en 17 september 2023.

Ferdinandeum
www.tiroler-landesmuseen.at
Tentoonstelling : Odor. Immaterielle Skulpturen
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur
Adres: Museumsstraße 15, Innsbruck

Alle foto's: © Lea Hajner

Soortgelijke artikelen