Jakob Auer. Schützen
15 maart 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een tentoonstelling ter afsluiting van een bijzondere 'familiegeschiedenis'? Zo kun je het zeker zien. Want Jakob Auer, een jonge Telfer kunstenaar, exposeert samen met Sabine Daum tot 14 april in de galerie die ooit mede door zijn grootvader werd opgericht. De Raiffeisen Galerie verhuist volgend jaar samen met de bank naar een ander gebouw.

De naam Auer is zeer bekend in Telfs. Een van de hoofdstraten van de Oberlandse industriegemeente is genoemd naar een beroemde zoon van het dorp: Anton Auer. "Hij is mijn overgrootvader, was ereburger, hoofd van de middelbare school, kunstleraar en tekenaar," vertelt zijn achterkleinzoon Jakob Auer trots. Jakob's grootvader Helmut Auer dankt op zijn beurt aan Telfs de bekende Raiffeisen Galerie in het hart van de marktstad. Hij was betrokken bij de oprichting en bouw ervan. Jakob draagt daarom de vulgaire naam "Beri" met duidelijke trots. Het drukt de familiaire uitstraling uit die de Auers in Telfs kenmerkt.

Geen wonder dus dat Jakob Auer, nu 25, op 16-jarige leeftijd in de artistieke voetsporen van zijn voorouders trad. Zelf schrijft hij zijn affiniteit met de schilderkunst vooral toe aan de verzameling schilderijen en prenten van zijn grootvader Helmut Auer. De koopman en galeriehouder was een enthousiast kunstverzamelaar en maakte graag schilderijlijsten voor de kunstenaars. Niet verwonderlijk dat zijn collectie gestaag groeide, die hij bewaarde op Obermarktstraße 35. Dit is precies waar Jakob nu zijn atelier heeft. "Als kleine jongen keek ik enthousiast naar deze foto's," zegt hij. "Ze stapelden zich op tot aan het plafond en waren voor mij veel interessanter dan alle strips." Hij zat ze urenlang te bestuderen.

Ook nu sieren foto's deze kamer. Het zijn nu werken van Jakob Auer die het atelier van Auer sieren en een redelijk goed overzicht bieden van zijn werk tot nu toe. Het zijn linosneden en houtsneden en zijn temperaschilderijen op papier - allemaal werken, die al een persoonlijke stijl laten doorschemeren. Tijdens mijn bezoek vallen mij twee afbeeldingen op van slalomrijders. Eigenlijk geen alledaags onderwerp voor een schilder.

"Ik werk in de winter als skileraar in Seefeld," lacht Jakob. Affiniteit met skiën is dus natuurlijk logisch. "Maar in mijn hoofdberoep zorg ik ervoor dat de wandelpaden in Telfs altijd in goede conditie zijn als trailkeeper voor de toerismevereniging van de regio Innsbruck."

Het is dus eigenlijk logisch dat hij ook een opleiding tot Tiroolse wandelgids en mountainbikegids heeft gevolgd. Dat zijn twee beroepsmogelijkheden waar hij als trail keeper zelden gebruik van maakt, hoewel zijn verklaarde liefde de meestal verborgen jagers- en herderspaden in de omgeving van Telfs zijn. "Ik geef drie of vier keer per jaar rondleidingen voor belangstellenden," zegt hij. "Want de steile paden zijn meestal verborgen en moeilijk te vinden." Om de wandelaars enthousiast te houden, vertelt hij graag legenden en verhalen uit zijn nabije omgeving.

Een eerste leraar: Prof. Heinrich Tilly

Toen hij op 16-jarige leeftijd begon met het maken van houtsneden en linosnedes, had Jakob Auer een bekende en gerenommeerde leermeester aan zijn zijde: Prof. Heinrich Tilly. De vorig jaar overleden kunstenaar was een grootheid als kunstleraar, maar maakte ook naam in Telfs als carnavalsonderzoeker.

Een rolmodel voor Jakob Auer is de bekende Tiroolse kunstenaar Johann Franz Reich uit Polling. Hij gaf Jakob een belangrijke tip: Hij moest de kleuren niet kiezen uit een groot kleurenpalet, maar alleen de primaire kleuren en misschien een specifiek blauw gebruiken. "Dit heeft mijn tempera-werken beïnvloed," vertelt Jakob. "Het mengen van de kleuren is spannend werk en maakt het schilderen tot een boeiende ervaring."

Zijn schilderijen zijn representatief, wat betekent dat de voorstellingen herkenbaar moeten blijven. Zijn favoriete motieven tonen boeren in verschillende situaties. "Als ik iets schilder, gaat het vanuit mijn oog direct in mijn hand", zegt Jakob. Zonder franje, zogezegd.

Vooral de afbeeldingen van bergboeren kenmerken veel van zijn werken, zowel in de salon van een boerderij als aan de stamtafel in een herberg. Uit de schilderijen van Jakob Auer spreekt het diepe respect van de jongeman voor de verworvenheden van het platteland. Daarom is hij logischerwijs ook gefascineerd door de dieren van een boerderij - hoewel hij uiteraard een zwak heeft voor alpenweiden.

In zijn lovende toespraak bij de opening van de tentoonstelling omschreef locoburgemeester Klaus Schuchter Jakob Auer als een levend voorbeeld van een "vrije geest" die in zijn leven en werk altijd authentiek is gebleven: "Een enthousiaste Tiroler, een natuurjongen, een carnavalsliefhebber door en door, een extreme sporter en een enthousiaste Schütze."

De tentoonstelling "Allerlei Mensch" in de Raiffeisengalerie Telfs in Untermarkt is te zien tot 14 april.

Copyright, tenzij anders vermeld: © Werner Kräutler

Soortgelijke artikelen