20210713_promenadenkonzerte__aka3431
08 juli 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Innsbruck Promenade Concerten maken al tientallen jaren deel uit van de zomer in de stad. Een prachtige ambiance, een gevarieerd programma en een goedkope toegang maken deel uit van de charme van de serie.

Je zou het niet denken, maar de Innsbruck Promenade Concerten bestaan al meer dan 25 jaar. de concertreeks werd voor het eerst gehouden in 1994 door Alois Schöpf in de Innsbruckse wijk Saggen, en verhuisde al snel naar de binnenplaats van de keizerlijke Hofburg in de oude stad. De Hofburg was de zetel van de Tiroolse vorsten en de residentie van verschillende Habsburgers.

Concerten

Het bestaat uit ongeveer 400 kamers en 30 particuliere appartementen. Een prachtig gebouw, opgetrokken door de Habsburgers, in het hart van de stad. Het gebouwencomplex staat in directe verbinding met het voormalige adellijke damesklooster (Stiftskeller), de Zilverkapel en de Hofkerk (Schwarzmander kerk). Verder met het Museum voor Volkskunst en de Faculteit der Theologie. De voormalige balzaal(Congres) en de binnentuin grenzen aan de noord- of noordoostzijde.

De binnenplaats is toegankelijk via de zuidelijke poort. Naast een prachtige ambiance biedt het een uitstekende akoestiek. Er is nauwelijks iets beters te bedenken dan hier op een warme zomeravond van een jazzconcert of een orkestuitvoering te genieten.

Nieuw team

in2019 nam de Innsbruckse muziekpedagoog en dirigent Bernhard Schlögl de artistieke leiding van de traditierijke muziekserie over. Hij heeft het programma uitgezonden en heeft zich sindsdien naast kopermuziek ook toegelegd op symfonieorkesten en kamermuziekensembles. Daarnaast zijn er veelbelovende (jonge) gespecialiseerde formaties.

Het jaar daarop trad Christiane Mayr toe als algemeen directeur. Juli is een trouwmaand voor Christiane Mayr: een maand lang moet zij één, soms twee, concerten per dag in goede banen leiden, dit jaar in totaal 37. De cultuurmanager is verantwoordelijk voor de opbouw, de organisatie en het verloop van de evenementen en is dus min of meer thuis in de Hofburg gedurende deze periode.

Ze houdt altijd een oogje op de lucht boven Innsbruck. Want optredens vinden plaats in weer en wind. Maar het wordt alleen echt druk als het niet regent. Na een onderbreking in 2020 wegens de corona en beperkingen in 2021, zullen de Innsbruck Promenade Concerten dit jaar voor het eerst zonder beperkingen plaatsvinden. Een viering, zoals Mayr benadrukt.

Ontmoetingsplaats

De Promenade Concerten 2022 zijn een feest. Want: "De binnenplaats is opnieuw een plaats van ontmoeting. De bar is open en de mensen kunnen spontaan naar het concert gaan," vertelt Christiane Mayr blij. Voor wie op langere termijn plant, abonnees en die-hard fans, zijn er vooraf tickets met zitplaatsreservering verkrijgbaar. Er is echter een bepaald contingent beschikbaar voor de avondverkoop, plus staan- en telkaarten.

Het is de eerste keer dat deze combinatie in deze vorm wordt aangeboden - en zij is zeer goed ontvangen, aldus Mayr. Wie door de steegjes van de oude stad slentert, krijgt vaak de kans om kaartjes te passen - en kan spontaan besluiten om naar het concert te gaan.

Een van de voordelen van deze serie is dat er geen dresscode is en dat de sfeer ontspannen is. Net van de berg af? Voor een zomerse plons of een ijsje in de oude stad? - Niets staat een concertbezoek in de weg - zelfs bergschoenen of slippers niet.

Als een zomers plonsje

Dat je na 25 jaar gratis toegang nu vijf euro per concert moet betalen, deert niemand. Want dat is niet veel meer dan een cappuccino kost, of een ijskoffie of de eerder genoemde zomerse spritzer. In ruil daarvoor krijgt u eersteklas muziek van internationale topformaties.

Het Tiroler Symfonie Orkest speelt op de Promenadeconcerten, evenals het Ensemble van het Weens Symfonie Orkest(15 juli), het Vrouwensymfonie Orkest Oostenrijk(13 juli) of het Saksisch Blaas Filharmonisch Orkest(21 juli).

Deze hoogtepunten zullen worden aangevuld met andere, zoals de United States Marine Band (24.07.), die gewoonlijk de optredens van de Amerikaanse president omlijsten. En natuurlijk zijn er ook brassbands, zoals de R.E.T. Brass Band(18.07.) of de Brass Band Fröschl Hall(27.07.).

Het mengsel maakt het verschil

"Er is voor elk wat wils en de concerten zijn absoluut betaalbaar", benadrukt de cultuurmanager. En zo krijgt het vaste publiek dagelijks gezelschap van talloze wandelaars die spontaan een kaartje kopen. Met deze bewust laagdrempelige aanpak maken de Innsbruck Promenade Concerten het voor iedere geïnteresseerde mogelijk om op hoog niveau van muziek te genieten.

"De Promenadeconcerten zijn niet te vergelijken met andere evenementen. Al meer dan 25 jaar staan zij voor het muziekland Tirol, Oostenrijk, stond voor Innsbruck," zegt Mayr. Bernhard Schlögl en zij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Klik hier voor het programma van de Innsbruck Promenade Concerten; klik hier voor het uitgebreide culturele programma in de zomer.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Innsbruck Promenade Concerten

Soortgelijke artikelen