A05_Volksmusik_c_Wolfgang_Lackner
18 augustus 2022
Originele taal van het artikel: Italiano Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De tentoonstelling gewijd aan de Tiroolse volksmuziek "Wir Tiroler sind lustig. Die Rolle der Volksmusik für den Tourismus' in het Tiroler Volkskunstmuseum in Innsbruck. De titel van de tentoonstelling "Wir Tiroler sind lustig" is een vers uit een lied dat deel is gaan uitmaken van het volksmuziekerfgoed, maar afkomstig is uit de 18e-eeuwse operette "Der Tiroler Wastl" van Emanuel Schikaneder.
Het is een lied dat bijna alle Tirolers van 50 jaar en ouder kennen omdat ze het op school hebben geleerd.
Maar wat betekent 'Wir Tiroler sind lustig'? De vertaling in het Italiaans zou kunnen zijn: "Wij Tirolers zijn grappig, amusant, vrolijk". Een ogenschijnlijk onschuldig versje, maar een dat het minstens 200 jaar oude stereotype beeld van de Tiroler als een vrolijke bergman - soms afgeschilderd als een onnozelaar - die graag zingt en in gezelschap verkeert, goed weergeeft

Tirol op tournee

Aan de hand van voorwerpen, documenten, audio en video vertelt de tentoonstelling over de weg die de Tiroolse volksmuziek als amusementsgenre de afgelopen 200 jaar heeft afgelegd. Het muziekgenre "à la tirolienne" is reeds aanwezig in de klassieke muziek - b.v. van Beethoven en Rossini - binnen een brede waaier van stijlen, geïnspireerd op "typische" melodieën uit bepaalde landen
Maar vanaf 1800 zijn er echte Tiroolse ensembles die door Europa toeren en aan Europese hoven en op prestigieuze podia zingen, spelen en soms ook dansen. De eerste zaal van de tentoonstelling vertelt juist over deze vroege groepen: de Ur-Rainer, de gebroeders Leo, de Holaus.
Interessant is ook het verhaal van Ludwig Rainer, een Tiroler uit het Zillertal, die in de tweede helft van de 19e eeuw, na tien jaar met zijn groep in Rusland te hebben opgetreden, naar Tirol terugkeerde en een waar toeristenimperium oprichtte. Zijn Hotel Seehof aan de Achensee combineert een indrukwekkend Alpenlandschap met avondvoorstellingen van Tiroolse muziek en trekt toeristen uit Duitsland en verder weg.

Tot groot genoegen van de toeristen (en anderen)

In de tweede zaal wordt de geschiedenis van de "Tiroler Abend" verteld. Zo worden sinds de jaren 1930 gekostumeerde voorstellingen genoemd waarbij gezongen, gedanst en gespeeld wordt met zowel typische alpiene muziekinstrumenten als bergvoorwerpen zoals een zaag of koebellen. Tiroolse folkloregroepen hebben de wereld rondgereisd, onder meer naar Amerika, Canada en het Verre Oosten, zoals gedocumenteerd in de tentoonstelling. Ook vandaag nog worden deze voorstellingen in Innsbruck opgevoerd, in een tot theater omgebouwd kermispaviljoen

De tentoonstelling brengt ons vervolgens naar de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hier wordt de rol van de bioscoop als medium voor de verspreiding van Tiroolse muziek onderzocht. We zien affiches en filmclips, komedies waarin de bergen en de muziek vertellen over een amusante en onderhoudende Alpenwereld, ver verwijderd van de realiteit van het harde plattelandsleven. En er is sprake van de Olympische Spelen, waarbij Oostenrijk Tirol routinematig presenteert als toeristische bestemming, ook via zijn muziek.

Curiosa en stemmen uit het koor

Er is nog veel meer in de tentoonstelling: er is plaats ingeruimd voor zangers en musici die in heel Europa beroemd waren. Bijvoorbeeld Therese Prantl, die onder haar vele bewonderaars zelfs de Tsaar van Rusland telde. U kunt proberen de melodie van het lied "Wir Tiroler sind lustig" te spelen met een stel koebellen, zoals op Tiroolse avonden. Er zijn video's van beroemde popzangers die sterk putten uit de Tiroolse volksmuziektraditie; en ook enkele 'grappige' gevallen zoals Takeo Ischi, een Japanner die beroemd werd door het jodelen te zingen in traditionele Tiroler kledij. Ook Oostenrijkse intellectuelen en hun kritische kijk op deze voorstellingen kwamen aan het woord, omdat zij van mening waren dat deze voorstellingen een enigszins gebagatelliseerd en geridiculiseerd beeld van de Tirolers en Tirol in de wereld brachten.

Nuttige informatie

"Wir Tiroler sind lustig. Die Rolle der Volksmusik für den Tourismus"
10.6. - 27.11.2022
Tiroler Volkskunstmuseum
Universitätsstrasse 2, 6020 Innsbruck

dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
laatste toegang om 16.30 uur

volledige toegang 12 euro, concessies 9 euro, gratis voor jongeren onder 19 jaar en houders van de Innsbruck Kaart

Hier is informatie over Tiroolse avonden in Innsbruck en Tirol

Soortgelijke artikelen