DSC03029tvb
05 juni 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De bergen rond Innsbruck staan niet alleen bekend om hun adembenemende schoonheid, maar ook om hun levende tradities. Twee van de belangrijkste gebruiken die de zomeravonden in de omgeving van Innsbruck verlichten zijn de Heilig Hart van Jezus vreugdevuren en de zonnewendevuren. Beide feesten hebben een diepgewortelde culturele en religieuze betekenis en bieden een spectaculaire ervaring voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Heilig Hartvuren: een teken van geloof en trouw

De traditie van de Heilig Hart van Jezus-vuren gaat terug tot 1796. Geconfronteerd met de dreiging van Franse troepen tijdens de Coalitieoorlogen, zwoeren de Tirolers hun land aan het Heilig Hart van Jezus toe te wijden als ze van de invasie gespaard zouden blijven. Sindsdien wordt dit verbond elk jaar op Heilig Hartzondag, de derde zondag na Pinksteren, hernieuwd met het ontsteken van vuren op de bergen.

In de nacht van Heilig Hartzondag verlichten talloze vuren de bergtoppen rond Innsbruck. De vlammen vormen vaak symbolen zoals kruizen, harten of het Christusmonogram "IHS". Deze vurige symbolen zijn een uitdrukking van geloof en dankbaarheid, maar ook een krachtige gemeenschappelijke ervaring voor de betrokkenen.

Zonnewendevuren: een feest om de zomerzonnewende te vieren

Zonnewendevuren, ook wel Sint-Jansvuren genoemd, vinden hun oorsprong in voorchristelijke, heidense gebruiken om de zomerzonnewende te vieren. Met de langste dag van het jaar op 21 juni markeert dit feest het midden van het jaar en de piek van de kracht van de zon. De vuren waren van oudsher bedoeld om boze geesten te verdrijven en de vruchtbaarheid van akkers en vee te waarborgen.

Tegenwoordig zijn de zonnewendevuren in de omgeving van Innsbruck een sociaal evenement dat zowel inwoners als toeristen aantrekt. Mensen komen samen op de alpenweiden en bergweiden om samen feest te vieren, naar muziek te luisteren en te genieten van de mystieke sfeer van de brandende vuren. De ervaring wordt vaak aangevuld met volksmuziek, dans en regionale specialiteiten.

Overeenkomsten en verschillen

Hoewel beide tradities te maken hebben met het ontsteken van vuren in de bergen, verschillen ze in hun oorsprong en betekenis. Terwijl het Heilig Hart van Jezus-vuur sterk geworteld is in de katholieke traditie en een uitdrukking is van geloof en dankbaarheid, hebben de zonnewendevuren heidense wortels en vieren ze de natuur en de zonnewende.

Een gemeenschappelijk element is echter het gevoel van gemeenschap en saamhorigheid dat beide festivals uitstralen. Inwoners en bezoekers van de regio komen samen om deze speciale momenten te delen en de vuren op de bergen symboliseren een verbinding tussen hemel en aarde, mens en natuur.

Hoe wordt het gedaan? Waar moet rekening mee worden gehouden?

Innsbruck Tourismus Ik sprak met Jakob Auer, een medewerker van Telfs. Hij vertelde me een aantal interessante dingen over het Heilig Hart-vuur. Jakob is al vier jaar verantwoordelijk voor de Heilig Hartvuren in Telfs, die door het geweerbedrijf als vereniging worden georganiseerd.

"De voorbereidingen beginnen ongeveer een maand van tevoren," legt Jakob uit. "Dit omvat het bestellen van de fakkels, het inlichten van de brandweer, het inzamelen van geld voor de fakkels en het samenstellen van de groep die het vreugdevuur bouwt en aansteekt," voegt hij eraan toe.

Op mijn vraag hoe de locaties voor de bergvuren worden bepaald, antwoordt Jakob: "Mijn groep van de geweercompagnie Telfs en ik gebruiken al tientallen jaren dezelfde locaties voor onze Heilig Hartvuren: de zuidkant van de Hohe Munde op ongeveer 1.800 meter en de Arzberg op ongeveer 950 meter boven zeeniveau. Voor de gekozen locaties is het belangrijk dat het veld voor het vuur gericht is op de gemeenschap in het dal, zodat het verzorgingsgebied voor toeschouwers en bewonderaars zo groot mogelijk is. De helling moet ook steil genoeg zijn en idealiter beschut tegen de wind om de brandtijd van de fakkels te optimaliseren."

Het spreekt voor zich dat hier een verhoogd veiligheidsniveau vereist is. Jakob legt uit: "Wat de veiligheid betreft, is het belangrijk om het weer van tevoren goed in de gaten te houden en te beslissen of de beklimming mogelijk is op de geplande dag. Als je al op de berg bent, moet je weten wat je moet doen in geval van hagel of onweer. Daarnaast moet elke deelnemer goed ter been en vrij van duizeligheid zijn en de juiste uitrusting en kleding bij zich hebben. Lokale kennis is ook een voordeel, want je moet de juiste weg terug naar beneden in de vallei vinden in volledige duisternis, ondanks het gebruik van een hoofdlamp." Een gevolg hiervan: "Vanwege het hoge valrisico is het helaas niet mogelijk om het bergvuur direct ter plaatse te ervaren. Ik nodig iedereen echter uit om het Heilig Hartvuur vanuit het dal te bewonderen."

Omdat het Heilig Hartvuur zo'n lange traditie heeft in Tirol, was ik natuurlijk geïnteresseerd in hoe het wordt doorgegeven en hoe de traditie in stand wordt gehouden. Jakob gaf me het volgende antwoord: "Deze traditie wordt intensief doorgegeven aan de volgende generatie. Sinds twee jaar hebben we speciaal voor onze jongeren een vuur op de Arzberg, dat gemakkelijker toegankelijk is en daarom ideaal voor jongeren om hun eerste ervaring met bergvuren op te doen. Voor ons volwassenen staat de zuidkant van de Hohe Munde op het programma. De beklimming van ongeveer 800 hoogtemeters, inclusief eenvoudige klimmen in de derde graad, is zeer veeleisend. Met het extra gewicht van de fakkels kunnen alleen zeer bergvaardige en goed ter been zijnde mensen dit vuur op de berg installeren."

Dus als je op zondag 9 juni in de omgeving van Telfs bent, moet je zeker aandacht besteden aan de twee genoemde punten en genieten van het Heilig Hart van Jezusvuur.

Zonnewendefeest op de Nordkette: een ervaring voor alle zintuigen

Nordkette Op 22 juni 2024 staat weer in het teken van de zonnewende. Seegrube Het restaurant en de Top of Innsbruck verwennen je met culinaire hoogstandjes, begeleid door DJ-klanken en traditionele muziek. Deze feestelijke sfeer wordt omlijst door de traditionele midzomer vreugdevuren, die worden gecoördineerd door de Sonnwendring en georganiseerd door lokale clubs.

Seegrube Een speciale fakkeltocht voor kinderen begint om 20.45 uur bij de kinderspeelplaats op . Een verhalenverteller begeleidt de wandeling en brengt traditionele legenden en verhalen die de kleintjes meevoeren naar een magische wereld.

Bedieningstijden

  • Laatste afdaling met de Hafelekarbahn: 23.00 uur
  • Laatste afdaling met de Seegrubenbahn: 23.30 uur

Innsbrucker NordkettenbahnenDe reguliere tarieven zijn van toepassing. Het Freizeitticket Tirol is ook geldig! Met deWelcome Card plus (bij een verblijf van 3 nachten of meer) krijgen bezoekers 20 procent korting op de kaart.

Levendig en uniek

De Heilig Hart van Jezus vreugdevuren en midzomer vreugdevuren in de omgeving van Innsbruck zijn meer dan alleen een indrukwekkend lichtspel. Het zijn levende tradities die de cultuur en geschiedenis van de regio Tirol weerspiegelen. Beide feesten bieden een unieke kans om de spirituele en natuurlijke schoonheid van dit gebied te ervaren en om deel te nemen aan eeuwenoude gebruiken die ook vandaag nog de harten van de mensen verlichten.

Of je nu een bezoeker bent of een inwoner, deelnemen aan deze festivals geeft je onvergetelijke indrukken en een diep begrip van het rijke culturele landschap van Tirol. En trouwens, ze zijn ook een geweldig fotomoment voor fotografieliefhebbers.

Soortgelijke artikelen