DSC04111
15 maart 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Eeuwenlang waren zij een vaste waarde in de stad toen kleine ambachten en winkels Innsbruck verlevendigden. Vroeger, toen slotenmakers en touwslagers hele straten domineerden. Toen er onder de prieeltjes werd gehandeld en onderhandeld en toen de Schildwirtshäuser een drukte van belang waren. Het was een tijd waarin zelfs een keizer een kroeg in Innsbruck kon verbieden.

Jullie zullen je afvragen wat er mis is met mij. Nee, ik wil niet terug naar de Middeleeuwen. Toch huiver ik bij de gedachte dat de allerlaatste kleine winkels die nog in het centrum en de oude stad bestaan, het slachtoffer worden van de "goedkoop is cool"-mentaliteit en de manie van het online bestellen.

Degenen die mij en mijn blogs kennen, weten dat ik een fanatieke voorstander ben van lokale producten en lokale productie. Ik hou van de kleine winkeltjes, vooral als ze uit een ander tijdperk lijken te komen. Wat zij bieden is voor mij wat ik onder identiteit versta. Wat in alle gevallen opvalt, is het verkooppersoneel in deze winkels, dat zelfs de meest ongewone vragen kan beantwoorden.

Tot overmaat van ramp speelt Corona nu in de kaart van de multinationals. De onlinereuzen maken winsten op een schaal die voorheen ondenkbaar was. Het kan hun blijkbaar niet schelen dat hun producten soms uit de verste uithoeken van de planeet komen. En worden geproduceerd waar geen wetten of mensenrechten gelden. En het zijn juist deze goedkope goederen die onze kleine winkels de das omdoen.

MOETEN WE HET NIET STELLEN MET EEN DUIDELIJKE

Goede raad is niet duur. We kunnen allemaal iets doen om onze stadscentra te redden van deze definitieve kaalslag. In plaats van steeds meer te bestellen op het anonieme internet, moeten we gewoon eens rondkijken in de stad. Wat is daar te zien? Meer dan we denken. Plus: in de kleine en fijne winkels wordt nog persoonlijk advies gegeven.

Ik wil u vijf winkels voorstellen die al lang in de binnenstad van Innsbruck gevestigd zijn en die de kleine en microwinkels in onze stad vertegenwoordigen. Godzijdank spelen ze nog steeds een doorslaggevende rol in de beeldvorming van Innsbruck. Zelfs als u er nog niet gewinkeld hebt, kent u de etalages vast en zeker "uit uw ooghoeken". Voor mij zijn het de vijf schatten van het stadscentrum.

STASTNY BORSTELS IN HET GOUDEN DAK

In een van de kleinste en mooiste bedrijfspanden van Innsbruck is dit echt lang gevestigde Innsbruckse bedrijf al 135 jaar actief op 20 m2. De 3e arcade ten westen van het Goldenes Dachl was oorspronkelijk de verkoopstand van een borstelmakerij in de Badgasse.

In 1899 werd de productie overgenomen door de overgrootvader van de huidige baas Sabine Stastny, evenals het kleine verkoopstalletje voor het Goldenes Dachl gebouw. "Stastny borstels" zijn altijd een Innsbruck merkproduct geweest. Hoewel zij hun eigen productie hebben moeten opgeven, komen de aangeboden goederen nu uitsluitend uit Europa. Borstels voor kleding, schoenen en tapijten vullen het ruime assortiment borstels van natuurlijk haar aan. Naast varkenshaar op scheerkwasten heerst hier nog steeds dassenhaar op de fijne scheerkwasten. Plastic is nergens te vinden. Een bedrijfsbeleid dat ik zou omschrijven als toekomstgericht. Daarom zijn het, naast de vaste klanten, vooral jongeren die hier winkelen.

De hoorn artikelen die Stastny bijna uitsluitend aanbiedt zijn ook mooi. En natuurlijk komen ook deze producten uit Oostenrijk, meer bepaald van een Weense fabrikant.

Mijn beoordeling: De winkel is een van de kleine juweeltjes in zijn soort. Naast kammen en borstels biedt het ook producten voor lichaamsverzorging, manicures en hoornartikelen.

Mijn shoppingtip voor Pasen: een echte Griekse spons of een uitgelezen scheerkwast? Ook hier verkrijgbaar: de legendarische mannengeur 'Alt-Innsbruck'. Een schoenlepel van hoorn en Oostenrijkse makelij is ook een goed cadeau-idee.

Het adres: Stastny Brushes, Herzog-Friedrich-Strasse 15 6020 Innsbruck

Telefoon: +43 676 88365110 office@stastny-buersten.at

De website: Online kopen is ook mogelijk bij Stastny, dankzij de jongste telg van de penseeldynastie www.stastny-buersten.at

SCHILDEREN EN KNUTSELEN MANGOTT AM INNRAIN

Vanaf mijn eerste bezoek hier, stond ik voor een raadsel. Hoe, vroeg ik me af, kunnen honderden, zelfs duizenden verschillende producten worden beheerd? Hoe kun je hier alles bijhouden? Dat is precies wat ik persoonlijk waardeer aan 'Mangott': De diversiteit van de selectie aquarelverven en het bijbehorende papier.

De winkel werd ongeveer 120 jaar geleden opgericht als schildersbedrijf. In 1983 nam Hans Mangott de zaak over en breidde het assortiment geleidelijk uit met een speciaalzaak voor hobbyisten en kunstenaars. Om eerlijk te zijn: Ik begrijp nog steeds niet hoe een geschat aantal van 20.000 (!) verschillende producten kan worden beheerd. Van handwerk- en kunstenaarsbenodigdheden tot verf, penselen, juweelontwerp en papier tot modelbouw, het palet varieert. En dat is nog niet alles. Omdat het aanbod verschilt naargelang het seizoen. Pasen, Moederdag, Allerheiligen, Kerstmis vereisen verschillende producten. Daarom, zegt senior baas Hans Mangold, hebben ze ruimte gehuurd voor een magazijn.

Vier familieleden en twee werknemers "runnen" het bedrijf. Twee dingen fascineren me: zoeken is niet nodig bij Mangott. Als vragende klant wordt u snel en vol vertrouwen naar het product geleid dat u wilt kopen. Zelfs al is het maar een paar centimeter groot. Ten tweede, en net zo belangrijk voor mij: de dochter des huizes, Barbara Mangott, heeft besloten haar vader als baas op te volgen. Dit stelt ook de toekomst van het bedrijf veilig.

Mijn oordeel: ik ken geen andere winkel waar ik zo'n grote keuze aan kunstschildersverf en -papier vind. Als ik een hobbyist was, zou hetzelfde gelden.

Mijn winkeltip voor Pasen: Cadeaus vinden is hier een makkie. Er is ook een grote selectie van paasdecoraties.

Adres: Innrain 26, 6020 Innsbruck

Telefoon: +43 512 56 38 17; info@mangott.at

Website www.mangott.at Delen van het aanbod zijn reeds online beschikbaar www.mangott.at/shop

MODEN SCHNEIDER IN MUSEUMSTRASS

Jarenlang kende ik deze winkel alleen 'uit mijn ooghoeken'. Met andere woorden, ik wist dat er in de Museumstraße een winkel was die mijn aandacht had getrokken met zijn blauwe bedrijfsbord en het zeldzame, ouderwetse en dus al moderne lettertype. Toen ik volledig toegaf aan mijn voorliefde voor loden kleding en linnen hemden, leerde ik Moden Schneider van binnenuit kennen . Iedereen die ooit een hertshoornknoop heeft verloren, weet waarom ik me gelukkig prijs dat Moden Schneider bestaat.

Voor mij was het een reis terug in de tijd toen ik voor het eerst de speciaalzaak op de hoek van de Museumstraße en de Erlerstraße binnenstapte. Het oog wordt onmiddellijk getrokken naar een wand van rekken waarop duizenden verschillende soorten knopen zijn "gemonteerd". Meer dan 10.000 zijn er in voorraad, zoals ik later vernam. Planken, vakken en laden domineren deze winkel, die de wonderlijke charme maar ook de nauwkeurige orde van de jaren 1960 uitstraalt.

De mode wordt aangekondigd door bedrijfsopschriften, maar een leek als ik ziet vooral de knopen. Zeker, er is ook naaizijde in alle kleuren, kousen, blouses en pyjama's. De grootvader van de huidige baas Verena Forster stichtte de winkel in de jaren 1930. Op het hoogtepunt had de winkel 16 werknemers. Toen waren er nog kleermakers die hier alle ingrediënten bestelden en kochten die ze nodig hadden. Dat is vandaag voorbij. Mevrouw Verena leidt het sinds 1989.

Ze zegt dat ze nauwelijks van de zaak kan leven. Ze doet het uit passie, zoals ze zegt. Na haar, zal het voorbij zijn. Het is jammer, gezien de know-how en individualiteit die verloren zal gaan.

Twee van haar drie vrouwelijke werknemers werken al een ongelofelijke 100 jaar (!) voor het bedrijf. Een jonge meester kleermaker behandelt de technische vragen. En ze komen in drommen. Mensen bestellen op het internet en gaan dan naar speciaalzaken om zich te informeren over de details. In ieder geval zou ze niemand aanraden de zaak voort te zetten, zegt de baas. Een uur uitleg geven en dan een naaideeg verkopen is niet winstgevend.

Ik zal de zaak missen, dat is zeker. Naast de originele hertshoornknopen kunt u er ook kniekousen, bretels en allerlei andere dingen kopen die een oudere man als ik gelukkig maken.

Mijn beoordeling: Een winkel die eigenlijk al een 'levend museum' is. Als u blouses, truien, nachtkleding, kousen, sokken of panty's nodig hebt, bent u hier aan het juiste adres. En als het gaat om knopen in alle tinten, kleuren, maten en vormen, is Moden Schneider praktisch de wereldkampioen.

Mijn winkeltip voor Pasen: palmlinten. Bovendien kunt u hier vinden wat u anders pas na lang zoeken op het internet zou vinden - als u het al zou vinden. Het naaien van zijde, bretels, lange sokken, bijvoorbeeld.

AdresMuseumsstraße 10, 6020 Innsbruck

Telefoon: +43 512 / 58 73 69

HOEDENFABRIEK EN HOEDENSPECIAALZAAK OP FRANZISKANERPLATZ

Als hoedendraagster druk ik mijn neus wel eens plat tegen een etalage in de stad: Hut Held is de naam van het bedrijf dat niet alleen de mooiste herenhoeden verkoopt Je moet het je voorstellen: Sinds 1892 staat er een hoedenfabriek op de Franziskanerplatz. In deze 129 jaar kwam de hoed voor het eerst in de mode, om daarna bijna volledig uit de mode te raken.

Lorenz Held is de achter-achterkleinzoon van de stichter van het bedrijf en vandaag de dag de beschermheer van het bedrijf. De afgestudeerde econoom nam het bedrijf van zijn vader over. Hij was min of meer in de leer bij zijn vader. Maar er is geen leerlingschap voor hoedenmakers, het is een vrij beroep. En aangezien de gewone herenhoeden min of meer uit de mode zijn geraakt, hebben hij en zijn vijf werknemers zich toegelegd op de productie van traditionele hoeden van hoge kwaliteit. Met het aantal klederdrachtverenigingen in Noord- en Zuid-Tirol kun je de kost verdienen, zegt hij. Op zijn klantenlijst staan immers meer dan 500 clubs. Respect.

Wat ik leuk vind aan deze winkel is het interieur. Goed onderhouden, met een vleugje cultureel, zeer vertederend patina. En wat mij altijd fascineert is het bordje 'Modesalon' dat aan de muur hangt, waarschijnlijk uit de Art Nouveau periode.

Mijn oordeel: Als u hoeden, paraplu's, stokken of slippers nodig hebt, moet u zeker naar Held gaan. Sjaals en accessoires vervolledigen het gamma.

Mijn shoppingtip voor Pasen: de grote keuze aan kinderhoofddeksels kan u verleiden om dit jaar uw paasnest te versieren met een mooie en even verwarmende muts.

Het adres: Held, Burggraben 25 - 27, A-6020 Innsbruck

Telefoon: +43 (0) 512 / 58 63 27 info@held-innsbruck.at

De websitewww.held-innsbruck.at

WALDE ZEEP EN KAARSEN VOOR 244 JAAR

Een bedrijf in Innsbruck produceert al 244 jaar kaarsen en zeepjes. Dit succesverhaal over een reeds historische periode draagt de naam Walde.

Een kaarsenwinkel in Innsbruck kan niet gunstiger gelegen zijn dan in de Pfarrgasse bij de St. Jakobskathedraal. De gebroeders Walde begonnen hun zeepmakerij echter in St. Nikolaus. Lange tijd heeft Walde ook waskaarsen geproduceerd, waarvan de belangrijkste afnemers hoofdzakelijk parochies waren en nog steeds zijn. De kaarsen voor religieuze gelegenheden zoals de eerste communie en het doopsel kunnen om de hoek worden gekocht. Alleen al de firmanaam "Tiroler Wachszieher und Lebzelter" (Tiroolse wasmakers en Lebzelters) verwijst naar de lange traditie van het huis.

Als u zich afvraagt waarom Lebzelter in het spel komt wanneer het over was tekenen en kaarsen gaat: toen de Waldes naast hun zeepproductie ook kaarsen gingen maken, hadden ze zelfs hun eigen bijenkorven. De was werd kaarsen, de honing werd peperkoek.

Ik ben een vaste zeepklant hier. Voor mij is de lavendelzeep een van de allerbeste dingen die je in dit gebied in Innsbruck kunt kopen. De verzorgingsserie "Tiroler Reine" viert deze regionaliteit met heerlijke geuren. Geuren zoals alpenroos, vlierbes, gletsjermelk of vergeet-me-nietje bewijzen dit.

Mijn oordeel: Walde heeft het jaren geleden gemaakt met de 'Tiroler Reine' productlijn. Het is een uitstekend cadeau.

Mijn winkeltip voor Pasen: Er zijn wasartikelen in overvloed in de winkel in de oude stad. Van wassen paaseieren tot paaskaarsen.

Adres :Pfarrgasse 5, 6020 Innsbruck; de hoofdwinkel is in het hoofdgebouw in St. Nikolaus aan de Innstraße 23.

Telefoon: +43 (0) 512 580075 office@walde.at

De website: www.walde.at

Alle foto's: © Werner Kräutler

Soortgelijke artikelen