3508_3508_72_2023_0502_1689250018
01 februari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Veilig reizen in de sneeuw

Een van de mooiste ervaringen in de bergen is ze te zien veranderen met de seizoenen. Iedereen die ooit in de zomer op Hafelekar heeft gestaan, kan zich nauwelijks voorstellen dat zich hier in de winter freeriders op ski's vrijwillig en met veel plezier naar beneden storten. In de winter daarentegen lijkt de gedachte om op een hete dag op een vlakke rots te liggen en van de zon te genieten, ongelooflijk ver weg.

Elk seizoen heeft zijn voordelen - en zijn sporten. Prachtige sneeuwlandschappen en spectaculaire video's op sociale media nodigen je al snel uit om zelf de sneeuw in te gaan. Maar welke gevaren liggen er op de loer in de bergen in de winter en hoe kun je ze vermijden? In dit interview geeft berggids Gerold Santer tips over uitrusting, adviseert hij opties voor beginners en deelt hij zijn kennis over hoe je veilig van het winterwonderland kunt genieten.

Berggids Gerold Santer

Met het Sellrain dal als zijn thuis en speelplaats voor zijn passie, reist Gerold al twee decennia als berggids. In de winter runt hij zijn eigen ski- & alpineschool Follow Me op Kühtai en in het Sellrain dal. Hij is gespecialiseerd in westelijke alpiene tochten en de 4.000 meter hoge toppen van de Alpen. Voor hem als familieman is het vaak een uitdaging om gezin en carrière te combineren.

Sinds 2008 is Gerold trainer van Tiroolse berggidsen. Als voorzitter van de Vereniging van Oostenrijkse Alpenscholen ligt zijn focus op training en preventie. Hij zet zich actief in voor de veiligheid van zijn gasten en medewerkers door middel van voortdurende bijscholing in lawine- en alpinismecursussen.

Wat is er volgens hem nodig om veilig te zijn in de bergen rond Innsbruck in de winter? Waar liggen de gevaren op de loer en hoe kun je toch van het winterlandschap genieten? Hier zijn zijn antwoorden.

Interview met expert

Voor welke off-piste winteractiviteiten is de juiste uitrusting bijzonder belangrijk en wat zijn je persoonlijke voorkeuren als het gaat om je uitrusting?

Veiligheid en functionaliteit hebben de hoogste prioriteit. De uitrusting moet ons warm en droog houden in de winter, zodat we goed beschermd zijn tegen weer en wind. In de rugzak moet je je omkleden, iets warms drinken en, afhankelijk van de afstand, eten en drinken. Ook bescherming tegen de zon voor huid, ogen en hoofd. Bij skitochten en sneeuwschoenwandelingen in lawinegevoelig terrein is naast ervaring en kennis ook speciale veiligheidsuitrusting nodig, zoals een lawinepieper, schep, sonde en eventueel een airbag. Een skihelm is tegenwoordig net zo belangrijk bij het toerskiën.

Verder is functionele kleding voldoende, afhankelijk van het soort sport. Ik raad ook een helm aan bij het rodelen.

Welke routes of plaatsen in de regio Innsbruck raad je aan voor beginners op het gebied van toerskiën, rodelen, winterwandelen en sneeuwschoenwandelen, rekening houdend met welke veiligheidsaspecten?

De regio biedt over het algemeen veel afwisseling, dus ik wil niet de nadruk leggen op bepaalde routes. Alle activiteiten vereisen een goede planning. Ga er niet zomaar op af, denk er van tevoren over na en plan met de zon, de temperatuur en het weer.

In de omgeving van Innsbruck hebben we alles voor de deur, dicht bij de stad en tot meer dan 3.000 meter hoogte. Iedereen heeft andere behoeften en wensen en met een beetje onderzoek vind je zeker iets geschikts. Over het algemeen is het ook gevaarlijk in de sneeuw en zijn er veel gevaren waar je op moet letten. We bevinden ons meteen buiten de gebaande paden of buiten de piste in alpine terrein. Dit vereist een hoog kennisniveau.

Ik raad aan om met een Gids of sluit je aan bij een organisatie. Er is een breed aanbod, van gratis tot privégidsen.

Op stap met kinderen: waar moet je op letten of wat moet je speciaal plannen voor een winterwandeling/sleeën met kinderen?

De leeftijd bepaalt de activiteit! Hoe jonger en kleiner de kinderen zijn, hoe minder tijd en energie het moet kosten.

De winter is inspannender dan de zomer. Kinderen hebben veel afwisseling en plezier nodig! Maar minder is vaak meer... Vergeet geen spelletjes en knuffels!

Als insider in Innsbruck ken je zeker veel bijzondere plekken. Wat zijn je persoonlijke favoriete plekken/regio's in de winter?

Ik wil hier geen informatie over geven, anders wil iedereen erheen 😉

Er is al veel te veel controle via sociale media. Sommige plekken zijn dan zo overbelast dat het niet meer leuk is.

Je kunt het beste van tevoren bedenken wat je wilt en wat je wilt doen! Individueel plannen en niet een spoor van internet volgen, dan klopt je gevoel, de veiligheidsmaatregelen en de bestemming.

Zijn er speciale tijden in de winter die bijzonder geschikt zijn voor bepaalde activiteiten? Bijvoorbeeld voor unieke sneeuwcondities of minder drukke routes?

Ten eerste moet je werken met de huidige omstandigheden en de lengte van de dag in de gaten houden, evenals de stand van de zon, de temperatuur en het weer. De pistes hellen dan in bepaalde richtingen en worden anders verlicht door de zon. Dit bepaalt vervolgens de sneeuwkwaliteit en de transformatie van de sneeuwkristallen. Elke dag is dus een andere tocht goed of niet.

Ervaring, informatie en observatie helpen om de juiste tocht voor die dag te vinden.

Waar gebeuren volgens jou de meeste ongelukken en hoe kunnen ze worden voorkomen?

De meeste ongelukken gebeuren tijdens het rodelen en skiën op de piste. Skitoerers zijn meer ervaren en geoefend en gaan voorzichtiger te werk. Ongelukken kunnen niet altijd worden voorkomen, zelfs als ze volledig worden uitgesloten. Je moet je gewoon meer bewust zijn van de gevaren en je beter voorbereiden op de activiteiten.

Als artikelen als deze daaraan kunnen bijdragen, dan zou ik dat heel fijn vinden!

Aangezien noodcontacten van cruciaal belang zijn, welk(e) nummer(s) moet je vóór een tocht opslaan in je mobiele telefoon? Welke andere veiligheidsmaatregelen moet je altijd nemen voordat je het open terrein opgaat?

140 is het alarmnummer voor de Alpen en 112 is het internationale alarmnummer, die je allebei beslist uit je hoofd moet leren.

In Tirol hebben we een absoluut professioneel en uitgebreid netwerk van hulporganisaties, zowel in het dal als op de berg. De coördinatie is in handen van het eigen waarschuwings- en noodcentrum van de deelstaat.

Meer info

Gratis begeleide winteractiviteiten

Met de Welcome Card (beschikbaar voor verblijven van 2 nachten of meer bij geselecteerde partnerhotels en accommodatieaanbieders) hebben gasten in de regio de mogelijkheid om deel te nemen aan het gratis begeleid activiteitenprogramma programma. Gerold leidt enkele programma's met zijn collega's van Kühtai en Sellrain.

Inspiratie voor gemakkelijke skitochten voor beginners:

Wie wil er met Gerold mee op een Proefskitocht in Kühtai met Gerold, alle informatie vind je hier!

Neem contact met ons op

Gerold Santer
info@follow-me.at
+43 (0)5239 21688
www.follow-me.at
@gerold.santer

Soortgelijke artikelen